Mul on rasedust 36,5 nädalat, ja nüüd on hakanud kimbutama paistetus. Käed-jalad on paistes. Teadsin, selleks et turseid vältida, tuleb palju vedelikku (mitu liitrit päevas) tarbida. Aga nüüd kuulsin kuskilt, et raseduse lõpus just ei tohi palju juua. kas see on nii? Kui, siis kui palju oleks optimaalne kogus päevas juua? Jaana.

Tere Jaana. Paistetus raseduse lõpus on kohati normaalne: siis kui vähene jalgade paistetus esineb õhtul ja hommikul enam ei häiri, kätel on raskustunne pigem hommikul ja päeval kaob. Esimene asi — on vaja mõõta vedeliku tarbimist ja välja tulemist, alati peab uriini olema natuke rohkem kui on vedelikku tarbitud päeva jooksul. Vedelikutarbimist ei pea piirama, aga on oluline teatud aja tagant puhata, jalad kahe padja kõrgusel. Näiteks kolm tundi olete jalul, 30 min pikutate pluss valgu rikas dieet. Jälgige, et kehakaalu tõus ei oleks rohkem kui 300 grammi nädalas.

Käisin sünnitusjärgses kontrollis ja palusin endale kirjutada ka rasestumisvastaseid tablette. Arsti kirjutas välja siis Mikro 30, mida tohin tarbida rinnaga toitmise ajal. Siit aga küsimused kuna ma pole eriti suurte kogemustega tabletisööja (varem oli spiraal):

1. infolehe järgi tuleks hakata võtma esimesel tsükli päeval — aga mul pole veel peale sünnitust see taastunudki. Ehk siis kas peaksin alustama suvalisel ajal?

2. veel see, et infolehe järgi algab rasedusevastane toime juba esimesest tabletist ja arstilt saadud infovoldiku järgi alles 14 päevast. Jälgides seda kalendri süsteemi siis on loogiline, et alustades esimesest tsükli päevast ju tegelikult raseduse risk olematu (aga see pole mitte tableti mõju, vaid keha). Kuid siis jääb selgustetuks, miks erinevad ajad toime tekkimisel, kuigi kasutamist tuleb mõlema paberi järgi alustada tsükli alguses. Reelika

Tõesti, Micro30 on valikpreparaat imetavale emale. Seda võib asendada hormoonspiraaliga Mirena, juhul kui tablettide võtmine kipub ununema. Kui teil on meeles enne rasestumist olnud tsükkel, siis võite selle järgi tablette hakata võtma. Kuigi uus tsükkel ei ole teil alanud, on rasestumise risk olemas. Kui tableti võtmine läheb sassi, kasutage kindlasti kondoomi. Järgige oma arsti nõuandeid.

Kus saaks abi või kuidas tegeleda iseendaga siis, kui tunnen, et mul on sünnituse ees VÄGA suur hirm? Tean ka põhjust: olen hariduselt eripedagoog ja töötanud edukalt erivajadustega lastega. Osates oma tundeid analüüsida, tean, et vajaksin profesionaalset abi. Hirm koosneb esiteks hirmust, et lapsega midagi juhtub ja teiseks, et ma ei talu valu. Kavatsen lähiajal (2-3 aasta jooksul) lapse saada, kuid enne vajaksin abi. Usun, et hirm tekitabki probleeme. Olen ka ise sünnituse juures viibinud ja kuigi sünnitus läks hästi, traumeeris mind see kogemus väga, sest nägin, kui lihtsalt võib midagi juhtuda. Mul on ämmaemand Fertilitases ja kavatsen ka seal sünnitada, sest usun, et seal on arstid, kes suudaks mind ka vaimselt toetada (keskhaiglas nägin ikka sellist suhtumist….).

Palun abi. Kõike head soovides Abivajaja.

Enne rasestumist või sünnitust on võimalik osa võtta perekooli loengutest. Regulaarne kohtumine oma ämmaemanda ja arstiga, kes oskavad jooksvatele küsimuste vastata, vähendab hirmu saabuva ees. Rääkige neile oma muredest avameelselt. Samuti ka psühholoogi konsultatsioon tuleks kasuks.

