1. Hakkasin 2 kuud tagasi kasutama rasestumisvastaseid plaastreid EVRA. Kuna arst mulle neid väga soovitas ja väitis, et vereeritus kuupuhastuse ajal jääb minimaalseks, olin nende kasutamisega väga päri. Aga minu üllatuseks, kui hakkasid uued päevad, pidin ma lausa vere sisse ära uppuma. Kas midagi on valesti. Kasutan plaastreid täpselt juhendi järgi. Lugupidamisega Tiina

Tere. Tiina. Tõenäoliselt on teie puhul tegemist allergilise reaktsiooniga hormooni suhtes, selline rasestumisvastane meetod Teile ei sobi. Tuleks oma arstiga kohtuda ja preparaati vahetada. Tervist.

2. Tere. Sünnitasin 1.5 a tagasi. Peale seda on olnud vahekord mehega vahest valulik ( teatud asendites ). Enne sellist probleemi ei olnud. Millest see võib olla tingitud? Teine mure on ka. Kasutan rasestumisvastaseid tablette Lindynette 20. Enne päevade algust hakkab umbes nädal aega varem määrima. Mitte iga kuu, aga päris tihti küll. Käisin ka arsti juures ja ta ütles, et see võib olla tingitud nendest tablettidest. Kas see on nii? Kas peaks kasutama mingeid muid vahendeid? Tugevamaid tablette ei saa võtta, olen päris mitut proovinud ja need ei sobinud. Aitäh vastamast. Rita.

Tere, Rita. Valulik vahekord võib olla tingitud rebenditest, mis tekkisid sünnituse ajal, üleliigsest tupe kuivusest, hormoonidest, tupe põletikest. Õigem oleks konsulteerida oma arstiga, anda tupe proovid ja vereanalüüsid. Teie rasestumisvastane preparaat on väga vähese hormoonisisaldusega, sellepärast võib põhjustada veritsust, õigem oleks proovida alternatiivi, näiteks Evra plaaster, hormoonspiraal. Tervist.

3. Olen 22aastane. Päevad jäid ära ning rasedustest näitas positiivset tulemust. Siis hakkas veidi määrima ning pöördusin günekoloogi poole. Kuna ultraheli midagi ei näidanud, oli tegemist emakavälise rasedusega (nii vähemalt öeldi). Sain süsti ning selleks korraks sai kõik korda. See oli minu esimene rasedus ning praeguseks on sellest möödas 4 kuud. Varsti sooviks uuesti proovida last saada, kuid hirm on järjekordse emakavälise raseduse ees. Siit ka küsimused, et miks emakaväline rasedus tekib, kas selle tekkimise riske oleks võimalik miinimumini viia? Kui tõenäoline see on, et kui sa oled ühe korra selle läbi elanud, et siis järgmistel kordadel kõik siiski õnnestub ning tekib normaalne rasedus? Kas oleks põhjust muretseda, et äkki ongi mul üleüldse raskem rasestuda? Kas on mingisuguseid vitamiine, toidulisandeid, mis võiksid just rasestumisele positiivselt mõjuda? Suureks sooviks oleks siiski terve ja tugev laps saada.

Tere, emakavälise raseduse põhjusi on mitmeid: munajuhade anatoomilised eripärad, väga intensiivne trenn, günekoloogilised põletikud, väga tihe ja intensiivne suguelu jne. Emakavälise raseduse korduse protsent on statistiliselt 10%. Rasestumisele positiivselt mõjub tervislik eluviis, hirmudest vabanemine, teadmine, et olete vajalik ja armastatud. Jõudu.

4. Selline küsimus, et kui olen ovulatsioonipäeval ja enne ning peale seda 2 päeva jooksul vahekorras 2-3 korda, siis kui ruttu peaks rasestumine õnnestuma juhul, kui menstruatsioonitsükkel on korrapärane? Kui ruttu peaks see õnnestuma ovulatsioonitesti kasutades? Ja kas liiga sage seks võib vähendada viljastumise võimalust? Kui tihti oleks soovitav vahekorras olla, et rasestumise tõenäosus oleks suurim?

