“Kooli minek on põnev nii lapsele endale kui vanematele, kuid samas toob ka muutusi ning muresid. Laps alustab uut eluetappi ning vanemate ülesanne on ta selleks ette valmistada. Üheks vajalikuks ettevalmistuseks on ka lastetoas õppimiseks vajaliku õpinurga loomine,” selgitas Baiba Freija, lisades, et mööblit ning aksessuaare võiks valida koos lapse endaga, sest siis ta tunneb end toas lahedamalt.

Kirjutuslaud kui kõige olulisem mööbliese

Sobiva kirjutuslaua ning toas sellele parima koha leidmine võib osutuda küllaltki suureks väljakutseks. IKEA sisedisaineri sõnul on üheks peamiseks veaks vale suurusega laua soetamine. “Lapsed kasvavad kiiresti, mistõttu lapsevanemad ei soovi igal aastal uut lauda osta ning seetõttu ostavad liiga suure. Alternatiivina võiks mõelda muudetava kõrgusega laua soetamisele, kus lauajalgade kõrgust saab muuta vastavalt vajadusele,“ kirjeldas Freija.

Sisedisaineri sõnul on küll iga lapse pikkus erinev, kuid enamasti on esimesse klassi mineva lapse kirjutuslaua kõrguseks 70-75 cm ning tooli kõrguseks 40-45 cm. Ergonoomikat silmas pidades peaks laps istuma laua taga nii, et põlved on 90 kraadise nurga all ning jalad maas.

Laua asukoha suhtes soovitab Baiba Freija aknale lähedal asuvat kohta, et lauale langeks võimalikult palju päevavalgust. Samuti võiks laud asuda vaikses ning rahulikus kohas, kus laps saab muretult õppimisele keskenduda.

Muudetava kõrgusega mööbel kasvab koos lapsega

Muudetava kõrgusega mööbli valimine on ka jätkusuutlik lahendus, kuna aitab kokku hoida iga-aastaseid mööblile tehtavaid kulutusi. IKEA sisedisainer soovitab lisaks muudetava kõrgusega lauale valida ka muudetava suurusega voodi, riiulisüsteemid, tooli jne. “Tänapäeval on olemas mitmeid funktsionaalseid lahendusi. Näiteks on IKEAs beebi võrevoodi STUVA, mille saab muuta tavaliseks voodiks eemaldades ühe voodiääre. Samuti lastevoodi MINNEN, mida saab pikendada 2 m ulatuses või laud MICKE, mida saab liita teiste laua- või sahtlilahendustega ning seeläbi suurendada tööpinda. Ka riiulisüsteemidele on võimalus lisada uusi osi, kui tekib ruumipuudus,” kirjeldas Freija.

Ladustamislahendused puhtuse hoidmiseks

Kooli minnes koguneb lapsele ka asju, mida on vaja kusagile paigutada — enam ei ole toas ainult mänguasjad, vaid ka kirja- ja kunstitarbed ning õpikud. “Koolitarvete paigutamiseks sobib hästi näiteks ratastel liigutatav kapp, mida saab hoida kirjutuslaua all ning vajadusel liigutada teistesse kohtadesse. Kui kirjutuslaud on seina vastas, siis saab laua kohale paigutada ka riiuleid, kuhu vajalikke koolitarbeid paigutada,” sõnas IKEA sisedisainer.

Kuna esimese klassi lapsed soovivad endiselt ka mänguasjadega mängida, siis tuleb leida ka neile sobiv paik. “Lastetoa põrand, mis on üleni mänguasju täis, on iga lapsevanema õudus. Innustamaks lapsi mängu lõppedes koristama ning mänguasju ära panama, on vajalik lihtsasti kasutatavaid riiulisüsteeme,” leidis Freija. Näiteks TOFAST riiulid erinevat värvi kastikestega, mille abil saab lapsi hõlpsalt julgustada ka mänguasju sorteerima näiteks värvi või otstarbe järgi.

Turvalisus ennekõike

Esimesse klassi minev laps on ikkagi kõigest vaid laps, kes mängides võib olla ka hooletu. Seetõttu ei tohi lastetoas unustada ka turvalisust ehk mööbli paigaldamist vastavalt juhistele, näiteks riiulite ja kappide kinnitamist seina külge. “Kui lapsel on nooremaid õdesid-vendi, siis tuleb meeles pidada, et ka tema on huvitatud uutest asjadest, mistõttu tasub üle vaadata ka teravad nurgad ning panna alumistele sahtlitele turvalukud,” selgitas Freija.

IKEA sisedisainer soovitab valida mööbli, mis on mõeldud just lastele. “IKEAs oleme veendunud, et lastel peab toas olema turvaline ja mugav olla, mistõttu on kogu lastemööbli valik disainitud vastavalt turvalisusreeglitele. Näiteks ei kasutata toksilisi värve ning viimistlusvahendeid, välditakse teravaid nurki ning servi,” lisas Freija.

Õpinurga jaoks on parim naturaalne valgus, kuid samas peab olema ka õige valgustus kirjutuslauale. Kirjutuslauale valgustuse valimisel tasub eelistada LED lampe, mis on ühelt poolt energiasäästlikumad, kuid samas ka tugevamast materjalist ning ei kuumenevad vähem.

Privaatne nurgake

Kui värske koolijüts jagab tuba õe-vennaga, siis on oluline leida nurgake, kus laps saab rahulikult ilma segamiseta lugeda, õppida või üksi rahus aega veeta. “Huvitavaid ning loomingulisi lahendusi on võimalik luua ka kitsastes oludes. Näiteks saab vanem laps ehitada voodiriietest väikese koopa või kindluse. Nooremale lapsele saab luua mängunurga kasutades liikuvaid riiuleid-kastikesi, kus mänguasju hoida, kuid mida saab samas ka kasutada ruumieraldajana,“ lausus Freija, lisades, et kõik ladustamislahendused peavad olema kergesti kättesaadavad, et ta ei segaks vanemaid õdesid-vendi.