Elumajade tõhusamal isolatsioonil on ka varjupool — see muudab ruumide mikrokliima üha suletumaks ja nii eraldub meie kodustes majapidamistes leiduvatest esemetest toa atmosfääri ilma ühegi nähtava hoiatuseta hulk ohtlikke keemilisi ühendeid, nagu benseen, formaldehüüdid ja ammoonium. Ning igapäevaselt sisse hingatava õhu kvaliteedi alahindamine võib viia tõsiste tagajärgedeni: astma, allergiad, peavalud jne. Muidugi peaks ka vanematel majadel olema rajatud korralik ventilatsioon, aga mitte alati pole seda igalpool jõutud teha. Ent kust kõik see kahjulik siis õhku satub?

Pealtnäha täiesti kahjututest allikatest: lisaks liimidele-lahustitele-värvidele-kodukemikaalidele näiteks vaibad (eriti uued), pressitud puidust tooted (vineer, OSB- ja MDF-mööbliplaadid), mööblilakid. Ja ometi pole põhjust õhukvaliteedi parandamise nimel kulutada alati raha kallitele seadmetele — abi pakub ka emake loodus. Nimlet kinnitavad NASA uuringud, et paljudel taimedel on võime siduda õhus kahjulikke ühendeid ja vabastada seeläbi inimesele nii vajaliku hapniku.

Kaunid abilised

Harilik luuderohi (Hedera Helix) on ideaalne potitaim, sest selle invasiivne iseloom võimaldab sel lihtsalt paljuneda. Uuring leidis selle taime eriti kasuliku olevat õhus leiduvate jääkaineosakeste elimineerimisel. Samuti sobib see kodudesse, kus elab suitsetajaid. Taime võime imeda õhust kantserogeenseid aineid aitab puhastada väikseid alasid teisesest suitsuvinest. Luuderohi on kasvutingimuste suhtes vähenõudlik ega vaja palju hoolt.

Kuld-nõelköis ehk rahalill (Epipremnum Aureum) on NASA hinnangul üks efektiivsemaid valikuid formaldehüüdide kahjuliku mõju eemaldamiseks. Inimestel, kes näevad vaeva, et taimi edukalt pidada, on põhjust rõõmustamiseks — taim on tüeline ellujääja ka kõige kehvamates tingimustes. Rõõm on seda suurem, et taim kõrvaldab edukalt õhust ka süsinikmonooksiidi. Kuld-nõelköie väädid kasvavad kiiresti, pealegi näeb taim rippuvana väga dekoratiivmne välja.

Bostoni sõnajalg (Nephrolepis Exalta Bostoniensis) töötab hästi loodusliku õhuniisutajana, samal ajal õhus formaldehüüde sidudes. See laiade sõrmjate lehtedega põõsas võib olla kuni poolteist meetrit lai ja tekitab isegi üksiku taimena nähtava efekti.

Dereema draakonipuu (Dracaena Deremensis) võib edukalt eluneda isegi vähese päiksevalgusega ruumis ja hakkama saada ka napi veega. See pikkade triibuliste lehtedega taim suudab edukalt kahjutustada lahustitest ja lakkidest eralduvaid triklooretüleenühendeid. Taim võib kasvada kõrgeks, kuid tagasilõikamine aitab selle hoida madalama.

Ääris-draakonipuu (Dracaena Marginata) on populaarne nii kodudes kui kontorites tänu oma efektsele väljanägemisele ja tõhusale õhupuhastusvõimele. See tõmbab õhust ligi ksüleeni, mida leidub autode heitgaasides, sigaretisuitsus, värvides, vajades ise küllalt vähe hooldust. Taime võib parema väljanägemise ja tõhusama puhastuse jaoks istutada poti ka mitme kaupa.

Bambuspalm (Chamaedorea Elegans) sobib hästi väiksemasse, ilma otsese valguseta ruumi. NASA uuringu kohaselt on see üks parimaid valikuid, filtreerimaks õhust benseeni ja triklooretüleeni, samuti on see hea õhuniisutaja. See palm on pisut väiksem kui tema suguvennad, teda on lihtne kasvada ka varjulisemates kohtades. Palm vabastab õhku tubli hulga niiskust ja on arvestatavalt vastupidav putukkahjurite rünnakule.

Leedipalm (Rhapis Excelsa) vajab ohtrat kastmist kevadel ja suvel, kuid korvab lisahoolduse tugeva vastupanuvõimega kahjurite suhtes. Palmi laiad lehed kasvavad lopsakalt ja tugeva rohelisega ilma suuremalt panustamata. On vähenõudlik mitmete koduste mürgiallikate filter.

Rahuliilia ehk tõlvlehik (Spathiphyllum) on tänu oma erilistele valgetele õitele atraktiivse väljanägemisega, lisaks on tal kõrge transpiratsiooni- ehk taimauramisvõime: kõrvaldab õhust triklooretüleeni, benseeni, atsetooni ja alkoholi jälgi. NB! Taim on ise mürgine, seega tuleks see eemal hoida lastest ja koduloomadest. Magamistuppa ei sobi.

Loe edasi portaalist Kodus.ee