Mis see SPF on ja miks seda vaja on?

Kiirguse eest kaitsvate filtrite efektiivsust päikesekaitsekreemis iseloomustab kaitsefaktor SPF — Sun Protective Factor. See näitab, mitu korda pikeneb kaitstud naha puhul ohutum päevitamise aeg võrreldes kaitsmata nahaga ehk kui kaua võib päikese käes viibida ilma põletust saamata.

Suures plaanis võrdub üks SPF 15-20 minutit, kuid heleda ja õrna nahaga inimestel võib see olla ka kümme minutit ja vähem. SPF ei näita kaitset UVA-kiirte eest, kuigi kõik päikesekaitsefaktoriga SPF 8 ja rohkem tooted annavad ka mõningase UVA-kaitse. SPF efektiivsused vastavalt faktori suurusele: SPF 2 tõrjub ultraviolettkiirtest 50 protsenti, SPF 10 tõrjub 90 protsenti, SPF 15 tõrjub 93 protsenti ja SPF 30 tõrjub 97 protsenti. Seega ei tõrju ükski kreem kogu UV-kiirgust!

Sobiva päikesekaitsevahendi leidmiseks võib välja arvutada isikliku päevitusaja: selleks tuleb võtta kaitseajaks umbes 20 minutit ja korrutada see päevituskreemi faktoriga (näiteks 20 x 10 = 200 min). Järelikult võib seda kreemi kasutades nahka kahjustamata päikese käes olla 200 minutit.

Päikesekaitsevahendite kaitse tugevused:

SPF 6 ja 10 — nõrk kaitse

SPF 15, 20 ja 25 — keskmine kaitse

SPF 30 ja 50 — tugev kaitse

SF 50+ — väga tugev kaitse

Tugevaima kaitsega looduslikud päikesekaitseõlid on:

Porgandiseemneõli — SPF 40

Vaarikaseemneõli — SPF 30

Nisuiduõli — SPF 20

Õlid, mille SPF on väiksem:

Makadaamiapähkliõli — 6

Avokaadoõli — 4-10

Sheavõi — 6-10

Mandliõli — 5

Seesamiseemneõli — 4

Kanepiõli — 6

Jojobaõli — 4

Kookosõli — 2-8

Sojaõli — 10

Oliiviõli — 8

Kuigi tegu on looduslike õlidega, sõltub nende päikesekaitsefaktor õli valmistamisviisist ja valmistajast ning võib mõnevõrra erineda. Kindlasti pead hoolega jälgima, et sa ära ei põleks ning kui nahk hakkab punetama, tuleb varju minna!

Allikad: Bioneer, Hingepeegel, Livingprettynaturally