1. Olen 25 aastane ja mul on lapsest saadik olnud probleeme kurgumandlitega. Küll nad valutavad ja siis ei valuta ja kui ma õigest mäletan, siis neljandas klassis oli väikesed südame rütmihäired, mis pandi mandlite arvele. Sünnitasin esimese lapse 4 aastat tagasi ja nüüd planeerin järgmist. Olen kuulnud, et sellised kurgumandlid on lapsele ohtlikud (viimane AOS näitaja oli novembri alguses 245). Kas see tähendab, et peaksin uue raseduse pikaks ajaks edasi lükkama, sest mandlite lõikusjärgekorrad on üüratud või võiksin end lihtsalt ootejärjekorda sättida ja alles peale lapse sündi lõikusele minna? Kuidas oleks õigem talitada? Teine laps on perre väga oodatud. Kaja

Tere Kaja, ideaalne oleks, kui mandlid oleks ära opereeritud enne kui plaanite järgmist rasedust. Organismi vastupanuvõime langeb lapseoote ajal. Kui tekib kurgumandlite põletik, siis määratakse Teile antibiootikumi ravi, see omakorda hävitab soolestiku kaitsebakterid — nii teie kui loote omad. See häirib ka lapse hammaste teket, võib tekitada soorpõletiku. Õigem oleks uurida, kus järjekord lühem, isegi Fertilitates tehakse haigekassa liikmetele lõikus tasuta — registratuur 6059600 ja 6059601. Tervist.

2. Tere! Tita on 1-kuune ja tal on gaasid. Kui mitu korda päevas, kui palju ja millal võiks talle anda ristikköömneteed?

Tere. Ristikõõmneteed 1kuusele lapsele ei ole hea anda — ravimtee lahjendab rinnapiima, halvasti imendub. Katsuge jälgida, mida sööte ise: kui toidud tekitavad teil gaase, siis lapsel kindlasti kah,vältige väga teravaid ja vürtsikaid toite. Kõhuvaluga sobib teha sooja vanni, kõhu massaazhi, õli kompressi. Õli soendatakse kuni 40 C, tehakse mähis kõhule 5-6 tunniks. Lapse nutt ei ole alati gaasidega seotud — tahan sülle, tahan süüa, tahan lihtsalt tähelepanu. Jõudu.

3, Tere, olen 7,5 kuuse lapse ema. Kui käisime igakuisel arsti läbivaatusel, saime teada, et last ei tohiks püsti hoida, sest ta varbad on vales asendis. Kui ruttu tohiks last jalgadel püstises asendis hoida? Ja millal tohib last istuda lasta? Ta ise veel end lamavast asendist üles ei tõsta, ja olen segaduses, sest olen kuulnud erinevaid arvamusi selle kohta. Kui lasta tal ise istuda, istub ta küürus, aga mõned lähedased tahaksid teda nagu liiga ruttu suureks lasta kasvada. Kahjuks on probleeme ka toidu kohapealt. Millal võib lapsele anda maitsestatud toitu(kastmed, kotletid, soolane kala)? Tahket toitu hakkasin andma 6 kuuselt.

Tere, Tore, et otsustasite lisa nõu küsida. Last võiks püstiasendis hoida, kuid jalgadele tõesti ei soovitaks toetada. Seega ei oleks hea kasutada lapse istetooli mängulauaga ja hüppekiike. Last võiks püsti jalgadele toetuma panna siis, kui jalad on pisut tugevamad, kuid enne peaks seljalihased muutuma nii tugevaks, et laps saab iseseisvalt istuma tulla ja istub sirge seljaga. Kirja põhjal võiks soovitada lastearstilt küsida saatekirja massaazhiks ja võimlemiseks. Kui seda arstil ei ole võimalik kirjutada, siis tuleks Teil ise pöörduda lastemassööri poole. Võimalusel käige ka lapsega võimlemas (Tallinnas on neid võimalusi palju).

Teil on õigus, nii väiksele lapsele ei sobi maitsestatud toit. Kuna sool ja suhkur on kristallilised ained, siis sobivad nad lapse toidu maitsestamiseks alates teisest-kolmandast eluaastast. Kuid taimedega ja külmpressõlidega võib ka väikelapse toitu maitsestada. Kõike head Teile ja palju kannatust lapsega tegelemisel!