Tere, rasestumise protsent on suurem, kui olete regulaarselt vahekorras kaks kuni kolm korda nädalas, võtate asja rahulikult, unustate lapse tegemise ära, olete lihtsalt armunud ja valmis emaks saama. Üritamine rasestuda võib aega võtta kuni kolm kuud, kui tervise häireid ei esine. Jõudu.

5. Küsimus selline…Olen 7-ndat nädalat rase. Sel aastal ootab mind ees mandlite lõikus. Vereanalüüs näitas, et veres on streptokokkide näit üle 300. Seoses mandlitega on mul üldse tervis väga halb. Kuidas see mõjub minu sündimata lapsele? Teine küsimus puudutab silmi. Kuna eelmise sünnituse tagajärjel läks nägemine halvemaks, käisin silmaoperatsioonil. Nüüd on hirm, mis siis, kui sünnituse käigus läheb jälle nägemine hullemaks? Silmapõhjad peaks muidu korras olema, aga ei taha enam riskida!

Tere. Teil leitud pisik on viimastel aastatel tunnistatud väga kurjaks, tõenäoliselt lükkab doktor Teile planeeritava lõikuse edasi, raseduse ajal tavaliselt mandlilõikust ei tehta. Streptokokk võib põhjustada raseduse peetuse ja enneagse sünnituse, kindlasti pakub doktor Teile põletikuvastast ravi. Nägemiskontroll võiks olla raseduse 28. nädalal, siis otsustate koos silmaarstiga, kuidas võiks käituda. Tervist.

6. Mina olen juba 36. nädalat rase ja ultrahelis sain teada, et mul on nabanööris ainult kaks veresoont. Arst ütles mulle, et see on haruldane ja ei midagi enamat. Aga mida see lapsele võib tähendada, millest see tuleb? Kas see võis olla ka selle põhjuseks, et mul double test näitas kõrgenenud riski? olen väga tänulik, kui vastate.

Tere, kaks veresoont nabaväädis on tõesti harvaesinev, tavaliselt üks veresoontest on laiem, et laps kõik vajalikud toitained laps saaks. Doktor ütles, et kõik on korras. Mõnikord on iseloomulik Downi sündroom lastel, Teie sõnul sai see välistatud raseduse alguses, nii et tõenäoliselt on kõik hästi ja muretseda ei ole põhjust. Tervist.

7. Tere. Meie esimese lapse sünnist on möödas 3,5 aastat (sündis plaanilise keisriga). Raseduse esimesel neljal kuul oli mul väga halb olla. Oksendasin mõnikord 6-7 korda päevas ja sisuliselt sõingi selleks, et see kohe välja oksendada. Võtsin palju kaalust alla ning olin korduvalt haiglas turgutamisel. 4nda kuu poole pealt läks asi kergemaks ning alates 5ndast kuust nautisin titaootust täiel rinnal. Oleme abikaasaga mõelnud ka teise lapse peale, kuid mind hirmutab mõte, et pean sisuliselt 4 kuud voodis lamama, ilma et saaks mehele-lapsele süüa teha või tööl käia. Kuivõrd ma ei talunud ka peaaegu mingeid lõhnu, siis oli pikka aega söögitegemine minu jaoks välistatud. Olen kuulnud, et mingil moel on võimalik rasedusaegset oksendamist ka leevendada või isegi ära hoida. Kuidas ja millal sellega peaks alustama ja kas see väide vastab üldse tõele? Tänan vastuse eest. Katrin

Tere Katrin, iga rasedus kulgeb naistel erinevalt, kohanemisperiood enamusel kerge ei ole. Kergendada saab, kui harjutada väga tihti sööma, 6-8 korda päevas, regulaarselt jalutate, võtate B-grupi vitamiine (Foolhape 3 kuud enne plaaneritavat rasestumist), jälgite, et töö ja puhkus oleks tasakaalus. Kindlasti psühholoogiline seisund, hirmud, mis ees ootab, teevad olukorra raskemaks, need naised, kes ei tea, et on rasedad, tunnevad end väga hästi. Jõudu.

