Unistuste poole sammumine nõuab julgust

Et minevikukogemuste blokeeringuid vabastada, tuleb Kai sõnul lihtsalt tegutseda. “Enne ei saa hirmupiirist läbi minna, kui päriselt midagi ei tee. Tegemise käigus saab tegeleda kõige sellega, mis üles kerkib,” selgitab ta.

Ka on Kai ise silmitsi seisnud hirmuga, et olles julgem ja enesekindlam ning enda ees seistes, võib ta muutuda ülbeks või enesekeskseks. “Teiste silmis, kes ei julge samme astuda, muutud ülbeks igal juhul, sellest ei ole pääsu,” tõdeb ta. “Tuleb aru saada, et see on nende inimeste teadlikkuse tase.”

Seepärast nõuabki tema sõnul suurt julgust astuda samme enda unistuste poole. “Ülbeks ei muutu siis, kui ennast tunned, õpid ja harid ennast iga päev. Õpid ennast iga päev,” ütleb ta. “Sinu sees on väga suur potentsiaal, soov kasvada ja areneda. Seda kõike saab välja tuua vaid iga päev õppides ja õpitut rakendadaes.”

Nii kasvab eneseteadlikkus, kasvab usk endasse ja nii hakkad ka teistest paremini aru saama. See ei ole Kai sõnul siis ülbus, vaid kasvanud eneseusk. “Ülbed on inimesed, kes suhtuvad teistesse üleolevalt ja see on egopõhine. Kui saada aru, et oleme kõik üks, et keegi ei ole meist parem ega halvem, et meid eristavad üksteisest vaid valikud, mis oleme oma elus teinud, siis ei teki ülbust. Kui oleme ülbed ja ennasttäis teiste suhtes, siis on see sama hea, kui olla ülbe enda suhtes,” selgitab ta.

Ka abi palumine nõuab julgust

Tihtipeale oleme jännis kohustustega, mis tunduvad meile tüütud. Sel juhul tasub Kai sõnul mõelda, et meil on võimalus neid kohustusi teha, mitte kohustus. Ja kui midagi üldse ei meeldi, siis tuleb keegi appi võtta. “Ka see nõuab julgust, et paluda abi või delegeerida osa ülesandeid kellelegi teisele. Kõik see on tehtav, kui on tahe. Ja mida rohkem endale korrata, et oled väärt, seda kiiremini saab julgeks,” selgitab ta.

Kui miski tundub tüütu kohustusena, tasub Kai sõnul endalt küsida, miks sa midagi teed, mis on see sinu miks? “Lisaks tuleb vaadata üle uskumused nende tegevuste kohta. Tõde on see, et isegi meie mõtlemist juhib alateadvuses olev programm nimega paradigma. Paradigma on kogu uskumustest, mõttemustritest ja harjumustest. Kui me neid ära ei muuda, siis ei muutu ka meie mõtlemine,” selgitab ta.

Tee lihtsaid ja õigeid asju ning seda järjepidevalt

Julgust ja enesekindlust on tema sõnul võimalik suurendada ja väga lihtsate vahenditega, ent seda ei ole kerge teha, sest tulemused ei ole kohe näha ja me anname alla.

Et suurendada julgust ja enesekindlust, soovitab Kai mõelda, et mida sa endast arvad, mis lugu sa endale räägid, kui satud olukorda, kus sisimas tunned, et see on sinu asi ja tahaks seda väga teha, aga jääb julgusest puudu. “Üldjuhul hakkame siis endale rääkima asju, et ah ei ole mul seda vaja ja kes ma selline olen, et seda teen, mis siis saab, kui see ei õnnestu jne,” ütleb ta. “Muuda see lugu ära, mida endale räägid. Tee seda kirjalikult paberile, tee seda läbi autosugestiooni, s.t endaga peegli ees rääkides. See kõik on nii lihtne, et kohati lausa ebaloogiline. Lihtsuses aga peitubki see vastus. Tee lihtsaid asju, tee õigeid asju ja tee neid järjepidevalt. Nii saadki ennast ümber programmeerida.”

Kui kardad, mida teised küll arvavad, tuleb Kai sõnul esiteks teadvustada, et sul on see mõttemuster ja siis hakata märkama, mis olukordades sa seda arvad. Siis saab hakata seda muutma. See põhjus tuleb tihtipeale lapsepõlvest. “Vaadake kasvõi, kuidas te oma lapsi kasvatate. Meid kritiseeriti ja meie kritiseerime oma lapsi. Sellest mustrist tuleb välja astuda,” soovitab ta.
Tihti on ka raske teha vahet julguse puudumisel ja vabanduste leidmisel. “Vabanduste leidmine tuleb sellest, kui laseme paradigmal end juhtida, julguse puudumine pigem minapildist ehk enesekindluse puudumisest ja enda väärtustamisest,” selgitab Kai. Tema sõnul tuleb endalt küsida, kui väga sa seda tahad, mida oled valmis selleks tegema, et seda saada või see miski ära teha. Ja mentor on see, kes aitab selle välja selgitada.

Kui sa kaalud, kas see olukord, kus sa oled, vajab muutust, on kindel näitaja tulemus. “Tulemus selles mõttes, et kas oled rahul, milline see olukord on. Kas sinu elus on midagi, mis kordub pidevalt ja mis sulle ei meeldi. Kui vastus on jah, siis on aeg teha midagi teisiti. Soovitan siis leida mõni inimene, kes on seda juba teinud või kes soovib ka midagi muuta ning teha seda koos. Koostegemisel on suur jõud,” ütleb Kai Oja.