Uuringus osales grupp suitsetajatest ja mittesuitsetajatest alates teismelistest kuni 70ndate eluaastateni. Osale neist anti naltreksooni, opioidide tarvitamise häire raviks kasutatavat ravimit, teistele aga platseebot.

Osalejatel paluti lõpetada suitsetamine 24 tunniks ja seejärel anti neile valida suupisteid. Mõned maiuspalad olid toitvamad kui teised.

Teadlased sõnul aitas naltreksoon normaliseerida kaloraaži suitsetajate rühmas tasemele, mis vastas mittesuitsetajate rühmale. Enamik suitsetajatest, kellele aga ei antud naltreksooni, tarbis meelsamini suurema suhkru-, süsivesikute- ja rasvasisaldusega suupisteid, mis erines uuringus osalenud mittesuitsetajatest.

Millele need uuringutulemused viitavad ja mida sellest õppida? Rämpstoit aitab sarnaselt suitsetamisega ajus aktiveerida dopamiini, mis on oluliseks põhjuseks, miks inimesed hakkavad pärast sigarettide suitsetamisega lõpetades rohkem toitu tarbima ja kaalus juurde võtma. Inimene asendab ühe sõltuvuse lihtsalt teisega, et kompenseerida langevat dopamiini taset.

Paljude inimeste puhul on aga kaalutõus märkimisväärseks takistuseks, mis häirib suitsetamisega lõpparve tegemist. Seetõttu tuleb tegeleda toitumise ja suitsetamisest loobumisega käsikäes, et saavutada parimaid tulemusi.

Suitsetamisest loobumisel tuleks endale tunnistada, et see on keeruline ning aeganõudev. Aga ka seda, et tulemus väärib seda ja väike kaalutõus ei tohiks olla põhjuseks, miks suitsetamisest loobuda.

"Teie kaal võib esialgu tõusta, kuid kui te harjutate oma uut elu ilma tubakata, siis jõuate lõpuks tagasi oma loomulikku kaalu," ütles uuringu autor Mustafa al’Absi. "See võib olla veidi suurem kui see, kus te enne suitsetamisest loobumist olite, kuid kui teil on tervislikud harjumused, siis on see teie loomulik kaal, kus te peaksite olema."

Sellegipoolest saab palju ise ära teha, et kaalutõusule piir panna. Abiks võib olla näiteks toitumisnõustaja kaasamine suitsetamisest loobumisel. Kui aga toitumisnõustaja kaasamine pole erinevatel põhjustel võimalik, siis tuleks toiduvalik piiritleda või välja mõelda kindlad tegevused, mida teha, kui tekib suur toidu või suitsetamise isu. Selliseks tegevuseks võib olla näiteks lühike jalutuskäik, kudumine või ristsõna lahendamine – mis iganes, mis viib mõtted mujale.

Samuti võivad suureks abiks olla sõbrannad, kellega ühine teekond sigarettide suitsetamisest loobumiseks ette võtta. Sellisel juhul saab näiteks suitsupausi asemel planeerida ühiseid tegevusi või rasketel hetkedel üksteisele toeks olla.

Suitsetamist saab asendada ka näiteks mõne suhkruvaba pulgakommi või kõrsikute nosimisega, mis on sarnased suitsetamise rituaalile. Positiivseid tulemusi on andnud ka nikotiini allika asendamine – olgu selleks plaastrid või närimiskumm või teised teaduslikult tõendatud vähemkahjulikumad alternatiivid suitsetamisele.

Jaga
Kommentaarid