KÜSIMUS: Kas on mingisuguseid meetodeid või mida iganes, et muuta spermat viljakamaks?

VASTUS:
Mehepoolse viljatuse diagnoosimiseks on vajalik korduv sperma uurimine, sest sugurakkude kvaliteet on mõjutatud paljudest välistest faktoritest s.h. stress, suitsetamine, suguelu iseloom jm. Analüüsimisel on oluline hinnata sugurakkude hulka, liikuvust ja ehitust, aga samuti sugurakkude vastaste antikehade olemasolu, põletiku tekitajaid jt. faktoreid.

Inimene, kes sellist analüüsi teostab, peab põhjalikult tundma rakubioloogiat ning hindamiseks on vajalik ka vastav aparatuur.

Alati tuleb otsida põhjusi, mis on tinginud kahjustuse ja pärast selle leidmist on oskusliku raviga võimalik saada hea tulemus. Kui konservatiivsed ravimeetodid ei aita, siis kasutatakse laboratoorseid võimalusi seemnerakkude kvaliteedi parandamiseks ja seejärel sugurakkude viimist naise organismi või kehaväliseks viljastamiseks silma kontrolli all.

Kõiki neid meetodeid kasutades õnnestub tänapäeval meestel saada oma laps ning doonorite vajadus on minimaalne. Meeste viljatuse küsimustega tegeleb androloog. Eestis on mitu keskust (Tallinnas, Tartus), kus süvendatult tegeldakse viljatuse uuringute ja raviga. Nõmme Erahaigla Fertilitas on üks neist.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst

Soovitusi alternatiivteraapia vallast jagab Ülle Liivamägi:

1. Alustada tsingi kuuriga. Zn tabletid on saadaval apteekides, soovitavalt valida kelasiin toode, kuna see on rikastatud aminohapetega ja seega organismis kergemini omastatav. Kuuri alustades võiks esimesel nädalal võtta topelt doosi (2 tabletti päevas) ja edasi jätkata nii nagu ette nähtud - 1 tablett päevas. Zn omab organismi jaoks üldtugevdavat toimet.

2. Glandiinhapped. Need on rasvhapped, mis on eriti vajalikud naise organismi korralikuks funktsioneerimiseks, aga aitavd ka meest. Apteekides leiate need õlikapslid Femiglandiin ja Multiglandiini nime alt.

3. Aluspesu. Vahetada kitsad aluspükisd välja bokserite vastu, kuna sperma valmimiseks on vajalik kehtemperatuurist madalam temperatuur. (vt ka Vapra sperma seikused).

4. Millest tuleb kindlast loobuda :

Kuumad saunad - kuumuse tõttu võib sperma lihtsalt hukkuda.

Vaakumpakendatud või ka tavalisse kilesse pakendatud toitained, plastmassnõud, milles serveeritakse kuuma või happelist toitu (k.a. kilesse pakitud sai, leib, lihalõigud jne). Siia kuuluvad ka tetrapakkides mahlad. Põhjus on väga lihtne : puutudes pakendamisel kokku alles kuuma toiduga, eraldub kile pinnalt kunstlikku östrogeeni (naissuguhormoon). Sperma viljakuse sesiukohalt tuleks sellega kindlasti arvestada.

Samas võib kasutada kõiki klaaspurkidesse pakendatud toitaineid.

Maha kõik homogeniseeritud piima tooted. Pastöriseeritud toodete kohta ei kehti. Mis vahe on homogeniseeritud ja homogeniseerimata toodetel? Viimasel tekib seistes peale koore kiht, esimesele aga mitte. Sellest põhjustatuna tekitavad homogeniseeritud piim (ka mahlad jm) organismis lima ja setet, mis suguelunditesse kogunedes võib põhjustada eesnäärme põletikke.