Õnneks on seda kerge kontrolli alla saada ja ravida. Dermatoloog Morgan Rabach jagab nõuandeid, kuidas piinlikest vistrikest kannikatel lahti saada!

Kas vistrikud tagumikul on normaalne nähtus?

Dr. Rabach ütleb, et tagumikuakne on väga levinud ja normaalne, aga tavaliselt pole sel midagi pistmist pärisaknega. Pigem põhjustavad vistrikke sissekasvanud karvad ja follikuliiti ehk karvanääpsupõletikku ja aknet võib omavahel väga kergesti segamini ajada.

Kuidas eristada follikuliiti ja aknet?

Kui tegemist on aknega, on nahal komedoonid, tsüstilised vistrikud ja põletikulised mügarikud. Folikuliidil ehk karvanääpsupõletikul on punase punni keskel karv.

Kas põletikulisi punne võib pigistada?

Kindlasti mitte! Ise punne pigistades võid asjad ainult hullemaks teha.

Mis põhjustab aknet?

Kui akne lööb välja pigem suvisel perioodil, siis seda tekitavad märjad ujumisriided, higised trennipüksid ja nii edasi.

Kuidas sellest lahti saada?

Alustuseks peaksid punne näitama arstile. Kui oled arstile aja pannud, võid proovida järgmiseid nõuandeid: ära koori nahka, vaid niisuta; vali hingavast materjalist riided; trenni tehes kanna niiskust imavast materjalist riideid; vabane higistest riietest nii ruttu kui võimalik: pärast higistamist käi duši all.

Allikas: Cosmopolitan