Selle aasta märtsikuus läbiviidud IKEA ja Norstati uuringust, kus osales 500 eestlast, selgub, et igal teisel Eesti elanikul (47%) on plaanis eeloleval suvel oma kodu renoveerida. Sel aastal on esmatähtsad elutoad, köögid ja magamistoad. Pea iga teine uuringule vastaja (41%), kes tunnistab, et plaanib suvel kodu renoveerida, plaanib sellele tänavu rohkem kulutada. Üle 60% vastanutest kavatseb kodu renoveerimisele kulutada üle 400 euro ja viiendik väidab, et nende kulud jäävad 200–400 euro vahele. Võrdluseks võib välja tuua, et eelmisel aastal ütles 20% vastanutest, et kulutatakse umbes 200–400 eurot ja 33% ütles, et plaanitakse kulutada 500 eurot või rohkem.

„Ehkki koroonapiirangute ajal tegi valdav osa eestlastest vähemalt mõningaid kodu renoveerimistöid, näiteks korrastasid ammu unustatud toanurki ning tegid väiksemaid või suuremaid remonditöid, tuleb taas tegus suvi. Uuring näitab, et selle aasta kodu renoveerimise kulud on kasvamas ja põhitähelepanu on suunatud kodude põhiruumidele nagu elutuba, köök ja magamistoad. Pandeemia teise laine ajal kasvas nõudlus ka terve kodu või konkreetsete piirkondade sisekujundusteenuste järele.
Viimasel ajal on märgata ka digitaalsete planeerimisprogrammide kasutamise kasvu köögi ja riidekappide planeerimisel,” märkis IKEA Tallinna väljastuspunkti juht Aleksejs Mihailovs. Tema sõnul ostavad Eesti elanikud sel kevadel nii massiivseid lahendusi nagu köögid, kodumasinaid ja hoiulahendused kui ka väiksemaid tarvikuid.

Uuringust selgus ka, et suuremate ostude korral plaanivad eestlased sel aastal investeerida peamiselt mööbli renoveerimisse ja uutesse kodumasinatesse (vastavalt kolmandik ja viiendik vastanutest).

Kuidas vaktsineerimine puhkuseplaane muudaks?

Küsimusele, kuidas kujutavad vastajad ette teist piirangusuve järjest, vastas iga teine eestlane, et ootab ulatuslikumaid piiranguid kui eelmisel aastal, samas kui 43% arvas, et piirangud on umbes samad.

Sarnaselt eelmise aastaga plaanivad enam kui pooled küsitlusele vastanutest veeta puhkuse oma kodus. Kolmandikul on plaanis suvepuhkus veeta suvekodus või aiamajas, samas kui 52% eelistab telkimist, maamaja või hotellitoa rentimist Eestis. Vastajad tunnistavad, et mõtleksid oma puhkuseplaanid uuesti läbi, kui neil oleks võimalus vaktsineerida. Uuringu kohaselt soovib peaaegu kolmandik minna välismaale, kui neil on tekkinud viirusevastane immuunsus. Välismaale reisimine jääb tõenäoliselt prioriteediks ka pärast piiranguperioodi lõppu.

„Tundub, et need, kellel on suvilad või maamajad, avastavad neid uuesti. Tänavu hakkasid kliendid tavapärasest varem planeerima suviseid tegevusi ja puhkust kodus. Eriti suurt tähelepanu pööratakse suvemajade remondile, hubasuse loomisele ja parematele köögi- ja söögilahendustele, mis võimaldavad veeta mugavamalt aega maal. Uuring näitas ka seda, et rohkem kui iga teine koduomanik plaanib sel aastal oma vara paremaks muuta. Ligi 70% vastanutest on valmis remonditöödele kulutama rohkem kui 400 eurot,“ kirjeldas Mihailovs.

Küsimusele, kuidas muutuvad majapidamiskulud pärast koroonapiirangute lõppu, väitis enamus (49%), et kulutaksid kõigepealt raha välismaale reisimiseks, 41% suurendaks kulutusi meelelahutusele, 28% kulutaks rohkem pidustustele ja koosviibimistele, samas kui 26% investeeriks ikkagi rohkem kodudesse.