Sügisel teise klassi läinud Annabel tunnistas, et tal läheb koolis natukene hästi ja natukene halvasti, sest ta on teistest kõvasti maas, kuid tema ema seda kõike nii tumedas valguses ei näe. “Eks ta on vähem koolis käinud kui teised ja mingitel hetkedel on tal kindlasti raskem ja eks ta tajub, et see õppimine tuleb talle raskemalt, aga ma tegelikult arvan, et nii dramaatiline see asi ei ole,” kinnitab Marianne Lõhmus.

Annabel laulis pressikonverentsile kohale tulnud ajakirjanikele ühe imearmsa laulu sellest, kuidas keegi ei tohiks kunagi alla anda, ja muuseas tunnistas, et unistab ka ise lauljaks saamisest. Täna on tema lemmikuks Eesti muusikuks Karl-Erik Taukar.

Hetkest, mil Annabel arstide poolt terveks tunnistati, on tänaseks mõnda aega möödas, kuid Marianne sõnul nad päris haiglavaba elu siiski veel elada ei saa. “Meil on omad komistuskivid, mille pärast me peame käima, aga see on selline pigem harv ja ma olen ise ka avastanud, et olen helistanud Annabeli raviarstile lihtalt sellepärast, et ma justkui peaksin helistama või rääkima,” rääkis ta. “Annabelil on kopsuga väike probleem jäänud, aga me toetame ja hoiame seda kontrolli all.”

Emana unistab Marianne täna salamahti sellest, et nad ühel päeval saaksid haiglast kauge kaarega mööda käia. “Et Annabel saaks suureks, saaks oma pere, lapsed ja kõik selle, mida iga teinegi ema oma lapsele tahab,” möönab ta.

Restoranis Helk oli kohal ka üks teine pere, kus kasvav 7aastane Lenna võitleb täna ajukasvajaga, mis tal diagnoositi kuue ja poole aastasena. “Ega sel hetkel ei olegi erilisi mõtteid. Minu ainuke küsimus arstile oligi, kas annab midagi teha. Tema ütles kindlasti, ja siis oligi vaja edasi mõelda, et mis me siis teeme ja mis edasi saab,” rääkis Lenna ema Maia-Mari Roasto karmist diagnoosist. “Lenna sai diagnoosi kolmapäeval ja reedel teda juba opereeriti. Ühe päeva sai kodus olla ja siis kutsuti juba haiglasse tagasi.”

Mustale stsenaariumile pere mõelda ei taha. “Sellel ei ole mõtet. See ei vii kuskile edasi. Praegu on eesmärk elada nii hästi kui saab. Iga päev teha tavaliste laste asju, käia koolis, käia rulluisutamas — Lennale meeldib väga rulluisutada. Vahel ma küll mõtlen, et mis siis saab, kui ta kukub, aga mis siis saab, kui ta ei kuku. Kõik lapsed kukuvad üks hetk natukene,” kinnitab kolme lapse ema Maia-Mari.

Kolm fondi kutsuvad kõiki Eesti inimesi ja ettevõtteid Pardirallil osalema. Internetilehel www.pardiralli.ee on võimalik soetada endale, oma perele ja firma töötajatele rallipartide numbreid või teha pisikeste patsientide toetuseks annetus. Pardiralli eesmärk on kindlustada kõikidele raske haigusega võitlevatele lastele hädavajalik ravi ja nende peredele vajalikud tugiteenused: psühholoogiline tugi, eripedagoogika, füsioteraapia jne.

„Pardiralli toimub juba kuuendat korda ja on muutunud aja jooksul väga paljude Eesti inimeste jaoks armsaks ja südamelähedaseks sündmuseks, millest osavõtmine on iseenesestmõistetav,” ütles EVLVLi juhatuse esinaine Kaili Lellep. „Tänavu loodame, et nende inimeste ring laieneb veelgi, sest vähihaiged lapsed vajavad endiselt abi ja annetusi. On ju ometi uhke tunne, kui oled saanud teha head ja ühtlasi on sul oma numbriga rallipart, mis 8. juunil ülejäänud 15 000 pardiga mõõtu võtma hakkab.”

Pardiralli 2019 pressikonverents

“Elu on suur väärtus ja iga laps on meile hindamatu kalliskivi. Me aitame seda kalliskivi hoida, et igale lapsele saaks olema homne. Üritame peredele olla igakülgseks toeks, et nad ei kaotaks usku ja lootust. Iga hea annetaja on osaline vähilaste ja nende perede aitamises ja igast heateost võib sündida ime,” ütles EVLVLi koordinaator-tugiisik Luive Merilai.

Heategevusfondi Minu Unistuste Päev tegevjuht Kristiina Gabor-Mägi sõnas: „Unistamine annab igale vähihaigele lapsele palju positiivset energiat ja aitab vapralt toime tulla ka kõige raskemate väljakutsetega. Ühiselt tehtud hea võimendub mitmekordselt ning sellega loome paremad võimalused vähilaste emotsionaalseks raviks ning lootuse helgemaks lapsepõlveks.”

Minu Unistuste Päev on korraldanud Taurisele, Annabelile ja paljudele teistele vähilastele personaalse unistuste päeva, pakkudes pereliikmetele emotsionaalset ja psühholoogilist tuge, mis annab jõudu haigusega võitlemiseks ja suunab tähelepanu elu ilusatele hetkedele.

Nii väikeste kui ka suurte vähiravi toetav vähiravifond „Kingitud elu“ rahastas koos EVLVLiga viimase kahe aasta jooksul 7-aastase Taurise ja 8-aastase Annabeli neuroblastoomiravi. Kahe lapse ravisse panustati kokku üle veerand miljoni euro. Mõlemad väikesed kangelased tunnistati eelmisel kevadel haigusvabaks ja neil läheb hästi. „Pardirallil osaledes aitate kindlustada hädavajaliku ravi, elamise ja suureks sirgumise võimaluse ka järgmistele ränga diagnoosiga lastele,” ütles Vähiravifondi Kingitud elu juhataja Toivo Tänavsuu.

Pardiralli 2019 annetustega toetatakse (varasemate rallide toel loodud) vähihaigete laste ja nende perede tugikeskuse tööd. Keskus pakub igakülgset abi ja toetavaid teenuseid vähidiagnoosiga võitlevatele lastele ning nende peredele.

Koostöös vähiravifondiga „Kingitud elu“ katab EVLVL Pardiralli tuludest vajadusel ka ravi, mida ei kompenseeri Haigekassa. Minu Unistuste Päev viib ellu tõsiselt haigete laste unistusi, et pakkuda lapsele ja pereliikmetele psühholoogilist tuge, mis aitab paranemisele kaasa.

Pardiralli 2019 toimub laupäeval 8. juunil Tallinnas Kadrioru pargis, kus 15 000 vanniparti taaskord võistlustulle astuvad. Tasuta sissepääsuga üritusel on rohkelt meelelahutust, parimad toitlustajad ning põnevat tegevust kogu perele.