Praegusel keskealiste põlvkonnal ja vanematel on sageli kooliajast ebameeldivaid mälestusi, kui hambaauke raviti ilma valuvaigistita, mida täna väga harva praktiseeritakse ning laste puhul on see välistatud. Ka on hambaarsti töölaual täna palju peenemad tööriistad kui toona.

Negatiivne mälestus, mis on saatnud tervet põlvkonda, on põhjuseks, miks väga paljud tänased täiskasvanud ei ole hambaarsti juures käinud aastaid.

„13 ja reedel püüavad kõik vältida musta kassi ja vasaku jalaga voodist välja tulemist, kuid niisamuti võib tabab ebaõnn inimest, kes hambaarsti juures ei käi. Tagajärjeks on pool elu väga halbade hammastega elamine. See on väga reaalne, arvestades, et Eesti naine elab keskmisel 82 aastat vanaks ja mees 74 aastat,“ sõnas hammaste tervise kuu kampaania eesvedaja Kliinik 32 hambaarst Dr. Laura Kullamaa.

Kevadel läbi viidud fookusgrupi uuring keerulise ravijuhtumiga patsientide hulgas selgitas välja, et peamine põhjus, miks inimesed hambaarstile minekuga kaua viivitavad, on hirm. Hirmudest on esikohal valu, siis teadmatus protseduuri ees, piinlikkus ebatervete hammaste pärast ja varasem ebameeldiv kogemus.

Kõik uuringus osalenud inimesed jõudsid lõpuks hambaarsti juurde, sest said aru, et nad ei soovi nii jätkata. Nendega vestluses oli piisavalt materjali täispika õudusfilmi tarvis, mille treilerit võib näha siin:

Igaühel on hambaarstiga seotud hirmuga oma õuduslugu, mis linastub tema peas iga kord, kui ta sellest mõtleb. Tunnista hambaarstile, kui kardad!