Ei, sa ei ole kontrolli kaotamas – sa koged väga tavalist hormoonide kõikumisest põhjustatud ärevuse ägestumist. Vahel võib muutus hormoonides põhjustada premenstruaalset sündroomi (PMS) või isegi premenstruaalset düsfoorilist häiret (PMDH). Ajakirja Ameerika Perearst (American Family Physician) sõnul kogeb umbes 85% menstrueerivatest naistest üht või mitut premenstruaalset sümptomit ja 2-10% kogevad halvavaid või lausa teovõimetuks tegevaid sümptomeid.

Seos ärevuse ja menstruatsiooni vahel

Ameerika ärevuse ja depressiooni ühingu sõnul on 14-50-aastastel naistel meestest kaks korda kõrgem ärevushäire risk. Kliiniliste uuringute psühholoog doktor Yael Nillni ütleb, et osaliselt on selle põhjuseks hormonaalne kõikumine menstruaaltsükli ajal.

"Vahetult enne päevade algust kukub östradiooli ja progesterooni tase järsult,“ selgitab dr Nillni. "Teadlased on spekuleerinud, et neid sümptomeid võib põhjustada just järsk hormoonide kadumine. Küll aga on igaühe keha reaktsioon sellistele normaalsetele hormonaalsetele muutustele individuaalne. Mõni naine kogeb meeleolumuutusi kogu menstruaaltsükli vältel, samas mõni teine kogeb vaid minimaalseid muutusi seoses menstruatsiooniga.“

Kas ärevus menstruatsiooni ajal on normaalne?

Nillni sõnul on ärevus osade naiste jaoks osa sellest protsessist. "Suur osa naisi tajub mingit meeleolu või vajaduste muutust enne päevi. See ei ole ilmtingimata ärevus – tegemist võib olla kergemini ärrituvuse, kurbuse või meeleolu kõikumisega.“ Mõni ei tunne üldse midagi. Ainult väike osa ehk 3-8% naistest kogeb menstruaaltsükliga seotud ja märkimisväärselt nende igapäevaelu segavaid meeleolumuutusi.

Kas ärevus on osa PMS-ist ja PMDH-st?

"Mõni ärevusprobleemidega naine võib kogeda ärevussümptomite premenstruaalset ägenemist. Mõned tegurid, mis viitavad ärevusega seotud probleemidele on samad, mis PMS-ile viitavad tegurid, millest võib järeldada, et nende kahe probleemi vahel on seos,“ ütleb Nillni. Ta lisab, et PMDH-i diagnoosimiseks peab sul olema üks või mitu järgnevatest meeleolusümptomitest: meeleolu kõikumine, depressiivne olek, ärevus või kergesti ärrituvus koos füüsiliste sümptomitega nagu kurnatus, isud ja muutused unerütmis. Lisaks peavad need sümptomid esinema enamike menstruaaltsüklite ajal ning põhjustama märkimisväärselt häirivat mõju.

Kas peaksid muretsema?

Kas sul on PMS või PMDH? Nillni ütleb, et peaksid endalt küsima, kui tugevat häirivat mõju need sümptomid sulle avaldavad: kas see segab töötamist või kooliskäimist, hobidega tegelemist, perekonnaga suhtlemist või sotsialiseerumist? Kui jah, siis need on märgid, et midagi ebatavalist on toimumas ja sa peaksid abi otsima.

Kodused meetmed ärevuse leevendamiseks

Loodusravi ja akupunktuuri arst, raamatu „Naise tervise looduslikud valikud“ (Natural Choices for Women’s Health) autor Laurie Steelsmith soovitab järgmisi enda eest hoolitsemise strateegiaid:

Liikumine

Sa ei pea jõusaali minema. Tantsi kodus, käi jalutamas või jooksmas. Liigu igas suunas, mitte ainult üles-alla. "Liikumisega tõuseb hapnikutase kehas ning nii suurendad vereringlust, mis tõstab vere läbivoolu maksast. See aitab su maksal hormoone lõhustada,“ ütleb dr Steelsmith.

Taastav jooga

See viib su keha rahulikku olekusse. "Jooga pühib selle äreva „võitle või põgene“ tunde minema,“ ütleb ta.

Väldi kofeiini

See stimulant põhjustab südamerütmi kiirenemist, mis meenutab paanikahäiret.

Magneesium

See oluline mineraal tasakaalustab neurotransmitterite - glutamaadi ja GAVH (gamma-aminovõihape) taset. Esimene neist on stimuleeriv neurotransmitter ehk ajukemikaal, teine on aga rahustava toimega. Konsulteeri oma arstiga, enne kui hakkad regulaarselt seda või mõnda muud toidulisandit tarvitama.

Vitamiin B6

Ameerika terviseuuringute instituudi esialgsed andmed näitavad, et see B-vitamiin võib aidata PMS-i sümptomite korral.

Teaniin

Sellel aminohappel, mida leidub rohelises tees, on meelirahustav, kuid mitte uniseks tegev toime.