Muumiaeg algas pisut enam kui pool sajandit tagasi. Täpsemalt siis, kui soome-rootslasest kirjanik, kunstnik ja karikaturist Tove Jansson (1914-2001) avaldas 1945. aastal oma esimese raamatu "Muumit ja suuri tuhotulva". Raamatu nimes siiski muumi-sõna veel ei kasutatud, sest see tundunud kirjastajale lihtsalt kentsakas. Niisiis oli raamatu nimi lihtsalt: "Väikesed trollid ja suur veeuputus".
unikaalne teematass (2004), 1000 eurot
Kuid muumihullusest see maailma ei päästnud. Tõsi, tõelise buumini kulus veel mõnikümmend aastat. See algas veidi enne sajandivahetust, mil tänu jaapanlaste joonisfilmile hakati trollikeste kodumaal Soomes muuminõusid uuesti tootma ja müüma. Klassikalisele muumi-kruusile lisaks tehakse veel erinevaid taldrikuid-kausse ning beebi-kruuse. Komplekti kuuluvad ka muumi-tegelastega noad-kahvlid-lusikad.
Esimese muumitassi sarnane kruus (2008)
Esimene muumi-kruus valmistati Soome keraamikatehases Arabia 1957. aastal. Õiguse Janssoni jooniste järgi kruusi kujundamiseks sai graafik Tove Slotte-Elevant, kes kujundab kruuse tänaseni. Ühtekokku on ta valmistanud veidi üle paarikümne erineva pildi. Kõige esimesele tassile tehti suur pärleid kandev Piripiiga.
Praegu müüakse muumikruuse aastaringselt. Paar korda aastas ilmuvad poodidesse aga spetsiaalsed aastaaja-tassid, mida müüakse vaid paari kuu jooksul.
Millenium (1999-2000), 150 eurot
Kollektsionääride jaoks on kõige "magusamad" need kruusid, mis tulid müügile 90ndatel ja mida on nö erilisteks tähtpäevadeks piiratud koguses valmistatud. Selliste hulka kuulub näiteks Fazeri-kruus, mida tehti kokku vaid 400 eksmplari. Haruldus on ka mustvalge Muumitroll unistab (2005).
Muumitroll unistab (2005,) väärtus 440 eurot

Enimmüüdud toodete hulka kuuluvad muuminõud muidugi Soomes, kuid kõige enam eksporditakse kruuse Jaapanisse. Suur ostjaskond on neil ka Inglismaal.

Siesta (2009) kõige uuem hooajatoode, tulevane haruldus

Kruuside hinnad on võetud internetioksjonite pakkumislehelt.