Sooviksin spetsialisti arvamust oma kõhklustele. Olen 33-aastane naine. Peaaegu 9 aastat tagasi sünnitasin keisrilõike abil esimese lapse. Põhjuseks tuharseis ja häbemeluu põletik. Nüüd ootan 38-ndat nädalat teist last, tähtaeg on 28.10.05. UH näitas 34-ndal nädalal tuharseisu, ka 36-ndal nädalal oli loode tuharseisus ja öeldi, et tuleb jälle plaaniline keiser. Jõudsin juba selle mõttega harjuda, kui 37-ndal nädalal tehti taas UH ja loode oli ennast keeranud peaseisu. Peale seda palus arst mul nädala mõelda, kuidas ma sooviksin sünnitada. Ja olengi praegu väga kahevahel ja ei suuda ise otsustada. Loomuliku sünnituse poolt räägib muidugi see, et saaks lõpuks ära tunda ja kogeda sünnitusvalud ja -protsessi. Samas on mul seoses sellega küsimused kolme põhilisema mure kohta, mis võib-olla annaksid põhjust valida keisrilõike kasuks: 1. Mul on praegu tupes väga äge seentest põhjustatud põletik, ravin seda küll küünaldega. Kuid kuidas mõjutaks loomulik sünnitus mind ja minu lapse tervist, kui ei õnnestu sünnituse ajaks põletikust täielikult lahti saada? Kas see põhjustaks mulle rohkeid tuperebendeid ja kas see põletik nakataks kuidagi ka last?

Seenpõletik tõesti võib põhjustada rohkem rebendeid sünnituse ajal,võib lapsel põhjustada ägeda silmapõletiku ja gaase sünnituse järgselt, siiski ei ole see keisri näidustus.

2. Olen viimased paar-kolm aastat olnud hädas jämesoole tühjendamisega. Jämesoole sondiuuringut ei õnnestunud mulle teha, kuna sond ei läinud lihtsalt edasi, seejärel tehti uuring röntgeni abil. Sealt selgus, et jämesool on pikenenud ja teeb mitmeid järske pöördeid ning võimalikud on ka liited, raviks on elu lõpuni lahtististe tarvitamine. Kui ma valiksin keisrilõike, kas selle käigus vaadataks üle ka eelmisest keisrist tekkinud liited ja eemaldataks need (rohkem operatsioone peale mandlite lõikuse pole mulle tehtud)?

Keisri ajal puhastatakse kõik eelmisest lõikusest tekkinud liited , kuna muidu ei pääse hästi uut lõikust tegema.

3. Väike mure on mul ka südamega. Teismelisena olin üle kahe kuu haiglas südamelihasepõletiku pärast (põhjustatud pidevast mädasest angiinist, mistõttu eemaldati ka kurgumandlid) ja peale seda ei tohtinud keskkooli lõpuni kehalise kasvatuse tundides täiskoormusega osaleda. Hiljem (peale kooli) on küll kõik EKG-d korras olnud, kuid kas loomuliku sünnituse käigus ei või süda jälle pingutuse tagajärjel nö tunda anda?

Õige oleks külastada oma perearsti lasta teha EKG, siis saab teada praegust olukorda.

Millise soovituse Teie mulle eelneva põhjal annaksite? Ette tänades, Eeta

Seda lapse asendit nimetatakse loote ebapüsivaks asendiks, doktor kindlasti teeb veel ultraheli uuringuid, otsustamine jääb siiski Teie õlgadele, kas sünnitate ise või tuleb keiser. Võtke abiks oma pere.

Mul selline mure, et esimese lapse sünnitasin ise, 10 a tagasi oli väga raske sünnitus ja laps ka elustatud . Pressisin oma pärasoole nii välja et ….siiani on jama . 1999a sündis teine laps. Oli keiser, kuna ise palusin, sest kartsin oma pärasoole pärast. Nüüd ootan kolmandat, peaks sündima jaanuaris. Rääkisin ka, et tahaks väga keisert, aga arstid pole üldse huvitatud. Miks? Kas siis keiser on nii kahjulik või mis? Seda enam, et lapsed on kõik suured olnud esimene 4300, teine 4450 ja kolmas pidi ka suur olema, nii vähemalt ultras öeldi .

