„Garaaž sobib suurepäraselt paljudeks põnevateks väljakutseteks, sest selle saab muuta näiteks asjade hoiuruumiks, isiklikuks jõusaaliks, hobinurgaks või mõnusaks kohaks, kus pesu pesta ja seda kuivatada. Lihtsalt mõtle, mida sa vajad, sest erinevaid võimalusi on tegelikult lõputult,“ ütles sisekujundaja Eliise Tammekivi. On tavaline, et garaaž muutub pikapeale igasuguste asjade segasummasuvilaks, kuid kevad on just õige aeg, et muuta see multifunktsionaalseks ja segadusevabaks kohaks. „Ja veel üks põhjus, miks oma garaaž ümber kujundada — funktsionaalne garaaž tähendab ka rohkem ruumi. Selline värskenduskuur ei nõua ka suuri väljaminekuid ehk väikestel korrastustöödel on lõppkokkuvõttes väga suur positiivne mõju,” lisas Tammekivi.

Tee selgeks, mis sul garaažis on

Garaaži korrastamine ja kujundamine ei ole sugugi selline projekt, mille läbi viimiseks on üks universaalne lahendus, sest garaaž võib olla ühtaegu hobituba ja koht, kus taimi istutada või paik, kus autot remontida ning raskeid elektritööriistu ja hooajatarvikuid hoida. Niisiis on selge vajaduste määratlemine ja korrastamine multifunktsionaalsuse seisukohast oluline.

Sisekujundusspetsialist soovitab garaaži ümberkujundamist alustada asjade ülevaatamisest. Otsusta, mida sul vaja läheb ja mida mitte. Selleks on kõige lihtsam teha kolm eraldi hunnikut — üks hunnik asjadele, mille sa alles jätad, teine taaskasutamiseks ja kolmas annetamiseks. „Sordi ja jäta hüvasti esemetega, mida ei saa enam parandada, aegunud kodukeemiaga (mis võib vajada spetsiaalset jäätmekäitlust) ja kõige muuga, mida sa ei ole aastaid kasutanud. Seejärel jaga allesjäävad esemed rühmadesse, et sul oleks neid hiljem lihtsam garaaži tagasi viia,“ selgitas sisekujundaja.

Vali vastupidav hoiumööbel

Kui vähegi võimalik, siis ära esemeid põrandal hoiusta. Nii on sul palju rohkem ruumi autole ja ei teki ka asjade kuhilaid, mida on hiljem võimatu sortida. Kasuta paindlikke hoiulahendusi nagu BROR, millel on reguleeritavad riiulid ja võimalused nii avatud kui suletud hoiustamiseks. BROR on tugev hoiumööblisari, mis talub niiskust, raskeid koormusi, mustust ja mida on lihtne uuendada — lihtsalt värvi, lisa või muuda mooduleid.

Tammekivi soovitab mõelda ka teistsuguste lahenduste peale. „Näiteks garaaži lagi on suurepärane panipaik kergete esemete riputamiseks, mida sa iga päev ei kasuta, nagu hooajaline spordivarustus või pühadekaunistused. Ja lukustatav kapp on igati asjalik mööbliese murukemikaalide ja muude asjade hoiustamiseks, mida lapsed ei tohi kätte saada,“ kirjeldas Tammekivi.

Igal asjal ja tegevusel oma koht

Loo erinevate tegevuste jaoks erinevad alad ja paiguta harva kasutatavad esemed üles, sageli kasutatavad esemed käeulatusse ja rasked või mahukad esemed alla. Kasuta näiteks läbipaistvaid või sildistatud kaanega kaste, konkse, metallriiuleid ja tavalisi riiuleid ning kinnita seinale magnetribad kruvikeerajate, tangide ja pintslite riputamiseks. Paigalda tööpingi kohale suur perfotahvel, et pääseksid oma igapäevastele tööriistadele ja tarvikutele hõlpsalt ligi. Ja ratastega abilauast võib saada kaasaskantav abimees, mis liigub koos sinuga ruumis ringi. Nii et veereta see kuhu iganes tahad.

Praktilisus ja hea välimus käsikäes

Garaažid ei pea olema kurvad ja pimedad paigad, mis on täis spordivarustust ja unustatud kaste. Selleks, et oma garaaži natuke lõbusamaks ja isikupärasemaks muuta, kasuta näiteks julgeid seinavärve, plakateid, kleebiseid, lemmiksõidukite fotosid ja ise tehtud vidinate või aparaatide pilte. Tee põrandale ruumi, riputades jalgrattad spetsiaalsete hoidjate abil seinale. „Jalgrattad näevad välja nagu tööstuslikud kunstiteosed, kui neid hoiustatakse kenasti ja riputatakse garaažiseintele. Samuti jääb sellise lahenduse puhul põrandale rohkem ruumi ja see on hea ka ohutuste seisukohast, sest vastu seina nõjatuvad jalgrattad kukuvad sageli ümber ja võivad kahjustada sinu autot, riiuleid või sind ennast,“ lausus Tammekivi.

Samuti tuletab sisekujundaja meelde, et ei tohiks unustada ka head valgustust — üldvalgustust võiks täiendada reguleeritava kohtvalgustiga, näiteks töökoha lähedal. Valgustuse paigaldamisel on kindlasti oluline järgida kohalikke ohutuseeskirju ja valgusti peaks olema mõeldud ka märgades tingimustes kasutamiseks.