Jaffe toiduallergiainstituudi läbi viidud uuringust (1997-2008) selgus, et uuringu algusaastatel kannatas pähkliallergia all 1 250-st lapsest. Lõpuks aga 1 70-st lapsest! "See on peaaegu nagu epideemia," ütles instituudi juht Scott Sicherer. Siit leiad 10 fakti pähkliallergia kohta, mida peaks igaüks teadma!

1. Ameerika ühendriikides on 3 miljonit inimest, kel on pähkliallergia.

2. Maapähklid pole tegelikult pähklid, vaid kaunviljad nagu sojaoad ja herned. Kõik muud pähklid (kreeka pähklid, india pähklid, mandlid jne) on puupähklid.

3. Suurem osa maadleb pähkliallergiaga elu lõpuni, 20% lastest kasvab sellest aga välja.

4. Pähkliallergia on kõige levinum allergia laste seas, munaallergia ja piimaallergia samuti.

5. Toiduallergia puhul reageerib immuunsüsteem üle. Keha käitub normaalsete toitude puhul nii nagu nad oleksid ohtlikud sissetungijad.

6. Toiduallergiate põhjused pole küll teada, kuid neid seostatakse rohkem peredega, kus on ka teisi haiguseid, näiteks astmat.

7. Kui allergik tarbib pähklit, hakkab tema keha tootma histamiini, mis põhjustab hingamisraskuseid, kõripaistetust, sügelevaid huuli, iiveldust ja oksendamist.

8. Toiduallergiad võivad olla eluohtlikud.

9. Anafülaktilist šokki aitab ära hoida adrenaliin.

10. On viise, kuidas pähkliallergiat aastate jooksul vähendada. Väikeste kogustega manustatakse allergikule pähklivalku, seda annust järjest suurendatakse, et tekiks taluvus. See on aga ohtlik ja seda tuleb teha allergoloogi järelvalve all.

Allikas: Health.com