Kuna eelmine sünnitus lõpetati lõikusega, siis on Teie otsustada, kas sünnitate tupe kaudu või tuleb keisrilõikus. Kindlasti nõustub teie mõttega ka doktor.

Kuidas mul on võimalik aru saada, et beebi on pea allapoole keeranud? Ja kas on normaalne, kui mul on käies altpoolt valus, tunne selline, nagu joostes hakkab pistma? Olen rase 34.nädalat.

Ise on piisavalt raske aru saada, mispidi beebi on, küsige oma arsti või ämmaemanda käest. Pistmist alakõhus võite tunda, kui samm on liiga kiire, emakasidemed tõmbavad kokku. Veel, kui tita end aktiivselt liigutab, surub kusepõie lihastele, tuleb sarnane tunne. Ärge tehke järske kummardusi, tõusmist kiiresti, liiga pikka sammu. Emaka kokkutõmbed juba käivad aktiivselt 10 -15 korda päevas, pooled võivad olla valulikud.

Mul on päevad 6 päeva hilinenud ja nüüd kahtlustan, et olen rase. Tegelen pidevalt spordiga (jooksed, sõidan ratast, suusatan), kuid viimasel ajal olen jooksmise ajal tundnud pistelisi valusid, rõhutust kõhus. Kas on võimalik, et olen oma rasedust juba kahjustanud, kui oletused tõeks osutavad. Kas peaksin sportimise mõneks ajaks lõpetama?

Väga aktiivse sportimise võiks ära jätta, kuni rasedus jõuab 12. nädalani ja lootemuna pesastub. Võite ujumas käia, hommikust võimlemist jätkata.

Ma olen 25 nädalat rase ja juba tükk aega on nii, et kui me mehega vahekorda astume, siis üpris ruttu hakkab mul alati paremal pool valutama (torkiv valu), kuigi tempo on aeglane. Miks hakkab valutama? Millest võib olla see tingitud, et nüüd raseduse ajal orgasmi saamine võtab nii kaua aega? Torkiv valu on seotud emaka kontraktsiooniga ja ära minema peaks umbes 20 minuti jooksul peale suguühet, lugege Teile kingitud Libero raamatust seksi poosidest raseduse ajal, et pinget vähendada. Rasedust säilitavad hormoonid ei luba orgasmi kiiresti saavutada . Millised on Teie kogemused kahesarvelise emakaga rasedate puhul, soov lähiajal rasestuda. Millised on minu võimalused normaalseks raseduseks ja lapse kandmiseks?

Mitmed naised on kenasti rasestunud ja lõpuni kandnud oma raseduse. Sünnitamine oleneb sellest, kuidas laps ennast sätib — pea või tuhar ettepoole. Loote väline pööramine kahesarvelises emakas pole võimalik, siis tupe kaudu sünnitus asendatakse keiserlõikega. Jõudu.

Olen 22aastane ja plaanis on pisipere. Samas on minu puhul tegemist inimesega, keda pidevalt vaevavad kõhuvalud. Seetõttu võtan ka suhteliselt tihti valuvaigisteid. Probleem on ilmselt kuskil soolestikus ja kui on selline võimalus, siis tõenäoliselt on see ka päritud mure. Küsimus oleks järgmine, et kuivõrd raseduse ajal on igasuguste ravimite tarvitamine piiratud, siis millised variandid oleks veel peale nt Ibuprofeeni baasil valmistatud valuvaigistite? Samas tarvitan ka köömneteed päris tihti lisaks tablettidele ja lihtsalt lõdvestumist, ent alati pole see võimalik ja valu kannatamine ka ei tundu õige. Liis

Kahju, et nii noorel inimisel on probleeme. Kindlasti tuleks kõhuvalule, kui see ei ole seotud ainult menstruaaltsükliga, tähelepanu pöörata ja enne rasestumist kindlasti leida vastused. Vajadusel võib ravimeid kasutada raseduse ajal, aga mitte pika aja jooksul. Külastage oma perearsti, laske korralikud uuringud teha, järgmisena naistearsti juurde, et vältida probleme raseduse ajal.

