Teisi inimesi solvavad, alandavad või sildistavad postitused

Negatiivsust meie ümber on piisavalt palju ning erimeelsused tuleb lahendada privaatselt. Arvad, et sinu kriitikast võib teisele inimesele olla kasu ja see on pigem nagu edasiviiv soovitus? Saada see privaatselt ja las saaja otsustab, kas see on maailmaga jagamist väärt! Kellegi välimuse või elu valikute halvustamine aga ei too plusspunkte ei nende autorile, ega ole abiks nende saajale.

Pildid, mille osas ei ole kõikidelt seal peal olijatelt avalikustamiseks luba küsitud

Olgu nendeks siis peol tehtud klõpsud või pereürituse ülesvõtted, jagamiseks loa küsimine peab toimuma enne selle teistele nähtavaks tegemist. Hiljem on tekitatud (maine)kahjusid või tülisid lähedastega tunduvalt keerulisem lahendada. Siinkohal koputan eriti südamele just vanavanematele ning lahutatud pere vanematele, kes kõik peaksid omavahel piltide postitamise teema ühiselt läbi arutama. Kui seda ei tehta, on kannatajateks aga ennekõike lapsed.

Valeinfo või libauudise

Mõlemal juhul võib infokild, mis ei vasta tõele, tekitada segadust, ärevust. Sisulooja on see, kes postitamisega kinnitab oma sõpradele ja jälgijatele, et jagatav info vastab tõele. Kui selles ei ole kindel, siis soovitan jagamise katki jätta, sest valeinfo loojal võib seoses selle infoga olla mingi oma agenda, eesmärk ja tema loodab, et ilma kriitilise mõtlemiseta inimesed kinnitamata fakte ja libauudiseid võimalikult paljudele just enda nime alt jagaks. Tundmatut Jaani me ju ei usaldaks, aga sõber Maarja jagamine on juba palju kindlam info.

Maarja sõnul on teemasid teisigi. “Koroonaajastul, kus kodus viibitakse tavapärasemast enam, tõmbavad kurjategijate tähelepanu kõik need postitused, kus inimene annab teada, et on välismaal või Eestis puhkamas. Seega ei ole mõistlik kodust eemal olles seda infot maailmaga jagada,” annab Maarja nõu ja lisab, et kindlasti tuleb mõelda läbi ka nappides riietes piltide postitamine.

“Viimasel ajal on see rohkem hea maitse ja väärtuste küsimus. Olen ise loobunud paari naissportlase jälgimisest, sest kohati tundsin, nagu vaataksin erootikaajakirja postitusi. Samas, sellistele piltidele tuleb palju positiivset vastukaja, seega mina jälgijana pole lihtsalt õige sihtrühm,” sõnab Maarja. “Infovälja, mida me jälgida soovime, kujundame ju kokkuvõttes me ise. Seega tuleb sotsiaalmeedias teha väga selged otsused nii selles osas, mida me ise jagame, kui kas infos, mida soovime igapäevaselt saada.”