1. Kasuta ära erinevad müügiplatvormid!

Kuigi oma asjade müümine võtab natuke rohkem pingutust — tuleb teha pildid, kirjeldada toodet ning mõelda toote saatmise peale — on erinevad platvormid teinud müügiprotsessi tänaseks imelihtsaks! “Müük on mul kõige edukamalt läinud osta.ee-s, aga kasutan ka Yagat, Basaari ja Facebook Marketplace’i,” nimetab üks grupiliikmetest vaid mõned müügiplatvormid, mille abil on võimalik asjad rahaks teha. “Mina olen suuremad asjad, näiteks vana terrassimööbli, köögimööbli või pesumasina pannud 10 sendiga Osta.ee-sse. Olen alati imestanud, millised summad olen kogunud ning lisaks ei pea äraveo pärast muretsema,” kirjeldab teine liige oma positiivset kogemust.

2. Küsi perelt ja tuttavatelt

“Laste riided, mänguasjad, spordivarustus ning taimestikud ringlevad sugulaste, naabrite ja kolleegide vahel,” jagab üks #Kogumispäeviku liige. Seega on enne asjade müüki panekut mõistlik tegelikult uurida ka perelt ja tuttavatelt, kas asjad leiaksid hoopis nende keskis kasutust. Ka tuttavatega on võimalik kokku leppida sümboolne tasu, mille eest asjad ära anda, kuid tore on ka niisama abiks olla ning asjale uus kasutus leida.

3. Anneta abivajajatele

“Laste vanu aga töökorras, terveid mänguasju olen pakkunud ning andnud lasteaia rühmadesse mängimiseks, suuremaid puslesid ning lauamänge kohalikku noortekeskusesse,” annab üks grupiliige nõu. Asjade annetamine on hea võimalus oma kogukonnas kellelegi abiks olla — olgu see lasteaed, noortekeskus, loomade varjupaik või kirik. Kogujad soovitavad erinevaid MTÜsid, millele abikäsi ulatada, sealhulgas Aarete Laegas, Eesti Suurperede Selts, Tallinna Hoolekandekeskus ja MTÜ Heategevus Eestis Facebooki grupp.

4. Liitu Facebooki gruppidega

“Vähegi korralikke asju pakun enamasti Facebooki gruppides tasuta ära — nii saab kõige lihtsamalt asjad ära antud, ilma et peaks ise asju ära viima,” jagab üks nutikas grupiliige. “Äraviskamise asemel oleme meie piirkonna grupis või temaatilises grupis öelnud, et ese on tasuta kui tullakse ise järele. Tavaliselt tuleb keegi juba poole tunni jooksul järele!” kommenteerib teine koguja. Kõige populaarsemad kommuunid on erinevad ostan-müün-vahetan grupid, Prügi aardeks taaskasutus ja Tasuta kraam Facebooki grupid.

5. Vii asjad Uuskasutuskeskusesse

“Kõik liigsed riided, majapidamise kraami ja muu ülearuse kuid kasutatava viin Uuskasutuskeskusesse. Ei mõista neid, kes viskavad ilusad ja terved asjad lihtsalt ära!” kommenteerib entusiastlik grupiliige. Riideid saab viia ka Humana ja Sõbralt Sõbrale kogumispunktidesse ning nutikamad liikmed oskavad ka jagada, et katkiste riiete äraviskamise asemel on võimalik viia riided hoopis H&Mi, kus saab iga annetatud koti eest -10% kupongi, mis kehtib poes ühele täishinnaga tootele.