Olete ilmselt ka arsti juurde jõudnud ning saanud oma rasedusele ametliku kinnituse. Palju õnne!

Võibolla olete oma kõhuelanikku juba ultraheliski näinud. Sel ajal on võimalik muidugi vaid väikest põiekest märgata, kuid juba mõne kuu pärast saab sellest amööbikesest tõeline tilluke inimene.

Ultrahelisse tuleks tingimata kaasa võtta ka tulevased isad, nad panevad küll esialgu veidi vastu, kuid pärast on tulvil sellist õrnust, mida suurte tugevate meeste puhul ei usukski.

Arst määrab ka analüüsid, sealhulgas infektsioonile. Neid on tingimata tarvis anda vähemalt kaks korda — raseduse alguses ja veidi aega enne sünnitust.

Õige toitumine on raseduse ajal eriti tähtis. Süüa on tarvis kahe eest, kuid mitte kvantiteeti vaid kvaliteeti silmas pidades, oluline on ka tarvitada rasedatele mõeldud vitamiine (see on eriti aktuaalne, kui teil on toksikoos).

Mis puutub lapsesse, siis on tal olemas süda ning see lööb. Lööke on võimalik isegi kuulda spetsiaalse ultraheli anduri abil. Ning see aitab üle elada kõik toksikoosi “lõbud”.

Sündmused:

Embrüo on 4-5 mm pikk, tal on käte ja jalgade alged. Ta saab juba sirutada ja pöörata pead ning liigutada käsi ja jalgu.

Algab põrna ja luuüdi moodustumine. Lootel ilmuvad mao, jämesoole, kõri, hingetoru ja kopsude alged. Neuraaltoru formeerumine lõpeb 28.päevaks pärast eostamist.

Toimub alusepanek hüpofüüsile. Algab diferentseerumine mees- ja naissugunäärmeteks. Hakkab formeeruma munand.

Alguse saab harknääre (tüümus), kus toimub lümfoidsete tüvirakkude transformatsioon T-lümfotsüütideks. Harknäärme puuduliku arengu puhul häiruvad lastel rakulised immuunsusreaktsioonid, mille tagajärjel tekivad mädased infektsioonid.

6. gestatsiooni nädala lõpul või 4. nädala lõpul pärast ovulatsiooni on koorion diameetrilt 2-3 cm, embrüo pikkus on 4-5 mm, hästi on näha südamepaun ja süda, on olemas käte ja jalgade algmed.

include "$includes_dir/games/pcal.inc"; ?>