Samas aga ei ole keegi meile õpetanud, kuidas siis täpselt suhtes olla või kuidas tagada enda ja partneri maksimaalne rahulolu ning õnnelikkus.

Kõik hakkab pihta iseendast - teised ei saa sind armastada, kui sa ei armasta iseennast.

Õnneliku suhte saladus on eelkõige ausus iseendaga - ausus endale selgeks teha, mida ma tahan ning milline ma soovin, et mu elu oleks. Ka sinu sees on tegelikult peidus üks (loodetavasti õnnelik) paarisuhe. Enne, kui sa saad kedagi teist armastada pead sa olema kindel, et armastad iseennast. Seega alles siis, kui sa saad sõbraks ja tasakaalustad enda sees elavaid luukeresid, käitumismustreid, mees- ja naisenergiat saad sa tõeliselt oma partnerit armastada ja pakkuda talle seda, mida teie suhe vajab (ja vastupidi).

Võta vastutus iseenda mõtete, tunnete ja tajude eest!

​​Sageli tunneme me partneriga suheldes igasuguseid erinevaid negatiivseid emotsioone - viha, kadedus, piinlikkus, süütunne jne. Endale tuleb aga selgeks teha, et sageli ei ole sinu partner üldse süüdi selles, et sina ennast mingil põhjusel halvasti tunned.

Järgmise taolise olukorra tekkides võta hetk enda sisse vaatamiseks ja uuri, miks sind mingi emotsioon parajasti vallata võib. Mõtesta see enda jaoks lahti ning proovi seda sisemist konflikti paremini mõista.

Selleks võid küsida endalt järgmisi küsimusi:

Milliseid tundeid partner minus esile toob?
Miks ma nii tunnen?
Millega need tunded seotud võivad olla; mis nende taga olla võib?

Paarisuhe peaks olema 50-50, milline on minu 50% osa?
Mis minu käitumises võib partnerit teatud viisil käituma panna?
Võta vastutus enda tunnete eest ning enne partneri peal emotsioonide välja elamist vaata enda sisse ning mõtle, ehk on asi sinus!

Me võime küll vahetada oma kaaslasi, aga meie kapis olevad luukered seiklevad koos meiega ikkagi kaasa.
Erinevad partnerid annavad sulle kahtlemata erineva paarisuhtekogemuse. Inimesed toovad välja erisuguseid omadusi sinus endas ning annavad märku mitmetest valukohtadest. Mõne partneriga sujub suhe kergemalt, sest neid vastumeelseid valukohti on vähem, mõne teisega võid aga tunda pidevat ebameeldivate mustrite meeldetuletust ja kogemist.

Need valukohad on sageli luukered meie endi minevikust: mustrid perekonnast või lapsepõlvest, eelmistest suhetest jne. Nende valukohtade lahti harutamine ja nende mõistmine ning nendega sõbraks saamine on ainult meie enda ülesanne, meie enda vastutada. Me ei saa kunagi iseenda ja enda sisemiste probleemide eest ära joosta ning need annavad endast märku iga päev. Ainus võimalus on nendega tegeleda.

Avatud kommunikatsioon on võti.
Pole kellelegi üllatuseks, et kommunikatsioon on ülioluline. On tähtis, et suhte mõlemad pooled oleksid kuuldud, nähtud ja tunneksid, et nende soovidega on arvestatud. Tee endale selgeks, mis on see, mida sa suhtest soovid ja vajad ning anna sellest ka partnerile teada. Seda tehes pea meeles, et te olete siiski ühe suhte kaks poolt ja et te mõlemad olete võrdväärselt olulised - ärge unustage, et te olete tiim ning teie lõppeesmärk on saavutada suurepäraselt toimiv suhe. Selle saavutamiseks tuleb võtta mõlemal vastutus oma tegude eest ning teise poolega arvestada, sealjuures ennast hülgamata.

Tunnusta oma partnerit!

Naiste ja meeste vajadused suhetes on sageli erinevad. Mehed kasvavad läbi väljakutse, kuid naised läbi kiituse. Üks, mis aga mõlemale meeltmööda on, on tunnustus - sellel peaks suhtes oma koht olema. Leidke igapäevaselt aega, et üksteise puhul 3 asja tunnustada. See võib olla miski, mida su kaaslane tegi päeva jooksul või midagi üldisemat, näiteks tema iseloom. Võttes omale harjumuseks kaaslast igapäevaselt tunnustada, saad olla kindel, et partner tunneb end olulisena, nähtuna ja armastatuna. See tähendab, et jääb vähem ruumi igasugusteks ebaolulisteks konfliktideks ja solvumisteks.

Naised, ärge kasutage meest oma sõbrannana!

Naine, tee kindlaks, et jätad tüdrukutejutud sõbrannadele ning vestled oma mehega muust! Kui naise sõbrannadega lobisemise “tass” on liiga tühi, siis hakkab ta oma meest sõbrannana kasutama. Dali Getter Karati sõnul ei soovi mees kuulda pidevalt sinu juukselõikusdilemmadest või küünelakitoonidest - see on meeste jaoks ebaseksikas ning võib tekitada tülpimust.

Naine, lase mehel esimesena oma päevast rääkida!
Pole saladus, et reeglina on just naised need, kes suhtes rohkem jutustada ja verbaalselt jagada soovivad. Sageli võivad mehed sellest kõigest natuke väsinud olla ning meie naistena kipume siis tungima oma jutuvalanguga nende isiklikku ruumi.

Kui jõuate õhtul koju ja tekib hetk oma päevast rääkida, siis lase mehel enda mõtteid ja tundeid esimesena jagada. Nii tunneb mees end kuulduna, nähtuna, peegeldatuna ning peale seda on tal palju rohkem energiat ja soovi, et ka sind, naine, tõeliselt kuulata. Siis saad sa ise rääkida palju rohkem, kuna mees kuulab sind positiivse meelestatusega.

Need 7 nõuannet tõid teieni Dali Getter Karat ja Martin Raadik, Kaido ja Marlen Annabel Kubri ning Laura Valk. Tegemist on tõeliselt teadlike inimestega, kelle jaoks on suhted nii partneri kui iseendaga tõeline prioriteet. Kui need teemad sind kõnetasid ja sooviksid veel rohkem teada saada, siis Täitsa Pekkis Akadeemia on korraldamas online festivali “Teadliku armastuse paradiis”, kus esinevad just need ja teised ägedad inimesed. Vaata lisa SIIT.