8. Olen lähiajal minemas laevale paariks kuuks tööle, olen end juba lubanud sinna, päev hiljem sain teada, et olen rase (ribatest näitas örnalt teist joont). Mida teha, paberid on peaaeegu juba korras ja olen juba täitsa minemas järgmise kuu löpus??? Murelik noor emme

Tere, murelik noor emme, tavaliselt saavad kõik laevaga sõitvad rasedad vabastuse kuni sünnituseni, tuleb enda jaoks otsustada, mis on praegu Teie jaoks tähtsam, esmajoones laps või töö. Jõudu ja tervist.

9. Käisin saunas, kui päevade järgi lugedes oli 4. rasedusnädal. Istusin natuke ka leiliruumis. Ja siit siis minu küsimus: kas saunas käimine võis ka minu väikest loodet kahjustada. Kas saunaskäimine on raseduse ajal kahjulik?

Raseduse esimestel nädalatel(12-) saunas käimine ei ole soovitav, võib põhjustada katkemise, edasi juba Teie enesetunde järgi. Kui on raseduse katkemise oht, siis on soovitav ainult dušš, kui enesetunne lubab, siis palun mõistlikkuse piires. Tervist.

10. Mul on 7-kuune poeg, kellele olen maitsta andnud keefiri — talle see hirmsasti maitseb… Olen uurinud erinevaid raamatuid, kuid kuskil pole kirjas: Kui vanalt tohib lapsele hakata andma keefiri?

Tere, ametlik arvamus on, et kuni aastani ei pea laps peale rinnapiima midagi saama, kuna lehmapiima valgud võivad lastel allergia võimalust tõsta. Võib-olla maitsestate keefiri suhkruga ja annate lutipudelist, seda teha ei tohi. Mõistlikkuse piires ei ole keelatud ja maitsestamata. Tervist.

11. Olen 33.nädalat rase. Umbes nädal tagasi ilmusid mul sellised sümptomid: sügelus, valge eritis, valulikkus urineerimisel. Viitab soorile. Käisin arsti juures, ta ütles, et kõik ok, voolus korras, käskis kasutada klotrimasooli or sth. Kasutan seda. Sügelemine ei ole järgi jäänud (kohati isegi liiga tugev). Viimastel päevadel on tulnud tumedamat kollast voolust ja eile hommikul tuli helepunast verd hästi väheke. Valud puuduvad ja rasedus on muidu kulgenud hästi. Mida sellest arvata? Ette tänades,elin Tere, Elin. Tõenäoliselt on tegemist siiski põletikuga, võtke ühendust oma arstiga, seletage olukorda uuesti,paluge, et võtab proovid.

12. Mul hetkel 16näd. rasedust ja on plaan 2 nädala pärast külastada hambaarsti. Kas tuimestussüst mõjub lootele kuidagi? Mida soovitate, kas võimalusel pigem vältida tuimestuse tegemist?

Tere, hea mõte, et lähete hambaarstiga kohtuma. Valuvaigistavat süsti on soovitav teha, mainige siiski, et olete titaootel, doktor oskab ravimi valiku paremini teha. Tervist.

13. Tere! Mul mure, olen 15. nädalat lapse ootel ja töötan juuksurina. Kas kemikaalid (lokivedelik, juuksevärv, vesinik,lakk) võivad mõjuda lapseootele kuidagi halvasti? Oma arst ei osanud sellele täpselt vastata, ütles, et nad annavad tavaliselt juuksuritele tõendi kergemale tööle üle viimiseka. Aga asi selline, et töötan FIE-na ja seda pole kellelegi esitada. Kas peaksin töötamise lõpetama? Viimasel ajal olen hakanud palju tööd tehes aevastama ja käe nahk on muutunud tundlikuks, kas võib olla see miskit kemikaalidega seoses. Palun vastake, ei tea, kui tõsine see olla võib. Tänades Jaana.

