Kaugtöö levik tõstatas töötajate seas aga ka küsimuse, kus ja kuidas sellises vormis tööd kõige produktiivsemalt teha.

Möödunud aastal kasutas Statistikaameti andmetel Eestis kaugtöö võimalust 163 700 inimest. Kui koduses õhkkonnas tööülesannetele keskendumine osutub aga keeruliseks ning puudub võimalus põgeneda vaiksesse maakodusse tööd tegema, siis kuhu vahelduseks minna?

Raamatukogu ja raamatupood

Kui kodus töötades või õppides oled ümbritsetud paljude segavate faktoritega, siis raamatukogu võib olla sinu jaoks! Olles keskkonnas, kus on raamatud, arvutid ja õppivad inimesed, on peaaegu võimatu olla mitte produktiivne.

Samas tuleb arvestada, et raamatukogu külastaja heaks tavaks on vaikselt tegutsemine, seega, kui töö nõuab telefonikõnede tegemist ja koosolekutel osalemist, ei pruugi lugemissaalis kõva häälega rääkimine olla kõige sobivam. Paljud raamatukogud aga pakuvad tööruumi broneerimise ja kasutamise võimalust - uuri järgi, kas ka sinu kodukandis!

Raamatukogu eelisteks on internetiühenduse olemasolu ja käeulatuses teaduslikud materjalid, kui peaks tekkima vajadus nende kasutamiseks ja refereerimiseks. Lisaks pakub enamik raamatukogusid ka printimise teenust. Seega - tee endale lugejakaart ja sea sammud raamatukogu poole, et istuda maha ja keskenduda oma ülesannetele.

Muide, üha enam laiendavad ka raamatupoed oma pinda lugemisalade ja kohvikute näol, pakkudes üheskoos nii kohvikuatmosfääri kui raamatukogu mugavusi. Sarnaselt kohvikule on raamatupood küll lõõgastav koht istumiseks, kuid tuleb märkida, et keskkonna poolest võib see olla siiski mürarikkam kui näiteks raamatukogu. Nii et uuri järgi, kas sulle lähim raamatupood pakub istumisala, internetiühendust ja vooluühendust ning naudi produktiivset tööatmosfääri!

Koostöötamise ruumid

Üha rohkem populaarsust koguvad koostöötamise ruumid ehk coworking-lahendused on ideaalseks lahenduseks neile, kes teevad kaugtööd, kuid eelistavad kodus töötamise asemel veeta oma argipäeva inimestega, kes teevad tööd sarnasel viisil.

Ühistööruumid või büroohotellid, mida on ka Eestisse üha juurde tekkimas, ei paku enam mitte ainult spetsiaalset tööruumi, vaid on varustatud ka kontoriseadmete, printerite ja koosolekuruumidega. Osad keskkonnad pakuvad lausa tervislikke suupisteid või privaatseid telefonikabiine kõnede tegemiseks, rääkimata hästivarustatud kohvinurgast.

Koostöötamise ruumi kasutamisega kaasneb üldjuhul päeva-, nädala- või kuurent, kuid vastutasuks on võimalik teha tööülesandeid keskkonnas, mis muudab inimese produktiivsemaks. Sellised ruumid oma professionaalse keskkonna tõttu on saavutanud paljude ettevõtjate ja vabakutseliste töötajate poolehoiu.

Kohvik

Vahelduseks kontorile või kodule võib alati tööd minna tegema ka mõnda hubasesse kohvikusse - eriti heaks õhkkonnaks peetakse seda atmosfääri inimesele, kes tegeleb loomingulise tööga!

Olenemata sellest, kas oled noor üliõpilane või täiskohaga töötaja, on kohvikus töötamisel erinevad kasutegurid - näiteks kvaliteetne toit, lõputu kohvivaru, internetiühendus ja pistikupesad. Viimase kahe olemasolu tuleb aga enne kohale minekut selgeks teha, sest need ei pruugi olla olemas igal pool.

Kui arvad, et kohvilõhn ja vaikne jutusagin võivad aidata sul lõõgastuda ja keskenduda paremini oma tööülesannete täitmisele, leia mõni hubane kohvik ja proovi järgi!

Üürikodud või hotellid

Koroonapandeemia alguses laienesid paljud majutusasutused uuele ärisuunale, hakates pakkuma ruumide rentimise võimalust kaugtöö ja kodukontori tegijatele ning neile, kelle eesmärgiks oli vahetada oma töökeskkonda.

Teisisõnu on broneerimiseks avatud nii kontorilauaga varustatud hotellitoad ja korterid kui ka hubased majakesed vaiksetes maapiirkondades. Miks mitte võimalusel reisida hoopis teise riiki ning teha kaks ühes - töö ja uue piirkonna avastamine! Reisimise ja töö ühildamise teevad mugavamaks kergekaalulised töövahendeid ja selja- või õlakotti hõlpsalt mahtuv sülearvuti.

Hotelli- või Airbnb-kontor pole tõenäoliselt nii taskukohane lahendus nagu näiteks raamatukogus või kohvikus töötamine, kuid süvenemist vajava mõttetöö või pikemate koosolekute läbiviimiseks on see kindlasti väärt investeering. Õnneks pakuvad paljud kohalikud ning välismaised majutusasutused pikema perioodi broneerimise korral ka allahindlust.

Ülikoolilinnak

Kui oled oma kodukohas mõne kõrgkooli tudeng või vilistlane, on suur tõenäosus, et kool pakub oma inimestele samuti ligipääsu istumisaladele, arvutiruumidele, kohvikutele või raamatukogule, kus saab produktiivselt tööd teha ja ammutada inspiratsiooni entusiastlikest õpilastest.

Olenevalt koolist võidakse nõuda sissepääsukaarti või tudengikaarti, seega uuri välja, ehk on mõnele kursusele registreerides võimalik hankida luba ruumide kasutamiseks?

Koolikeskkond on loodud täpselt produktiivse õppimise ja töö jaoks, seega tasub seda võimalust uurida! Üldjuhul on ka kõik kooli poolt pakutavad ruumid varustatud erinevateks õpiseadmeteks vajalikuga - olgu nendeks siis pistikupesad, internet või ergonoomilised istekohad.