Istumine on tänapäeva suitsetamine, sest eksperdid kinnitavad, et igal aastal sureb seetõttu enneaegselt 70 tuhat inimest. Ja me ei istu ju ainult kontoritoolil, vaid laiskleme ka mitu tundi diivanil ehk liikumatult veedetud tunde koguneb päeva jooksul rohkemgi.

Kauem kui tund aega järjest ühel kohal istudes muutub su keha biokeemia, mis mõjutab rasva ja glükoosi seedimist ning soodustab kaalutõusu. Belfastis asuva Queen'si ülikooli teadlased väidavad, et umbes 11.6% surmadest on seotud just sellega, et inimesed istuvad liiga palju.

Istumisega kaasneb ka füüsiline valu

Lisaks sellele, et istumine mõjub su tervisele halvasti, hakkad seda üsna kiiresti tajuma ka füüsilise valu kujul, näiteks valutama võib hakata su alaselg.

Kuidas probleemi lahendada?

Ergonoomia eksperdid soovitavad kõigil, kelle töö nõuab tundide viisi istumist, võtta iga 20-30 minuti järel 1-2 minutit, et tõusta püsti ja end liigutada. Paljud teised eksperdid tõdevad, et sa peaksid istumisele vahelduseks päevas vähemalt kaks tundi püsti seisma või peale tööpäeva trenni tegema. Ideaalis peaksid aga seisma ca 4 tundi päevas.

Tunnistage üles, kes seda teevad?

Allikas: Woman and home