1. Raynaud sündroom

See on sündroom, mis põhjustab väikeste arterite ahenemise tõttu teatud piirkondades — näiteks kätes — verevarustuse katkemist. Seda esineb kõige rohkem noortel naistel ja tihti areneb see teiste haiguste ja seisunditega koos. Pole ohtlik, aga ebamugav.

2. Autoimmuunhaigused

Need on haigused, mida põhjustab immuunsüsteemi rakkude ebaadekvaatne tegevus. Nendega kaasneb väga tihti Raynaud sündroom.

3. Hüpotüreoos

Hüpotüreoos ehk kilpnäärme alatalitlus toob ka külmad sõrmed kaasa, sest kilpnääre on põhimõtteliselt keha termostaat ja kui see normaalselt ei toimi, siis on sooje käsi loota liiga palju.

4. Vereringehäired

Need on seotud südametööga. Kui süda ei suuda korralikult keha verega varustada, kannatavadki kõige rohkem just südamest kõige kaugemad kohad, näiteks sõrmed.

5. Aneemia

See tähendab, et veres pole piiravalt punaseid vereliblesid või hemoglobiini tase on madal. Aneemia põhjustab vere hapnikusisalduse langust, mis omakorda põhjustab külmetavaid käsi.

6. B12-vitamiini puudus

Pidev B12-vitamiini puudus pidurdab punaste vereliblede juurdeteket ja see põhjustab aneemiat. Selle vitamiini puudus on tihti taimetoitlastel ja veganitel.

7. Madal vererõhk

Madala vererõhu puhul ei suuda süda endast nii kaugele ulatuvaid osi varustada, nii et ka selle seisundi puhul esineb käte külmetust.

8. Stress ja ärevus

Stress mõjutab kogu organismi. Pingeimpulsid lämmatavad kõige rohkem südamest kaugel asuvaid väikesi veresooni ja nii on tulemuseks jällegi külmad käed (ja jalad).

9. Ravimid

Tõesti, paljud ravimid ahendavad veresooni, näiteks selliseid, mis sisaldavad beetablokaatoreid. Loe ravimi infolehte või konsulteeri arsti või apteekriga.

10. Suitsetamine

Nagu suitsetamise maha jätmiseks veel vähe põhjusi oleks, tuleb siit veel üks: nikotiin ahendab veresooni ja see on väga halb — käte külmetamine on selle juures veel kõige väiksem asi.

Allikas: Prevention