Istuv eluviis soosib skolioosi teket ja n-ö arvutiküüru

Kõrve sõnul ollakse eriarvamusel, kas vale istumisasend tekitab skolioosi või skolioos põhjustab vale istumisasendi - tõenäoliselt on mõlemal poolel õigus. Kindlasti soodustavad valed istumis- ja tööasendid eriti kasvueas skolioosi väljakujunemist ja selle süvenemist.

Samuti käib istuva eluviisiga kaasas n-ö nutikael või arvutiküür, kus tekib seljal kindlas piirkonnas valulikkus. Põhjus on see, et oleme ekraani poole kummargil, ekraanikõrgus on vale ja nägemine kehv.

Arvutiga töötades mõeldakse eelkõige kaela ja turja peale, kuid probleemid võivad tekkida randmetes (karpaalkanali sündroom on Kõrve kogemusel tihti seotud kaelapiirkonna probleemidega), alaselja puhul koondub istudes keharaskuse koormus nimmepiirkonda (ülekoormus) – püsti olles jaotub osa raskusest jalgadele. Istudes, tihti eriti vale tooli peal, satuvad põlveõndlas veresooned ja närvid surve alla, mis tekitab jalgades probleeme (valulikus, kangus väsimus, soodustades veenilaiendite teket.)

Jalgade väsimuse vähendamiseks võiks tööpäeva lõpus (võib ka vahepeal) heita selili ja jalad tõsta tooli peale umbes 45-kraadise nurga all (n-ö šokiasend) ning hoida 10-15 minutit, see soodustab venoosset vereringet ning jalgade taastumist.

Ennetamiseks ära unusta teha pause

Et liikumist arendada, soovitab Kõrve alustuseks kasvõi 10-15 minutit hommikul liikuda. 5 minutigagi jõuab ära teha kriitiliste harjutuste kava, mis hoiab terviseprobleeme ära. 2-3 korda nädalas tasuks teha südamele 40-60 minutit aeroobset treeningut ning tööl olles iga 45 minuti kuni pooleteise tunni tagant kergelt liigutada.

Üleüldse istuva töö korral tuleks Kõrve sõnul nii skolioosi kui ka selle ennetamiseks teha iga 1-1,5 tunni tagant pause (sh kerge võimlemine). Kui aega tõesti napib, saab üht-teist teha ka laua tagant lahkumata ja vähemalt osaliselt tööd jätkates.

Heaks lahenduseks kodus ja töö juures töötamiseks on reguleeritava kõrgusega laud, mida saab panna nii istumis- kui seisuasendisse, seda ideaalis kõigile pereliikmetele. Oluline on päeva jooksul muuta laua kõrgust, sest ühes asendis töötamine nii seistes kui istudes kurnab meie keha rohkem kui tööasendit vahetades.

Nõuandeid, kuidas kodukontoris töötades keha hoida

· Olla pärast tööd piisavalt aktiivne.

· Tasakaalupadjad ja võimlemispallid sunnivad meid istuma otse, ergonoomiliselt maksimaalselt õigesti.

· Väga head vahendid on tänapäeval reguleeritava kõrgusega lauad. Osa päevast saab tööd teha istudes ja osa seisuasendis - nii ei koorma me enda keha ühe sundasendiga üle.

· Oluline on arvutiekraani kõrgus, klaviatuuriasetus ja ergonoomilise hiire kasutamine. Sinna juurde tasub mõelda käe/küünarnuki toele ja klaviatuuri randmetugedele, mis vähendavad koormust nii õlavöötmele kui kätele ja randmetele.

· Tihti põhjustab just kehv töökeskkond (füüsiline pool) valesid kehaasendeid, mis sunnivad meid otsima kompensatoorseid asendeid ning nende asendite pikaajaline kasutamine võib olla üheks päästikumomendiks skolioosi väljakujunemisel.

Harjutusi leiab ka Kõrve kodulehelt wwww.terveselg.ee