1. Keskendu praegusele hetkele

Mõtted, mis meid tavaliselt öösiti üleval hoiavad, on seotud kas mineviku või tulevikuga. Muretseme, mis võib juhtuda või kahetseme minevikutegusid. Kui tunned end selles punktis ära, proovi keskenduda olevikule. Me ei saa minevikku muuta ega tulevikku ennustada ja peame elama praeguses hetkes. Võta kontroll enda kätte ja lase oma ajul ja kehal lõdvestuda.

2. Ära võta elektroonikat voodisse

Kui kasutad enne magamajäämist telefoni, tahvlit või sülearvutit, võib see tõsta stressi- ja ärevustaset. Eriti sellisel juhul, kui loed murettekitavaid uudiseid või midagi muud sellist, mis su ajule mõttetut tegevust annavad. Ka nutiseadmetest tulev valgus ei mõju unele hästi ja mõjutab keha melatoniinitaset, mis teeb uinumise veelgi raskemaks.

3. Juhi tähelepanu kõrvale

Kui oled nutiseadmed kõrvale pannud, võta appi mõned tervislikumad alternatiivid. Loe näiteks raamatut, värvi värviraamatut, kuula muusikat — igasugune rahustav hobi mõjub hästi. Rahustava tegevuse tegemine aitab mõtted eemale saada ja jääd magama hoopis midagi muud meeldivat tehes.

4. Planeeri muretsemiseks konkreetne aeg

Täpselt nii nagu planeerid toidupoe külastust või sõpradega kokkusaamist, planeeri endale päevas 15-30 minutit muretsemisaega, kus saad tegeleda üksnes oma muremõtetega, et need sind õhtul magama minnes enam segama ei tuleks. Kirjuta oma muremõtted paberile ja mõtle välja praktilised lahendused.

5. Lõdvesta lihased

Seda saad teha voodis. Pinguta ja lõdvesta oma lihaseid. Alusta varvastest ja liigu peani välja. See harjutus aitab pinges kohad lõdvestada ja juhib su tähelepanu muremõtetest eemale.

6. Ära sunni end magama

Ära lama voodis ja ära oota und, tule voodist välja, tee tass teed, loe raamatut, kirjuta päevikusse ja mine voodisse siis, kui tunned, et oled väsinud. Kui sunnid end magama, hakkab aju voodit insomniaga seostama ja muudab su magamistoa kohaks, kus on raske sõba silmale saada.