Kuidas valida jõululaua kaunistamiseks stiil, mis poleks ainult silmapaistev, vaid sobiks hästi kokku ka sinu koduga? „Esiteks peaksid laua stiil, värvipalett ja kaunistused kokku sobima toa interjööriga. Need peaksid olema kas sama stiiliga või üksteist täiendama. Näiteks saab samu jõulukaunistusi kasutada nii kuuse kui ka laua kaunistamiseks. Toolidele saab panna ka sobivates värvitoonides patju ning hubasuse loomiseks lisada pidulikumat valgustust,“ ütles IKEA sisekujunduse osakonna juht Darius Rimkus.

Sisekujundaja soovitab meeles pidada, et ilusa välimusega laua loomiseks ei pea alati ostma uusi lauanõusid — kasutada saab erinevaid nõusid, mis juba olemas on, ning luua nendest dekoratsioonide abil laual ühtne tervik. „Laua keskpunktiks sobib näiteks väike LED-tuledega kaunistatud jõulupuu. Seejärel saad kaunistada iga taldriku dekoratsioonile sarnaneva kaunistusega. See võib olla ka midagi sellist, mille pereliikmed saavad pärast mälestuseks kaasa võtta,“ selgitas Rimkus.

Veel üks oluline asi, mida meeles pidada — kui tahad, et su laud näeks kena ja korras välja, ära hoia kõiki roogasid laual korraga. Ruumipuuduse korral on parimaks lahenduseks ratastel abiriiult või kandik lisataldrikute, tee või toidu hoidmiseks.

Ja viimase lihvi saad lauale vanikute ja küünaldega, et laud pidulikumaks ja soojemaks muuta.

Inspiratsioon metsast

Loodusest inspireeritud laua kaunistamisel on fookuses naturaalsed elemendid: puuoksad ja männikäbid. Näiteks võid kasutada väikest jõulupuud või muud puuoksa laua keskpunktina ja taldrikute kaunistamisel kasutada männikäbisid.

Ühtlase välimuse saavutamiseks peaksid põhivärvid olema rohelised ja looduslikud maalähedased toonid. Tekstiilid, nagu ka lauamatid, võivad olla erksa mustriga. Nõud võiksid olla lihtsa disainiga valgetes või pastelsetes toonides ning pidulikku meeleolu saab luua kuldsete või erksat tooni aktsentkaunistustega. Veel aitavad jõulumeeleolu luua LED-jõulutuled.

Selliselt kaunistatud laud sobib pea igasse koju, eriti aga modernse interjööriga kööki.

Traditsioonide jälgedes

Kas unistad jõuludest, mis meenutavad pühasid maal vanavanemate juures? Nostalgilised jõulutraditsioonid võivad olla inspiratsiooniks ka piduliku laua kaunistamisel.

Sellist välimust aitab luua traditsiooniliste elementide kasutamine, nagu lilled ning valged ja punased värvid. Kombineeri neid rohelusega ja looduslikest materjalidest tarvikutega. Sellisele lauale sobivad suurepäraselt ka käsitsi valmistatud esemed.

Selline laud sobib väga kenasti traditsioonilisemasse interjööri ja ka neile, kes igatsevad sooje jõule maal või looduses.

Valik julgetele

Laua kahele inimesele, kes veedavad pühad oma linnakodus, võib kaunistada ka julgemalt. „Harmoonilise välimuse saamiseks vali üks teema, mida katmisel jälgid. Olgu selleks mõni kindel värv või materjal, näiteks peegel,“ ütles sisekujundaja.

Kes ütles, et peegleid ei saa lauamattidena kasutada? Peeglid koos valguskettidega tekitavad omapäraseid peegeldusi ja lisavad toale võlu. Eesmärk on leida kaunistused, mida saab kasutada erinevatel pidustustel või ka teistel eesmärkidel pärast jõulude tähistamist. Selline lahendus sobib kõige paremini kaasaegsesse interjööri.

Elegantne jõuluõhtusöök

Need, kes eelistavad jõululaual pidulikku, elegantset ja säravat välimust, peaksid meeles pidama reeglit — vähem on rohkem. Vali puhaste ja ühtlaste joontega tekstiil. Samuti pane paika värvikombinatsioon: heledad toonid sega tumepruuni või mustaga. Seejärel lisa sära, valides hõbedased või kuldsed aktsentkaunistused. Klassikaline musta ja valge kombinatsioon on alati stiilne, kuld lisab lauale veelgi elegantsi. Klaas jällegi loob laual puhtama ja õhulisema välimuse.

Sellises stiilis laud sobib kõige paremini kaasaegsesse interjööri ja avaratesse ruumidesse.

Lihtne ja igapäevane

Igapäevane ja lihtne lauakomplekt sobib praktiliselt igat tüüpi ruumidesse ning suurepäraselt ka lastega peredele, kes hindavad värvilist, kuid lihtsat disaini.

Põhiline idee on valida suur kaunistus laua keskosasse, mis on nii dekoratiivne kui ka funktsionaalne. Näiteks kandik maitseainetega või teekann koos jõulukaunistustega. Kasuta heledaid mustrilisi tekstiile, lihtsaid nõusid ja metallist tekstuure. Muud kaunistused peaksid olema julged ja silmapaistvad ning valmistatud sarnastest materjalidest. Hästi sobivad tumedamad toonid, nagu hall, must, veinipunane, metsaroheline jne. Pildil oleval laual on kasutatud kuldseid ja rohelisi toone, mida võib täiendada ka erksamate toonidega nagu punane ja oranž. Samuti võib lisada ka tugevamaid graafilisi elemente.