Minimalistlikus stiilis väike rõdu

Rõdud on olnud inimeste seas aastast aastasse äärmiselt populaarsed, pakkudes mitmeid eeliseid — rõdu on ideaalne koht hommikukohvi nautimiseks, lugemiseks, erinevate taimede kasvatamiseks või mõnusaks puhkamiseks. Tõsi, rõdud on üsna väikesed, kuid läbimõeldud ja sobiv mööblivalik aitab ellu viia ideed, mis esialgu näivad võimatuna. Kaup24 sisekujunduseksperdi Anna Ilmere sõnul tuleb enne ihaldatud mööbli soetamist esmalt mõõta oma rõdu suurus ja määratleda ala, saamaks aru, kas kõike ihaldatut on võimalik mugavalt paigutada ja samal ajal säilitada piisavalt vaba ruumi. Disainer annab väikese soovituse neile, kes unistavad rõdu kaunistamisel kasutada igat sentimeetrit — appi tasub võtta põrandakriidid, millega oma idee visualiseerida esmalt joonistuse abil rõdu põrandale.

Kui rõdu või terrass on kujundatud minimalistlikus Skandinaavia stiilis, on soovitatav valida ühtses stiilis funktsionaalsed aksessuaarid — mugavad toolid, valgustid ja taimed. Lisaks tasub hubasust luua vaipade, patjade ja küünaldega — nii on kõigil võimalus nautida ka keset linnakära mõnusat ja hubast õueala.

Funktsionaalne rõdu

Kui rõdu toimib funktsionaalse kohana, siis on kahtlemata parim lahendus kokkupandav mööbel, näiteks toolid ja lauad, mis käivad kompaktselt kokku ja on võimalik vajadusel kõrvale panna, kui mööblit parasjagu ei kasutata. „Oluline on meeles pidada, et rõdu ja terrassi kaunistamiseks peaks valima välitingimustes kasutatava mööbli — nii püsib mööbel kauem kena ja tervena. Kui valid rõdule puidust või metallist mööbli, siis soeta juurde mõnusad pehmed padjad või vaata mööblit, millel on kohe kaasas spetsiaalselt polsterdatud istumisosa,“ soovitas Ilmere.

Džunglielamused linnas — rõdu taimesõpradele

Mida rohkem taimi, seda parem! Enamik lillepotte sobib kasutamiseks rõdul või maja ees verandal, samuti aia ja aiateede kaunistamiseks. Parim nõuanne väikeste kergemate taimede ja lillede jaoks on valida plastist lillekastid ja potid. Neid on lihtne ühest kohast teise liigutada, neid on saadaval erineva kuju ja suurusega ning need on sõbralik valik ka igaühe rahakotile. Tavaline lahendus on taimekastid ja lillepotid, mida on võimalik sättida rõdupiirdele, täites kogu reelingu pikkuse. Suuremad taimed raskemates lillepottides on turvalisem paigutada rõdu põrandale. Suvel võib ka osa toalilli õue tõsta.

Sisekujunduseksperdi sõnul on suuremad taimedega lillepotid võimalik rõdu seinte äärde paigutada spetsiaalsete vertikaalsete aluste või riiulite abil. Eriliselt rohelist muljet aitavad luua rippuvad taimed, mis on paigutatud erinevat tüüpi riputatavatesse lillepottidesse — seinale, rõduäärele või lae alla. Samas ei tohiks unustada ka rõdu kandevõimet. Kui on soov rõdule paigutada raskeid lillepotte, suuremat mööblit või muid sisustusesemeid, tuleks esmalt välja selgitada, milline on nende kaal ja kui suur on rõdu maksimaalne kandevõime.

Hooaja julgeim lahendus — eklektiline paigutus

Eklektiline stiil on segu mitmest erinevast stiilist — ja siin ei kehti mingid reeglid. Kui oled üks neist, kes ei suuda eelistada üht kindlat stiili või kellele lihtsalt ei meeldi teatud raamid ja kaanonid, võib sel hooajal kasutada oma terrassi või rõdu kaunistamisel eklektilisi võtteid. Eklektilise interjööri kasuks otsustavad sageli kollektsionäärid, ebatavaliste ja ainulaadsete asjade või kunstiobjektide armastajad ja kogujad. Lase oma kujutlusvõimel lennata — mängi erinevate proportsioonide, värvide ning kujunditega. „Värvide ja kujundite “mäss”, ebatavalised dekoorielemendid ja ainulaadsed aksessuaarid on eklektilise stiili juhtmotiivid,” sõnas Ilmere. Samal ajal pööratakse tähelepanu värvidele, mis on sageli interjööri ühendavaks elemendiks, luues spontaansust ja loomulikkust. Selleks võivad olla mitmevärvilised vitraažaknad, kaunid tumedad kangad, Maroko mustrid ja muud dekoratiivsed elemendid. Heledad, tumedad ja säravad toonid omavahel kombineerituna muudavad interjööri ettearvamatuks, elavaks ja põnevaks. Kui rõdu või terrass on täielikult sisustatud eklektilises stiilis, annab see vahva esmamulje ka selles elavast majarahvast.

Keskmise suurusega terrassid — eelistage heledaid toone

6–8 inimesele sobiv suvemööbli komplekt on eelkõige kasulik keskmise suurusega terrassi sisustamiseks. Terrassi- ja aiakaunistuste jaoks soovitab disainer valida heledad ja naturaalsed toonid, eriti kui kodu ise on kujundatud tumedamates toonides. „See värvivalik loob harmoonilise ja orgaanilise ülemineku sise- ja välistingimustele. Sisustus peaks olema lihtne ja autentne, eelistada tasub puidust või heledat mööblit,“ tõi Ilmere esile. Punutud mööbel valitakse sageli aga tumedamates värvitoonides, näiteks tumepruuni, halli või musta näol. Suurte aedade ja sisehoovide omanikud saavad ehitada endale ka praktilise varikatuse, mis on suureks abiks, kui loodus otsustab tembutada. Samuti soovitab disainer hoida läheduses erineva suurusega korve või hoiukaste, kus on mugav jahedamateks õhtuteks lõõgastumiseks vajalikke tekstiile ja muid esemeid hoida.

Suured terrassid — kõik algab diivanist!

Suure terrassi puhul tasuks arvesse võtta aiapeo korraldamise võimalust. Sel ja teistel puhkudel on kasulik aiamööbli komplekt 10 inimesele või põhjalik vaba aja sisustuse komplekt koos suure ja mugava diivani ja paari tooliga. Veelgi mõnusamaks olemiseks saab hoovi paigaldada mitme inimese jaoks mõeldud kiige võik kiiktoolid. „Välisvalgustusel on üldise atmosfääri loomisel samuti oluline roll — sel kevadel eriti populaarseks saanud erineva suurusega küünlaid ja laternaid saab paigutada peaaegu kõikjale. Need võivad olla erinevat värvi või näiteks puidust. Õigete värvide otsimisel tabate kindlasti naelapea pihta, eelistades valge ja halli kombinatsioone, mida täiendavad sellised julged ja erksad toonid nagu punane või tumesinine,“ sõnas sisekujundusekspert.