Tere, Jaana, muidugi oleks tore kemikaalidega kokkupuude viia miinimumini, kuid vahest pole see võimalik. Kindlasti kasutage kummikindad iga kord, jalutage õhtul tööd lõpetates 1 peatus jala koju, jooge vähemalt klaas piima päevas, minge raseduspuhkusele 10 nädalat enne lapse sündi. Jõudu ja tervist.

14. Arvutuste kohaselt peaks mul jooksma kuues rasedusnädal (viimane menstruatsioon 19.dets.), günekoloogi juurde peaks minema 1.veebruaril. Ja nüüd probleem — mul määrib viimased kolm päeva, tuleb sellist veidi pruunikat voolust. Öelge palun, mida teha? Kas ma peaksin minema valvearstile või ootama 1.veebr. ja minema oma arsti juurde. Muid kaebusi nagu pole, kõht muidugi valutab aeg-ajalt. Ette tänades, Kristi.

Tere, Kristi, kui määriv voolus jätkub ja esineb valu alakõhus, pöörduge valvearsti poole, tavaliselt vähene määriv voolus ilma valuta raseduse esimestel nädalatel halba ei tähenda. Tervist.

15. Mure siis selline, et vererõhk natuke kõrge 141/82 ja ükspäev oli 156/83. Kas see võib kuidagi ka titale halvasti mõjuda? Ise ma ennast halvasti ei tunne, ainult vaagen valutab. Käed on ka õrnalt paistes, aga ei midagi märgatavat. Uriinianalüüs oli ka korras. Oma arst praegu puhkusel ja ämmaemand arvas, et äkki läheks haiglasse jälgimise alla. Ei tahaks aga kuidagi minna, kuna enesetunne hea. Nädalaid siis 35, mida arvate või soovitate.

Tere, selline olukord vajab kindlasti tihedamalt jälgimist, vereproovide andmist. Oleks tore jälgida vedelikubilanssi — kui palju tarbite, kui palju tuleb vedelikku uriiniga välja ja kirja panna, alati peaks vedelikku rohkem tulema. Veel soovitaks võtta 2 drazeed 3 korda päevas Mg +B-vit, puhata päeval, et vältida jalgade paistetust. Kena raseduse jätkumist.

16. Olen 32. nädalat rase ja mul on mure selline, et jalad kipuvad kuidagi kangeks jääma. Turseid ei ole nagu täheldanud, vahest harva nagu tunnen, et jalad on paistes vmt. Kaalu on juurde tulnud u. 11-12 kilo. Taustaks veel niipalju, et käin praegu veel tööl ja tegemist suht istuva tööga ja jalgade kangus väljendub põhiliselt selles, et kui olen pikemat aega istunud või maganud ja püsti tõusen, on tunda, et jalad ei liigu eriti, natuke nagu sarnaneb ka lihasvalule ja valu/kanguse piirkond on põhiliselt reie ülemises osas. Millest võiks see jalgade kangus olla tingitud? Ja mida võiks ette võtta. Kristin

Tere, Kristin. Poolenisti olete oma küsimustele ise vastanud, aeg oleks töötamine lõpetada, siis tekib võimalus päeval puhata, korrapäraselt süüa, tegeleda lapsega, käia ujumas ja trennis. Võiks võtta makroelementi Magnevit 3 korda päevas 2 drazeed. Kaaluiive on Teil täiesti normaalne. Kui ikkagi peate tööl käima, tuleks iga kahe tunni tagant tõusta ja liikuma minna, teha puusadega ringlevad liigutusi, koju jõudes oleks tore teha meresoola vanni jalgadele, 35-38C, pärast tõsta jalgu kahe padja kõrgusele 20minutiks.Tervist.

17. Olen võtnud 1,5 aastat Harmonett rasestumisvastaseid tablette. Nüüd oleks soov rasedaks jääda. Günekoloogi juures on läbivaatusel ka juba käidud ja kõik on korras. Küsimus oleks selline, et kas peale tablettide võtmist oleks mõtekas ka miskeid vitamiine tarbima hakata? Kirjutatakse palju foolhappe või siis bio-multivitamiinide võtmisest juba enne rasedaks jäämist. On see vajalik ja kui on siis kaua peaks võtma neid? Ette tänades, Maris.

