1. Ära küsi, kas fotograaf viitsib su iluvigu piltidelt ära töödelda

Kas ta saaks sellega hakkama? Jah. Kas ta tahab seda teha? Ei. Kas sina peaksid seda üldse tahtma? Ei. Kas see näeb loomulik välja? Ei! Perepildid peaksid ikka peegeldama seda, milline teie pere päriselt on.

2. Ära käsi oma lastel naeratada

Lõpeta see klouni mängimine ja ära püüa kogu hingest oma lapsi pildi peal naeratama panna. Ja kui otsustad seda ikka teha, siis ära imesta, kui su lapsed nutma kukuvad ja kogu fotosessiooni üldse sellega ära rikud. Sa oled fotograafile maksnud, et ta ilusad pildid teeks ja küll ta siis ka teeb seda. Ära proovi tema tööd ise ära teha. Rahune ja usalda teda.

3. Ära töötle fotolt vesimärki maha, et seda oma sotsiaalmeedia kontole lisada

Tead ju küll seda fotograafi logo, mis ta pildile töötleb ega eemalda enne, kui sa oled piltide eest päriselt maksnud? Ära töötle seda maha! See pole lisatud fotole selleks, et ta arvab, et see muudab su perefotod ilusamaks, vaid sellega märgib ta ära, kes on tööde autor ja just see toob talle juurde uusi kliente. Kui sa selle ära töötled, röövid talt ka võimaliku töö.

4. Ära käitu nagu fotograafi assistent

Ära tee telefoniga fotograafi kõrval oma lastest pilte. Ja palun ära postita neid pilte sotsiaalmeediasse, jättes mulje nagu kogu fotonurk oleks su enda idee. Usalda meid, su fotod näevad niikuinii professionaali omadest halvemad välja.

5. “Kas ma saaks vaadata?”

Kui sa seda juba ei teadnud, siis fotograafidel kulub tunde, et kõik su perest tehtud pildid ära töödelda. Seega, soovides neid näha enne, kui need on päriselt valmis, on see võrdne näiteks sellega, kui küsid sisekujundajalt, kas saaksid oma uut kodu näha enne, kui seinad on värvitud ja tood siis välja ka kõik, mis on veel tegemata.

Ära. Tee. Seda.

6. Ära töötle saadud pilte

Ära lisa piltidele filtreid, töötle enda näost soovimatuid vistrikke, lisa Snapchati jänkukõrvakesi ega riku ka muul viisil fotograafi tööd. Tema on veetnud tunde, et neid pilte ideaalseks töödelda, mistõttu ei ole sul mingit õigust tulemust rikkuda.

7. Ära ütle viimasel minutil aega ära

Jah, vahel asjad lihtsalt juhtuvad ja seda eriti juhul, kui mängus on ka lapsed, aga kui ütled viimasel hetkel aja ära (või veelgi hullem, jätad lihtsalt minemata), võtaksid justkui raha tema taskust ära.

Hoiata ikka piisavalt vara ette, et fotograaf saaks sinu pere aja kellelegi teisele broneerida.

8. Ära oota, et saad pildid homseks kätte

Fotograaf pole imeinimene (ka siis, kui ta suutis su kõige tujukama lapse pildi peal naerma panna) ja tal läheb aega, et kogu hooaja pildid ära töödelda. See on nende kunstiteos, ära kiirusta teda tagant.

Allikas: Scary Mommy