Pärnu Ristiku Benu apteegi proviisori Margot Lehari sõnul pole tõsine C-vitamiini puudus kuigi sage, kuid piisava C-vitamiini taseme hoidmine ja vajadusel vitamiini toidulisandina juurdevõtmine aitab immuunsust oluliselt tugevdada.

“C-vitamiin kaitseb rakke kahjustuste eest ning aitab ennetada haigusi. Läbi aegade on C-vitamiiniga proovitud ravida erinevaid haigusi,” räägib Lehari vitamiini immuunsust tugevdava toime tähtsusest.

Väsimus on esmane märk C-vitamiini puudujäägist

Esmane märguanne nii C-vitamiini või mõne muu vitamiini puudusest annab enamasti tunda väsimusena, kuid ainuüksi väsimusele tuginedes proviisor vitamiinipuudust diagnoosima ei tõtta. Ta rõhutab, et tähtis on jälgida ka teisi sümptomeid ja kindlasti seda, kas tegemist on riskirühma kuuluva inimesega.

Nii nagu kõikide vitamiinide puhul, saab proviisori sõnul ka C-vitamiini rollist rohkem aimu siis, kui seda ei saa toiduga piisavalt. “C-vitamiini puudujäägi korral suureneb vastuvõtlikkus viirushaigustele, nahale tekivad verevalumid, igemed hakkavad veritsema, haavad ei parane hästi, nahk muutub lõtvunuks ning saab vanema ja tuhmima välimuse. Samuti võib tekkida rauavaegusaneemia,” loetleb proviisor seisundeid, mida C-vitamiini puudus põhjustada võib.

C-vitamiini piisava varu tagamiseks soovitab proviisor süüa rohkelt kodumaiseid värskeid puu- ja köögivilju ning marju. “Kõige rohkem on C-vitamiini mustsõstra ja astelpaju marjades, aga ka värskes tomatis, paprikas, brokolis ja spinatis,” loetleb Lehari ja rõhutab puu- ja köögivilja värskena tarbimise tähtsust, sest tõhusa antioksüdandina laguneb C-vitamiini kiiresti nii temperatuuri, UV-kiirguse kui ka hapniku mõjul.

Nii haigused kui ka beebipillide tarvitamine kasvatavad C-vitamiini vajadust

“Teatud haigused ja ravimid suurendavad C-vitamiini vajadust ning toidulisandina soovitan ma C-vitamiini juurde võtta diabeetikutel, aga ka kõigil teistel viirushaiguste, palaviku ning kopsuhaiguste korral. C-vitamiini vajadus on suurem suitsetajatel ning suurtes kogustes vee või sagedastel alkoholi tarvitajatel,“ loetleb apteeker terviseseisundeid ning lisab soovituse naistele tarvitada rohkem C-vitamiini menstruatsiooni ajal ning antibeebipille või muid östrogeeni sisaldavaid ravimeid võttes.

Suuremad annused efekti ei kasvata

C-vitamiini toidulisandina juurdevõtmisel kutsub apteeker üles mõõdukusele. “Kuigi nii toimeainet aeglaselt vabastavatest kapslitest kui ka suu limaskesta kaudu imenduvast ravimvormist imendub vitamiini rohkem vereringesse, siis pole leiutatud viisi, kuidas kõrge C-vitamiini tase püsima jääks, sest inimkehal on eriline võime üleliigne kogus uriiniga väljutada,” selgitab proviisor, miks suuremate annuste võtmine kasu ei too ning soovitab C-vitamiini võtta mõõduka 60-300 milligrammise annusena.

“Teadusuuringud on näidanud, et kõige paremini imendub 200 milligrammine doos. Näiteks 1000 milligrammisest tabletist imendub umbes 30-65 protsenti ehk 350-650 milligrammi. Ülejäänu eemaldatakse vereringest neerude ja uriini kaudu,” põhjendab Lehari ja lisab, et üleliigne vitamiini kogus võib põhjustada kõhulahtisust.

Jaga
Kommentaarid