Tere, Maris, enne raseduse plaanerimist on soovitav võtta foolhapet 3 kuud, sellega hoiab ära väärarengute tekked lapsel ning toetab tulevast kesknärvisüsteemi. Tore, et jälgite toidu mitmekülgsust, aktiivselt puhkate peale töönädalat, et oleksite ka füüsiliselt valmis rasestuma. Jõudu.

18. Tere. Kui ruttu tohib uuesti rasestuda peale lapse ilmaletoomist keisrilõike abil? Eelmine laps sündis mul keisrilõike abil ja arsti sõnul ei olevat probleemi kahe lapse saamisega väikese vahega ehk aasta pärast sünnitust võiksin kindlasti juba rasestuda. Nüüd sattusin olude sunnil teise günekoloogi juurde, kelle sõnul enne kahte aastat rasestumine ei tohi kõne alla tullagi, kuna opi arm emakas võib järele anda. Kust selle tõe siis teada saab? Mul vanus juba seab omad piirid ja ka plaan oli meil kaks last üsna järjest perre tuua.

Tere, kui paranemine peale esimest sünnitust oli ilma komplikatsioonideta, siis ei ole põhjust rasestumist edasi lükata, kui plaanisite. Jõudu.

19. Tere. Kirjutab teile Tatjana, ma olen sünnitanud teie juures 10 aastat tagasi ja sellest ajast maletan teid. Mul on väike mure, ma olen praegu välismaal oma abikaasa juures ja ma olen neljandat kuud rase ja ma koristasin korterit ja liigutasin mitte väga raskeid asju. Hiljem õhtul tuli mul natuke verd, mul ei valuta kuskilt, aga tekkis väike hirm, kas on nüüd midagi valesti või ei.

Tere, Tanja. Kui määrimine on ühekordne, ei pea muretsema, kui tekib valu või voolus suureneb, tuleb valveosakonda pöörduda või kohtuda oma arstiga.

20. Olen 17 nädalat rase, kõht tõmbub vahel kõvaks, eriti õhtuti, millest see tingitud on? Kas raseduse ajal võib vibreerivat vibraatorit kasutada? Ega see lapsele kuidagi halvasti ei mõju?

Tere, tõenäoliselt võib väike põhjus olla, et vibratsioonist põhjustatud emaka pinged tekitavad valu ja pinget alakõhus. Emakas venib rasedusnädalatega, võib-olla tunnete venitusvalu. Kui määrivat voolust ei esine ja pinget ei käi hooti, muretsema ei pea. Ei tea teie vibraatori füüsilist näitu, kasutage seda siiski mõistlikkuse piires. Tervist.

21. Selline lugu, et töötan juba teist aastat suurel reisilaeval ning olen hetkel 2.kuud rase. Esimene rasedus pool aastat tagasi peetus 6ndal nädalal, olin ka siis laevas, nüüd ongi selline küsimu,s et kas laeva vibratsioon ja erinev töökeskkond (olenevalt graafikust on ka öised vahid ja kodukeskkonnast eemalolek väsitab) ning kõikumine, mis ikka laintega merel ette tuleb, on kahjulik minu ja mu pisike tervisele? Ühed arstid ütlevad, et see samasugune töö nagu iga teine ja esimesed kolm kuud võib ikka olla, teised aga, et vibratsioon ja suurem väsimus just on ohtlikud tita tervisele ja allesjäämisele, ning just esimesed kolm kuud, mil niigi suurem oht katkemisele, ei tohiks ma laeva tööle jääda, vaid kohe haiguslehele siirduma. Kuidas nüüd siis võtta? Ette tänades, Kati.

Tere, Kati. Kui rasedus on Teie jaoks praegu olulisem kui töö, võtke puhkust või küsige arstilt tõend kergemale tööle üleviimiseks. Vibratsioon ja öine töö võivad arenevale rasedusele koormavalt mõjuda ja tekitada peetust. Kui töötate Eesti lipu all, jäävad rasedad kõik töölt ära arsti tõendiga raseduse lõpuni, haigekassa säilitab Teile keskmise palga. Tervist.