Vihje: kliitor on midagi palju enamat kui meie oma silmaga näeme. Palju enamat. Ärge arvake, et nahaga ümbritsetud kliitori pea (kõdistilukk) ongi kogu kliitor. Nagu edaspidi räägime, on kliitori pea kõigest jäämäe tipp, ahvatlust tekitav suunanäitaja nähtamatutele naudinguallikatele. Nagu Kreeka samba kolm osa (kapiteel, tüves ja baas), nii on ka kliitoril pea, keha ja alus, mis ulatuvad läbi kogu vaagnapiirkonna, nähtavad osad kogu häbemepiirkonnas häbemekondi tipust alla kuni pärakuni välja ning varjatud osad vaagnapiirkonna sees.

Feministlike naiste tervisekeskuste liit (Federation of Feminist Women’s Health Centres) tuvastas oma põhjapanevas väljaandes „Uus vaade naise kehale. Täielikult illustreeritud teejuht“ (A new view of a woman’s Body: A Fully Illustrated Guide) kliitori võrgustikus kaheksateist koostisosa, millest mõned on nähtavad, mõned peidetud.

Kliitoril on üle kaheksa tuhande närvikiu, rohkem kui mis tahes muul piirkonnal inimese kehas, ning need on ühenduses viieteistkümne tuhande teise närvikiuga, mis teenindavad kogu vaagnapiirkonda. See hiiglaslik erogeenne maastik sõna otseses mõttes tuksleb naudingupotentsiaalist. Teaduskirjanik Natalie Angier kirjutab kliitorivõrgustiku kohta järgnevalt: „Närvid on justkui hundid või linnud: kui üks hakkab häält tegema, löövad ka naabrid kaasa.“ Seega, lõpeta mõtlemine kliitorist kui väikesest muhust ja hakka sellesse suhtuma kui mitmetahulisse võrgustikku — naudingukuplisse, eksootilisse küllusepaika nimega Xanadu — naise seksuaalsuse südamesse. Sest ta on kõike seda ja veelgi enam.

Sugulise erutuse ajal verega täitunult suureneb kliitor nagu peenis. Tegelikult areneski kliitor välja samalaadsest embrüonaalsest koest nagu peenis, mistõttu saab seda võrrelda üks-ühele mehe suguelundiga. Kuid erinevalt peenisest, mille ülesanneteks on paljunemise tagamine ja jääkide eemaldamine, on kliitor pühendunud ainuüksi naudingule ja annab naissugupoolele „lõpmatult suurema võimekuse kogeda sellist seksuaalset reaktsiooni, millest mehed vaid unistada oskavad” (Masters ja Johnson).

Kreeka mütoloogia räägib, et Zeus ja Hera läksid kahesoolise Teiresiase juurde, et välja selgitada, kes tunneb armastusest rohkem naudingut, kas mehed või naised. Teiresias vastas: „Kui armastajate nauding annab kokku kümme, siis üheksa osa sellest kuulub naisele ja üks osa mehele.“

Nii, nagu tundmatusse seilanud Christoph Kolumbus, avastad ka sina kliitori võrgustikku uurides terve uue maailma. Kuid isegi väikestest geograafia-alastest teadmistest on palju abi. Nii nagu Maa ei ole lame, ei ole ka kliitor armastusenupp. Tunne oma kaarte ja pea meeles, et iga reis on kordumatu.

Katkend dr Ian Kerneri raamatust "Kõigepealt naine", mis on on mahukas käsiraamat naise naudingutest, mis kirjeldab detailselt läbi proovitud ja tõestatud tehnikaid nii naise rahuldamiseks kui ka mõlema osapoole täiuslikuks seksuaalseks rahuloluks.