Eestimaa loodus on praegusel aastaajal heas mõttes vali: mesilased korjavad häälekalt värvilistelt õitelt mesimagusat nektarit, ojad, kraavid ja jõed on värsket vett täis ning metsad värvuvad kevadpungade paisudes roheliseks. Õnnelikumad võivad peale sattuda nii mõnelegi loomale ja linnule, kes kõik kevade saabumist pulmatantsu, pesapunumise või järglaste õpetamisega tähistavad. Need kõik on piisavaks põhjuseks, et matkavarustuselt tolm pühkida või hoopis matkavarustust uuendada ning üks või mitu loodusretke planeerida.

Fjällräveni kogenud matkaeksperdid jagavad enda soovitusi õnnestunud loodusmatka planeerimiseks, mis tagavad seiklusliku ning turvalise matka nii lühikesi kõndimisretki harrastavale matkajale kui ka kogenud looduse avastajale.

Vali rada vastavalt matka eesmärgile

Matka planeerimine algab eesmärgist ja matkaja kogemusest. Tuleb mõelda, kas soovid külastada seni veel avastamata kohti, panna ennast proovile ja testida oma vastupidavust või minna lihtsalt looduskaunile jalutuskäigule?

Perega loodusesse minejad ja päris algajad matkajad võiksid alustada laudteega matka- ja rabaradadest. Samuti pakuvad põnevat avastamist erinevad õpperajad, mis on tihti lühemad, kuid tutvustavad piirkonna loodust ja ajalugu. Kui aga plaanid matkata puhkamise ja lõõgastumise eesmärgil, on selleks ideaalsed juba läbiproovitud matkarajad. Et vältida populaarsete radade ülerahvastatust, on RMK kodulehel välja toodud ka mitmed alternatiivsed rajad ning lõkkeplatsid, kus on väiksem tõenäosus teisi inimesi kohata.

Kui sinu matka eesmärgiks on külastada seni veel avastamata kohti, siis peaks matka planeerimist alustama kaardist, kuhu sind huvitavad vaatamisväärsused üles märkida. Võibolla selgub, et kõikide huvitavate kohtade külastamiseks pead planeerima hoopis mitu matka.

Põhjalik ettevalmistus aitab vältida ootamatusi

Iga rändur teab, et edukas matk algab planeerimisega — järgmiseks väljakutseks on originaalse matkatee koostamine. Võimalike sihtkohtade uurimisel peaksite arvestama matka pikkusega — kas tegu on ühe või mitme päeva seiklusega. Kui see on sinu elu esimene tõeline matk mööda avastamata radu, on soovituslik raja pikkus kuni 20 kilomeetrit päevas. Alati on põnevam, kui ei pea ka tuldud teed tagasi käima, vaid et rada kulgeks ringjalt või lõppeks hoopis teises kohas.

Sõltumata sihtkohast, on matka parim alustada varahommikul, siis ei ole ohtu pimeda peale jääda ning raja saab ohutult läbida. Seda tasub meeles pidada ka populaarsemate radade puhul — varahommikul on matkajaid vähem ning pärastlõunal kipuvad parklad autodest pungil olema. Soovitud matkakoha planeerimisel on oluline pöörata tähelepanu tee läbitavusele ning võimalikele puhkekohtadele.

Kui plaanid näiteks Oandu-Ikla 375 kilomeetrist matka jalgsi läbida, siis vajad korralikku plaani, kus oleksid kirjas ööbimis- ja veevõtukohad ning võimalikud pesemispaigad. Oma kehalise võimekuse testimisel ei soovitata üksi seiklema minna.

Uuri välja, milliseid esemeid on matkaks vaja

Sobiv (või ebasobiv) varustus mõjutab märkimisväärselt kogu matkaelamust. Päevasele väljasõidule suundujatel võiks olla väikeses seljakotis veepudel, külma ilmaga termos sooja joogiga ning kerge kehakinnitus või piknikuks vajalik. Kevadel ja sügisel võivad ilmastikuolud kiirelt muutuda, seega tasub kotti lisa riideesemed pakkida.

Pikemale rännakule suundujatel tasub lisaks telgile, magamiskotile ja laetud telefonile kaasa pakkida peakate, toiduvarud, puhas joogivesi, usaldusväärne käekell, nuga, kaart, taskulamp ja kompass, mugavad ning veekindlad jalatsid ja üleriided ning vahetusriided. Seejuures ei tohiks kunagi minna pikale matkale veel sissekäimata jalanõudega.

Teine oluline osa on korralik matkakott, mis ei tohiks olla liiga raske. Kui toit ja jook moodustavad suure osa seljakoti sisust, kavandage marsruut nii, et varusid oleks võimalik matka jooksul täiendada või planeerige toidukord mõnes kohvikus. Kui telk, magamiskott ja soojad ööriided kaaluvad liiga palju, on parem jätta need koju ja veeta öö kohalikes majutuskohtades.

Vali sobiv riietus

Looduses matkamiseks on vaja ka raja koormusele ja kõikidele ilmastikutingimustele vastavaid pükse ja veekindlat jopet. Fjällräveni disaini ja innovatsiooni juht Henrik Anderson soovitab sobivate pükste leidmiseks esitada endale paar lihtsat küsimust: mis eesmärgil ja mis kliimas te neid kasutate? Nendele küsimusetele vastamine aitab leida õigest materjalist püksid. Järgmiseks mõtle, mida soovid n-ö enda küljes terve matka tassida. See aitab aru saada, kui palju peaks olema matkapükstel taskuid. “Head püksid vastavad kõikidele matkaja ootustele, on hingavad, vastupidavad ja mugavad,” soovitab ekspert.

Samuti peavad valitud matkariided olema vastupidavad ja kauakestvad — kõige vastupidavamast kangast valmistatud matkarõivastesse tasub investeerida, kuid samuti tuleb arvestada, et nende disain oleks ajatu.

Vaata ilmateadet

Pole halba ilma, on vale varustus! Seepärast võib isegi kõige paremini ettevalmistatud rändur ootamatu ilma tõttu ebameeldivalt üllatuda. Enne matkale minekut on oluline kontrollida valitud reisipiirkonna ilmateadet mitmest usaldusväärsest allikast. Kuna Eestis võib ka soe suvepäev päädida tormi ja rahesajuga, siis peab matkaja ka selleks valmistunud olema.