„Tehnoloogia ja kohtingurakendused toidavad naiivset kujutelma täiuslikust inimesest, kuid tegelikkuses pole ideaalset partnerit olemas. Paljud inimesed jäävadki täiuslikku kaaslast otsima, kuid palju põnevam teekond on oma õnn ise luua,“ rääkis psühhoterapeut ja PREP-paarisuhtekoolitaja Andres Sild. „Selleks tuleb esmalt aru saada iseendast, mõista oma vajadusi ja vastutust nii isiklikus õnnes kui paarisuhtes. Kes suudab olla õnnelik üksi, suudab olla õnnelik ka koos teise inimesega.”

Pikaajalise õnneliku suhte tagab lisaks iseenesega hästi läbi saamisele ka partneri väärtustamine. „Armumise faasis on enesestmõistetav, et nauditakse teineteise seltskonda, kuid see oskus on vajalik säilitada ka pikemat aega koos olles. Suhted ei lõppe iseenesest või sellepärast, et sädet ei ole, vaid me ise vähehaaval lammutame suhet,“ rõhutas Andres Sild. “Ootused suhtele peavad olema realistlikud, ükski suhe pole perfektne.“

„Inimesed, kes tahavad oma suhteid hoida, räägivad teineteisega ja võtavad selleks teadlikult aega. Hea partner huvitub teise mõtetest ja tunnetest ning püüab kaaslasest tõeliselt aru saada,” lisas Andres Sild. “Toimivas suhtes ollakse partneri vajaduste suhtes tähelepanelik ja arvestatakse tema vaatenurgaga. Huvid ja arvamused võivad olla erinevad, kui neid aktsepteeritakse, samuti tuleb austada ja toetada partneri isiklikku kasvu. Tugeva suhte aluseks on usaldus ja teadmine, et mis ka ei juhtuks, on teine inimene alati olemas.”