1. Värskenda

Ava kõik aknad ja lase värske õhk tuppa, et su kodu lõhnaks värskelt ja puhtalt. Seejärel piserda igasse tuppa veidi õhuvärskendajat, vajadusel lase ka tekstiilidele selleks otstarbeks mõeldud lõhna peale. Värskust toovad tuppa ka küünlad — nii tavalised kui lõhnaga. Väldi vänge keemialõhnaga puhastusvahendeid — sa ju ei taha, et su kodu lõhnaks jõulupeol nagu haigla!

2. Esik korda

Esmamulje jätmiseks on ainult üks võimalus ja sinu kodust jätab esmamulje esik. Viska sealt jalust kõik üleliigsed jalatsid, riided, sallid-mütsid-kindad, et külalistel oleks oma asjade ära panemiseks ruumi. Samuti hoolitse selle eest, et esikus oleks piisavalt valgust ja ruumi. Ja loomulikult tuleb põrand üle tõmmata, et tolmurullid esimese asjana vastu ei vaataks, ning kappidelt-riiulitelt-nipsasjakestelt tolm pühkida.

3. Tee üleriietele ruumi

Tõsta esikukapist välja oma pere mantlid ning too vajadusel riidepuid juurde, et kõikide külaliste ülerõivad mahuks kappi ära ja sa ei peaks tervitamise asemel mõtlema, kuhu järgmised mantlid riputada. Sama kehtib jalanõude kohta. 

4. Eemalda sodi

Lihtsaim viis asjad kiiresti silma alt ära saada on võtta kaenlasse suur pesukorv, käia sellega kõik toad läbi ning lükata kõik, mida peo jaoks vaja pole, sinna sisse.  Või topi kõik sahtlitesse. Pärast koristad korralikumalt, peaasi, et külalised su sodi nägema ei pea!

5. Käitu nagu külaline

Vaata oma kodu külaliste pilguga. Vaata korteri igast uksest sisse ja mõtle, kas midagi riivab silma ning eemalda see. Pea meeles, et ka ämblikuvõrgud ei ole ilusad jõulukaunistused, vaid mustus, mis tuleb ära pühkida!

6. Löö vannituba läikima

Kui sul on aega vaid ühe ruumi korrastamiseks, vali kindlasti vannituba. Kosmeetika- ja hügieenitooted pane silma alt ära, pühi puhtaks peegel ja riiulid ning erilist tähelepanu pööra valamule ja kraanikausile! Seal ei tohi olla ühtegi plekki! Kasutatud käterätikud lähevad pesumasinasse, külalistele kasutamiseks pane puhtad rätikud.

7. Valmista WC ette

Pole midagi rõvedamat kui räpane tualettruum. Pott peab olema puhas, plekivaba ja viisakas! Desinfitseeri see kasvõi Coca-Colaga, kui muud käepärast pole, kasi puhtaks prill-laud nii pealt kui altpoolt, pane valmis mitu rulli paberit ja õhuvärskendaja.

8. Korrasta köök

Kui kraanikauss on pesemata nõusid täis ja sul pole nõudepesumasinat, oled hädas! Variant 1 — pane nõud ühte suurde kaussi ja peida kauss vanni kardina taha või dušinurka. Variant 2 — peida nõud lähimasse kappi, kus veel ruumi on ja mida sa külaliste läheduses ei ava. Igatahes peab su kraanikauss olema tühi ja puhtusest kiiskama!

9. Tee tööpinnad puhtaks

Sul on peo käigus vaja pindu, kus tööd teha ja asju panna. Tee puhtaks kõik lauad, riiulid ja tööpinnad, ka aknalauad, mida sul võib pudelite, söökide ja kingituste paigutamiseks vaja minna.

10. Vii prügi välja

Tee kõik prügikastid tühjaks, ära seda liigutust viimasele hetkele jäta. Vii koristamise käigus kogunenud sodi kohe välja, siis pole sul ebameeldivate haisudega probleeme ning külalised ei pea mõistatama, kuhu nüüd oma ülejäägid visata.

Allikas: iVillage