Et mitte seda probleemi süvendada, peaks lapsevanem rahulikult reageerima, kui kuuleb oma pisikese lapse suust ilmselget valet. Kuue lapse isa ja kasvatusekspert Justin Coulson avaldab allikas DailyMail head viisid, kuidas valetamisega rahumeelselt tegeleda.

Tema sõnul ei tohiks sellele kindlasti vihaselt reageerida, sest valetamine on normaalne osa lapse arengust, kus ta alles õpib oma piire katsetama. Kui laps seda teeb, peaks vanem kõigepealt endale otsa vaatama — kas isa või ema on teinud midagi, mis on pannud last teda kartma? Väga tavaline põhjus valetamiseks on hirm.

Et valetamine ei korduks või et sa saaksid seda vähendada, tee kodus läbi see viiesammuline teekond:

1. Ära paanitse. Väike laps ei valeta veel meelega selleks, et sulle haiget teha, vaid ta võib seda teha näiteks mõne karistuse vältimiseks.

2. Ära küsi ilmselgeid küsimusi. Kui sa näed, et lapse nägu on šokolaadine, siis ära küsi talt, kas ta on ehk šokolaadikooki söönud. Tema esmane reaktsioon on sulle valetada et ei, ta ei ole söönud. Selle asemel ütle talle näiteks nii: “ma näen, et sa oled šokolaadikooki söönud. Sul vist oli kõht tühi. Mis sa arvad, kas see rõõmustab või kurvastab mind? Kuidas me järgmine kord tegema peaks?”

3. Ole rõõmus aususe üle. Isegi kui su laps on teinud midagi halba, näiteks lõhkunud lillevaasi ära, kuid tunnistab seda ja vabandab, siis kuri olemise asemel tasuks kiita last selle eest, et ta aus on. Seda võiks teha viimase asjana, kõigepealt arutage läbi, miks selline olukord juhtus ja kuidas seda järgmine kord hoopis vältida saaks.

4. Palu lapselt lubadust. Uuringud on näidanud, et lapsed valetavad tõenäoliselt palju vähem, kui nad on lubanud ausad olla. Peale mõne vale väljatulekut palu lapsel sulle lubada, et ta enam ei valeta ja räägib nüüdsest alates ainult tõtt.

5. Näita eeskuju. Kui laps näeb, et ema ja isa valetavad üksteisele, ei saa ta aru, miks ka tema ei võiks seda teha. Olge partneriga üksteise vastu ausad ja näidake lastele, et kõik inimesed teevad vigu, aga oluline on seda tunnistada.

Allikas: Daily Mail