Näitena võib tuua Stitchlinks’i, mille algatas huvitegevuse ja heaolu treener Betsan Corkhill Inglismaal. Stichlinks on pühendunud ülemaailmse kudumisteraapia ringide võrgustiku arendamisele haiglates, koolides ja kogukondades. Oma kodulehel märgib ta, et “kudumisteraapia on tervist edendavate omaduste poolest leidnud ametlikku tunnustust nii arstide kui ka akadeemikute poolt.”

Kudumine, mida on nimetatud ka “uueks joogaks”, aitab inimestel nii füüsiliselt kui ka vaimselt eluga paremini toime tulla.

1. Kudumine kergendab kroonilist valu ja leevendab depressiooni

See on võimas moodus, aitamaks inimestel taluda kroonilist füüsilist valu. Depressioonihaigetel aitab kudumine tõsta motivatsiooni suhelda välise maailmaga. See on hea teema, alustamaks vestlust, võimaldades viisakalt silmsidet vältida. Kudumine aitab suurendada enesekindlust ja eneseväärikuse tunnet.

2. Kudumine rahustab ja alandab vererõhku

Kudumise sügavalt lõõgastav toime on oluline faktor stressi ja ärevuse vähendamisel. Harvardi Meditsiinilise Keha ja Meele Instituudi asutaja Herbert Benson kirjutab oma raamatus “Lõdvestusvastus” (The Relaxation Response), et järjestikune sõna, heli, fraasi, palve või lihastegevuse kordamine kutsub esile ”lõdvestusvastuse”, mis aeglustab südame löögisagedust, vähendab kehas lihaspinget ja vererõhku. Kudumine on võrrelav meditatsiooniga ning kudujad ise on seda nimetatud ka “spirituaalseks” või “zen-laadseks” seisundiks.

3. Kudumine ühendab inimesi ja suurendab õnnetunnet

Ühinedes kudumisringiga, saab sellest muidu eraklikust tegevusest sotsiaalne harrastus. Briti kutseteraapia ajakirjas British Journal of Occupational Therapy avaldatud uurimus, milles küsitleti 3545 inimest üle maailma, tuvastas, et grupis kudumine suurendab suurel määral inimese õnnetunnet, parandab sotsiaalse osaduse tunnet ja suhtlusvõimet.

4. Kudumine parandab keskendumisoskust ja maandab üleliigset energiat

Torontos asuva poiste erakooli Sterling Hall Schooli õpetaja Caleigh Murtagh algatas vabatahtliku kudumisklubi 7–8-aastastele poistele. Seda saatis tohutu edu, poisid eelistasid isegi vahetundide ajal kudumisprojektidele pühenduda. Osa neist olid äärmiselt hüperaktiivsed, kuid käsitööle keskendumine võimaldas neil tunda rõõmu isiklikust saavutusest ja aitas oma aktiivsusega paremini toime tulla.

5. Kudumine aitab vähendada dementsuse riski

Uuringud on tuvastanud ka seda, et eakate inimeste regulaarne osalemine sotsiaalsetes harrastustes nagu reisimine, juhutööd, kudumine või aiandus on seotud vanadusdementsuse riski vähenemisega.

6. Aitab saada üle sõltuvustest ja eluraskustest

Kudumine pakub tuge suitsetamisest loobujatele, aidates hoida mõtted kiusatusest eemal ning pakkudes rahustavat asendustegevust.Samuti on kudujad kinnitanud, et rasketele eluhetkedel nagu lahkuminek või kellegi kaotus aitab kudumine meele negatiivsetelt mõtetelt eemal hoida.

7. Kudumine annab värskendava puhkepausi ajule

Kudumistöö kallale asumine annab paljudele meist hea põhjenduse olla veidikesekski üksi oma mõtetega ning astuda välja kiirest päevarutiinist ja tehnoloogiaga üleküllastatud maailmast.

8. Kudumine on jagatud rõõm

Kudumise protsess pakub loomingulist naudingut kudujale endale ning valminud eseme kinkimine teeb rõõmu ka kudumi saajale.

Kudumise mehelik kunst

Märkimisväärne on viimaste aastate kudumise buum meeste seas. Järjest enam tulevad selle harrastuse ülestunnistustega lagedale nii tuntud filminäitlejad kui ka tavalised mehed rahva seast. Näputöö, mida kaua aega on peetud vanaemade ja koduste naiste harrastuseks, on oma kasutoovate mõjude tõttu muutunud aina populaarsemaks ka noorte, moodsate ja mehelike kuttide hulgas.

Yorkshire’is asuv lõngafirma Rowan kinnitab trendi, märkides, et aasta-aastalt on nende meessoost püsiklientide osakaal kasvanud, tänaseks on 12% klientidest mehed. Meeste kudumisharrastuse levikule on kaasa aidanud meeste kudumiskursused, arvukad meeste oma kudumisportaalid ja -blogid ning selliste staaride nagu Ryan Goslingi ja Nicholas Houlti (lõnga)kapist väljatulek.

Mehed oma harrastuse kohta:

Jerome Riga, 32, Claphamist istub tihti meestega koos ja koob. “Väide, et kudumine on mingi vanamemmede ajaviide, on ajast ja arust klišee. Pole midagi mehelikumat sellest, kui mees midagi omaenda kätega valmis teeb.”

George Linklater, 25, Dulwichist, täiendab: “Mehed on väga head kudujad. Mina koon Kevlarist, see on väga matšo materjal.”

Gerrard Allt oli suitsetaja ligi 20 aastat, suitsetades paki sigarette päevas, kuni toanaaber juhatas ta kudumise juurde. “See andis mu kätele tegevust,” räägib 40-aastane mees, “enne seda olin püüdnud suitsetamist päevapealt maha jätta, kuid sellest tekkis lõputu söögiisu. Kudumine aitas mul maha rahuneda.” Gerrardi sallide ja mütside kudumisega alanud hobist kasvas peagi välja edukas äriettevõte nimega I Knit, Lõuna-Londonis paiknev lõngapood, mis korraldab käsitöökursuseid ja ühendab kudumishuvilisi.

John Sorich, ameeriklasest armee-seersant kirjeldab oma blogis, kuidas USA sõdurid Iraagis kudumisest vaimsele pingele ja koduigatsusele leevendust leiavad. Ta kirjutab: “Meie rühmas on tänaseks kümme tüüpi, kes koovad. Teenisime sellega rühmale armeele omase meheliku nime — Kudumispask (“knit shit”). Vabandan keelekasutuse pärast, aga see nimi lihtsalt jäi meile külge. Alguses arvasid paljud, et meie tegevus on pehmelt öeldes imelik. Hiljem, nähes mida keegi meist kuduma hakkas, muutusid ka teised väga toetavaks ning olid valmis saanud esemetest huvitatud. See (kudumine) oli tõeline stressimaandaja!”

Allikas: Telegram