Selline mure, et plaanime partneriga last saada, aga ma kardan mingil põhjusel sünnitust (olen 23a). Kuna mul on tuttavaid, kellel peale sünnitust on seksuaalelu täiesti kadunud, kes on sünnituse käigus altpoolt sõna otses mõttes puruks rebitud ja ei ole võimelised isegi aasta pärast normaalselt vahekorras olema, siis sooviksin sama saatust vältida. Minu küsimus on, et kas on võimalik esmasünnitajal valida ise keisrilõige tavalise sünnituse asemel? Milliseid probleeme võib tekkida keisrilõikega sündinud lapsel ja ka minul?

Ma arvan, et kõige õigem oleks teil pöörduda psühholoogi poole. Omalt poolt nii palju, et iga rasedus ja sünnitus on erinev. See, mida sulle on räägitud, ei pruugi sinuga juhtuda. Jõudu.

Palun öelge kui kindlad on kodused rasedustestid ja kas võib olla, et rasedustest ei näita rasedust, kuigi tegelikult on rasedus? Apteegist ostetud rasedustest peaks näitama rasedust. Alates 3ndast rasedunädalast on võimalik rasedust tuvastada ultraheliga, selleks peab pöörduma günekoloogi poole.

Mul selline küsimus, kui mul enne tablette olid täiesti ebakorrapärased päevad, siis kuidas saavad nad olema nüüd pärast enam kui 2 aastat jeanine võtmist — jeaninega käinud päevad täiesti nagu kellavärk (pühapäeva õhtul 21. tablett, kolmapäeval kell 11 päevad). Kas on lootust, et tablettide söömisega korrastunud tsükkel jääbki korrapäraseks? Ebaregulaarsete päevadega on rasestumine ilmselt raskem? Esimese lapse tegemiseks kulus u 11 kuud — eelnevalt polnud mingeid tablette ega spiraali kunagi kasutanud. Kuidas võiks olla rasestumisega nüüd? Krissu Tavaliselt peale tablettide võtmise lõpetamist võtab rasestumine aega 2-6 kuud. Tänu hormoonide toimele võib tsükkel jääda korrapäraseks. Kiiret rasestumist.

Olen 12 nädalat rase 29.a. naine, esimene laps. Olin 2 nädalat haiguslehel kurguvaluga. Arst kirjutas mind tööle ja enesetunne on ikka halb ning kurk ei parane. Mul on keel kollane ja sügaval suuõõnes on keelel villid, neelutoru on ka valus. Palavikku, köha, nohu ei ole. Kardan, et mulle kirjutatakse antibiootikumid välja. Kas teie praktikas on naised viimaseid kasutanud ja kuidas need mõjuvad lootele? Haiguslehe kohta ütles perearst mulle, et ta on mind niigi kaua kodus hoidnud. Kas see on normaalne ?

Kui te ei tunne ennast tervena, soovitame pöördud era nina-kõrva-kurgu arsti poole (tema jaoks ei ole vaja perearsti saatekirja). Nii saate teada, kas vajate ravi või mitte. Kui ei ole jõudu tööle minna, siis töövõimetuslehe võib väljastada ka günekoloog. Head paranemist. Uuringute käigus avastati, et mul on klamüüdia. Ämmaemand andis retsepti rohtudele Sumamed 500mg. Olen 12+2 ndl rase ja infolehelt lugesin,et rasedatele eriti ei soovitata. Ei tea mida teha,kuna kardan beebile liiga teha neid tablette võttes,kuid samas tahaks sellest haigusest ikka lahti saada. Kas nüüd võtta neid rohtusid?Ja kuidas see võiks lootele mõjuda? Christhely Peaaegu igas infolehes on kirjutatud, et rasedad ei tohi ravimit tarvitada. Kui teie arst arvas, et see ravim on teile parim, siis võite kasutada. Kui hirm kaalub üle, paluge arstil ravim vahetada. Küsige oma arstilt rohkem infot.

Keiser tehti 1,2a tagasi, aga nüüd on armi koht meeletult sügelema hakanud. Millest küll? Püksikuid kannan alati armist üleval pool.

Arvan, et olete kaalus pisut juurde võtnud. Kui nahk venib, siis armi kohad sügelevad. Kasutage peale dushshi alla käimist kreemi, mis sisaldab A ja E vitamiini.

