LG tehnikaeksperdid on koostöös allergoloogiga välja toonud, kuidas võib kuum veeaur olla abiks mikroorganismide kahjulike mõjude leevendamisel.

Bakterid

Kuigi täna külastame me avalikke kohti vähem ning püüame vähem puudutada erinevaid pindu ühistranspordis või poes, puutuvad meie riided päeva jooksul paratamatult kokku mitmete erinevate bakterite ning mikroobidega, mille me seejärel koju kanname.

Kuidas bakterite vastu võidelda? Bakterite hävitamiseks riietelt on soovitatav seda pesta kõrgel temperatuuril — üle 60°C vees. Arvestades, et enamik tekstiilidest nii kõrgeid temperatuure ilma kahjustuseta ei kannata, tuleb selleks appi kuum aur. Uuemates pesumasinates on vastav funktsioon juba sisseehitatud, lisaks on soovituslik panna riided pärast pesu kuivatisse. Alternatiivne variant on kõik riided pärast pesu triikraua alt läbi lasta — kuum raud suudab bakterid ja pisikud hävitada.

Tolmulestad

Tolmulestade vastu on allergilised umbes 10% kõikidest allergiahaigetest. Selle allergilisi toimeid täheldatakse kõige sagedamini varakevadel või varasügisel. Mikroskoopiliste mõõtmetega tolmulestad väldivad valgust, mistõttu peidavad nad end madratsite, voodilinade, pehme mööbli ja vaipade sisse, samuti auto- ja turvaistmetesse ning pehmete mänguasjade kiududesse. Seal on soe ja hubane, mis loob tolmulestade paljunemiseks kõige soodsama pinnase. Need on ühtlasi ka kohad, kus enamik inimesi veedab suure osa oma päevast, mis loob eelduse ebameeldivate sümptomite avaldumiseks.

Kõige tõhusam viis tolmulestade vastu võitlemiseks on iga päev vähemalt korra nii toad kui ka mööbel märja lapiga üle käia, eelistatud on mikrokiust tolmulapp. Et vähendada kohti, kus tolmulestad elada võiksid, tuleks vältida pehmeid põrandaid ja vaipu ning asendada need hõlpsasti puhastatava põrandapinnaga. Pehmeid mänguasju, raamatuid ning ajalehti on soovituslik hoida suletud kappides ning sahtlites.

Et vältida tolmulestade kogunemist voodisse, tuleks voodipesu pesta kõrgel temperatuuril (taas üle 60°C). Siinkohal tasub samuti tuttavaks saada oma pesumasinaga: mitmetel pesumasinatel on lisaks kuuma auru funktsioonidele ka spetsiaalne Allergy Care pesuprogramm, mis elimineerib 99,9% tolmulestadest.

Hallitus

Hallitust võib leida kõikjal ning aastaajast sõltumata, ainukeseks tingimuseks on piisavalt niiskust. Looduses leidub hallitust näiteks kõdunevate lehtede hunnikus, kompostis, puuriidas ning muudes niisketes kohtades. Kui ilm on niiske ja heitlik, on tingimused hallituse levimiseks soodsad.

Korterites ja majades elab hallitus tavaliselt erinevatel niisketel pindadel, seda eriti hoone põhjaosas, kus seinad jahtuvad talvel kiiremini, kui ülejäänud majas. Kõige sagedamini esineb hallitus laikudena akende ümbrustes, välisseintel, pesuruumide plaadivuukides, silikoontihenditel ning mööblitagustel pindadel, põhjustades mitmeid terviseprobleeme, sealhulgas allergilisi reaktsioone.

Number 1 abinõu hallituse vastu on kvaliteetne soojustamine — kuigi parim temperatuur on iga inimese jaoks erinev, varieerub reeglina õhutemperatuur eluruumides 19° C kuni 22° C vahel. Õhuniiskuse vähendamiseks on soovitatav tuba sageli tuulutada ning kuivatada pesu ainult välistingimustes või kuivatis. Kui seda võimalust ei ole, tuleks tubastes tingimustes pesu kuivatades avada aken või lülitada sisse ventilatsioon. Tegelikult tuleks tuba õhutada ka ilma pesu kuivatamata vähemalt 15 minutit päevas, sest juba inimese hingeõhk suudab tekitada märkimisväärse koguse niiskust. Kui hallitus on näiteks akna servas juba silmaga näha, peaks kindlasti uurima, mis toimub seina taga. Nähtava hallitusega kohti tuleks regulaarselt puhastada.

Milleks muuks on veel kuum aur kasulik?

Kuum veeaur on meie liitlane ilu- ja tervisevaldkonnas, millel on mitmeid kasulikke rakendusi. See aitab tappa baktereid ja pisikuid, vähendades sellega ohtu meie tervisele ning heaolule. Külmetushaiguste perioodil on kuuma auru sisse hingamine üks levinud meetoditest, kuidas ravida külmetusest tingitud rögast köha. Lisaks kasutatakse kuuma veeauru mitmete ilurituaalide käigus — veeaur avab näonaha poorid ning elavdab meie vereringet, mis annab nahale värske ja särava ilme.

Nüüd on hakatud kõiki kuuma auru eeliseid ära kasutama ka pesumasinates — see vähendab riiete kortse, sügavpuhastab kangakiude, tapab baktereid ning muudab pesu veelgi puhtamaks ja meeldivamaks.