1. Kuusk

Kui sinu jaoks on oluline, et jõulude ajal oleks su kodus kuusepuu ehitud, oled tõenäoliselt ka paar korda mõelnud, kas see võiks olla päris või kunstkuusk? Tuleb välja, et mitmed pered on järjest enam hakanud eelistama kunstkuuske, sest nendega ei pea nii palju mässama kui nende looduslike “konkurentidega”, aga kas need ikka mõjuvad meie planeedile hästi?

Vastus on pisut keeruline. Võttes arvesse, et kunstkuused on tavaliselt plastikust ja valminud piiri taga, on nende peale kulutatud palju energiat ja ega nad loodusele küll palju head ei tee. Samas on selle plussiks fakt, et sa saad sama puud mitu aastat järjest kasutada ja ei pea kuuske metsast tooma ega kuskilt ostma.

Seega, kui selle valiku kasuks otsustad, eelista sellist kunstkuuske, mille puhul tead, et kasutad seda väga kaua aega, et selle jalajälg oleks võimalikult väike.

Kõige loodussõbralikum variant oleks aga osta hoopis veel potis kasvav kuusk, mille saad peale pühi aeda või metsa istutada.

2. Reisimine

Paljud inimesed otsustavad just jõuluajal puhkusele lennata, et end kogu jõulumöllust säästa ning ka välismaal elavad eestlased võtavad kodutee ette just pühade ajal. Tänaseks sa aga tõenäoliselt tead, et lendamine ei ole keskkonda arvesse võttes üldse mõistlik variant ja lennupileti peale kuluv raha tuleks investeerida hoopis looduse säilitamisesse. Igal juhul, kui sul on võimalik oma sihtpunkti jõuda auto või rongiga, eelista parem seda.

3. Kinkide tegemine

Me ei taha küll kõlada Grinchilikult, aga jõulukinke ei ole tegelikult vaja kinkida. Olgem ausad, sageli saad kingiks asju, mida sul vajagi ei ole ja need jäävad kuhugi nurka tolmu koguma. Kui sa ei tea just 100%, et inimene ihaldab asja, mida sa talle kinkida kavatsed, jäta sel aastal kink tegemata ja kui südametunnistus jääb seetõttu kripeldama, siis kingi oma lähedastele hoopis ühiselt veedetud aega.

Ja kui sa otsustadki kinkida mõne kindla eseme, mõtle pakkimine korralikult läbi. Äkki saaks pakkepaberi asemel kasutada hoopis vanu ajalehti või midagi muud, mis sul juba kodus olemas on?

4. Dekoratsioonid

Jõulutulukesed, karrad ja ehted teevad meid pühade ajal küll rõõmsaks, aga kogu kodu tuledega varustamine nõuab palju elektrit, mistõttu eelista vähemalt säästupirne ja ära osta enam ehteid juurde. Paljudel inimestel on komme igal aastal koju midagi juurde osta, aga tegelikult saad ju ka olemasolevaga hakkama? Ja kui sa tunnedki, et midagi on puudu, proovi need asjad leida uuskasutuskeskustest või sõprade kollektsioonist, kui nemad neid asju enam ei vaja. Lisaks saab ilusaid ehteid valmistada ka looduslikest materjalidest, näiteks samblast, erinevatest okstest või käbidest.

5. Jõulumenüü

Jõuludega kaasneb alati ka üks suur söögiorgia ja kuna kõiki küpsetatud toite ei jaksata sageli tegelikult ära süüa, jõuab suur osa sellest prügikasti. Sel aastal proovi menüü korralikult läbi mõelda, kata laud pigem vähemate toitudega, sest punnis kõhuga ei ole kellelgi mõnus jõuluvanale luuletusi lugeda ja lisaks on hiljem raskem endale antud uusaastalubadust täide viia!

Allikas: Mind Body Green