Küsimus on selline, et millest sõltub lapse sünnikaal ja mida ma saan ise teha, et see tuleks võimalikult väike? Räägitakse, et iga järgmine laps tuleb nagunii eelmisest raskem, kuid juba esimese lapse sünd oli nagu õudusunenägu — sünnitähtajast oli juba 10 päeva üle, kui pärast 24 tundi haiglas tehti erakorraline keisrilõige, sest laps ei kavatsenudki ise sündida. Arst on tagantjärele öelnud, et ilmselt oli põhjus selles, et see laps oli minu organismi jaoks liiga suur. Nüüd on sünnituseni aega kaks kuud ja arst ütleb ultraheli põhjal, et laps on keskmisest suurem. Ise olen kogu rasedusega siiani juurde võtnud 0,5 kg — söön endisest pigem vähem kui rohkem. Viimase kuu jooksul olen söönud shokolaadi, kuid arsti juures näitas kaal MIINUS 1 kg. Muretsen seepärast, et kui tuleb kasvõi samas kaalus laps, ei sünni ta jälle ise ja kõik see õudus algab otsast peale, samas ei ole ma siiani suutnud otsustada, kas tahaksin pigem ise sünnitada või pigem keisrilõiget. Teie arvamust ootama jäädes: T.

Otsuse, kas sünnitada või lasta keiserlõige teha, peate ise vastu võtma. Kuna hirm paistab olema suur, siis praegusel hetkel on see ainus põhjus, mis ei lase sünnitegevusel isa käivituda. Soovitame teil kohtuda ämmaemand-psühholoogi Kristina Urikoga, kes töötab Ida-Tallinna Keskhaiglas. Täpsema informatsiooni saate sealsest registratuurist.

Lugu siis selline.Olen rase 33+5 nädalat.(teine rasedus) Laps veel täielikus tuharseisus.Ämmaemand soovitas minna haiglasse, et lasta last kõhu pealt õigesse asendisse pöörata.Küsimus siis selline, et kuidas see lapsele mõjub ja kas sellest üldse mingit kasu on.?? Olen kuulnud,et on ka olemas mingisugused harjutused,mida kodus teha,et laps ennast ümber pööraks aga ei tea millised need on. Samas on ka ju veel natuke aega,et äkki keerab ennast ise ümber. ei oska kohe midagi teha…Keisrit kohe kindlasti ei tahaks…

Praegu ei peagi laps olema pea allpool. 36ndaks rasedusnädalaks keerab laps ennast õigesse asendisse. Loote välist pööret teostatakse ultraheli abil asendi täpsustamiseks. Kui ilmneb mingeid takistusi, siis protseduur jääb ära (näiteks nabanöör ümber kaela). Abiks olev harjutus on järgmine — sättida ennast mugavalt lamama, tuharate alla panna padi ja alakõhu peale panna kõrvaklapid meeldiva muusikaga. Õhtul kui laps on hästi aktiivne, siis rääkige lapsega ja silitage kõhtu päripäeva. Jõudu.

Selline küsimus, et mul on praegu 22. nädal ja sabakont valutab õhtuti… Püsti tõusta on natuke valulik ja istuda samuti. Hommikul pole midagi tunda, nõrk tuim valu hakkab tunda andma alles lõuna paiku. Millest see tuleneb? On see normaalne? Kas ta vajub siis lõunaks allapoole ja rõhub sabakonti? muidu tundub et kõik on korras.

Tere, sabakont valutab ja väsib siis, kui palju istuda ühe koha peal,. Liikuge paari tunni tagant , tehke pepuga ringlevaid harjutusi, see on aeg, kus beebi vajab ja kasutab „ehitusmaterjale”, võtke 3 nädala jooksul näiteks Calcigrani.

Sünnitasin 1 kuu tagasi, olid paar välimist õmblust. Verejooks on ca 2 nädalat tagasi juba lõppenud, pole isegi erilist vajadust pesukaitsme järele kuna mingit voolust pole enam. Millal tohib vanni minna? Erinevad allikad väidavad kõik erinevalt — mõnes väidetakse et ei tohi 2 kuud minna, mõni ütleb et kui enesetunne seda lubab….Mis siis õigem oleks?

Õigem oleks vanni minna, kui soov on, vee temperatuur olgu 37-39 C, ärge olge rohkem kui 20 minutit.