4. Mõõtsin kaubanduskeskuses oleva kampaania korras keha rasvaprotsenti (siseorganite ümber olev). Tulemuseks tuli 31%, mis on minu vanuses normaalsest tunduvalt kõrgem. Olem 31. nädalat rase ja kaalun 63 kilo, pikkus 175 cm ja vanus 28a. Enne rasedaks jäämist kaalusin 54 kilo. Kas nii kõrge rasvaprotsent oragnismis on normaalne raseduse ajal või peaksin tõsiselt üle vaatama söödavate toitude rasvaprotsendi? Äkki oskate ka öelda, kui suur rasvaprotsent oleks normaalne?

Tere. Teie pikkus 175 cm ja kaal enne rasedust 54 kg oli väiksem kui ideaalsetel modellidel. Kuna ka raseduse kaaaluiive on olnud väga ideaalne, siis ei ole muretsemiseks põhjust. Seega see metoodika mille järgi mõõdeti Teie rasvaprotsenti, ei sobi rasedatele. Kindlasti ei tohiks raseduse ja esimese 6 kuu imetamise ajal langetada kehakaalu kiiresti (ka 0,5 kg nädalas on palju). Kui sünnitus järgselt kehakaal langeb ilma toidu-dieedita, siis on see normaalne. Tervist.

5. Tere! Minu nimi on Evelin. Olen viimasel ajal tihti mõelnud rasestumisele ning on tekkinud mõned küsimused. Kuidas pikaajaline rasestumisvastaste tablettide võtmine mõjutab hiljem rasestumist? Olen tablette kasutanud u 4 aastat, kas see mõjutab rasestumist kuidagi? Olen kuulnud, et pärast tablettide võtmise lõpetamist võtab rasestumine aega 2-6 kuud, kas on võimalik, et rasestutakse varem kui 2 kuud pärast tablettide võtmist? Ette tänades, Evelin

Tere Evelin,rasestumine on võimalik ka kohe jargmisel tsüklil peale tablettide lõpetamist. Pikaajaline ravime võtmine ei pikenda rasestumise perioodi.

6. Mure selline. Siiamaani on minu tsükkel olnud korrapärane 30-35 päeva. Nüüd aga juba tsükli 50:s päev ja päevi ei kuskil. Rasedusteste olen teinud mitmeid ja kõik negatiivsed. Kas on veel võimalik, et olen siiski rase? Et test lihtsalt ei näita veel?

Tere, on küll võimalik, et rasedustest veel ei näita,Teil on pikk tsükkel. Teine võimalus on tsüklihäire, korrake testi nädala pärast. Tervist.

7. Mul selline küsimus. Raseduse suurus32+ nädalat. Kuna mul esimese lapsega selgus, et vaagen liiga kitsas, tehti keisrilõige. Kas seekord võib tulla ka keiser ja kui see on plaaniline kas see tehakse varem või siis kui sünnitegevus peale hakkab. Küsimus veel selline, kui olen juba kahel korral UH käinud, viimane oli 19 nädalal, kas mul tuleb veel UHsse minna. Vastust ootama jäädes Birgit Jõgevalt.

Tere Birgit ,Teie ei kirjuta, kas keiser tehti sünnituse ajal või plaaniliselt. Enne plaani koostamist mõõdab doktor Teie last — kui prognoositav kaal on sama suur kui esimesel lapsel või suurem, pakutakse Teile plaanilist lõikusy. Kui laps on tunduvalt väiksem, siis lubatakse ise proovida, kindlasti otsustab koos Teiega seda arst.

8. Tere, mul tekkisid mõned küsimused seoses rasedusega. Me mehega planeerime last…seega olin temaga vahekorras kaks päeva enne ovulatsiooni vahekorras ja kaks päeva pärast…kõige soodsamal ajal mil naine on võimeline rasestuma….tahtsin küsida millal ma võiksin teha rasedustesti…ehk äkki jäingi rasedaks…sest tibu oleks meie perre väga oodatud. Kas peaksin tegema testi 10 päeva hiljem kui toimus võibolla viljastumine või kindlama tulemuse saamiseks peaksin ootama kauem…? Stiina

Tere Stiina. Rasedustesti oleks õigem teha, kui menstruatsioon on peetunud vähemalt 10 päeva, kui tsükkel oli enne korrpärane. Jõudu