1. Tere! Minul selline küsimus. Olen 14 nädalat rase.Muidu kõik nagu normaalne, aga hommikuti tõustes on keset kõhtu muhk. Kas on võimalik, et juba nii vara läheb emakas nii suureks, et on juba tunda selline muhk naba all? Ja veel. Arvan et olen pisut külmetanud, sest mul on tekkinud voolus. Kas võib kasutada mingeid ravimeid selle vooluse vastu ja kui siis milliseid. Ise töötan momendil välismaal ja siinne arst ei teinud vooluse jutust väljagi. Palun vastust. Ette tänades Anne-Ly

Tere Anne-Ly, hommikul kui kusepõis on veel tühjendamata, siis emakas tõuseb kõrgemale ja on tunda muhuna. Võib olla ka song — see küll peaks ebamugavust tekitama. Kui voolus häirib ainult rohkusega siis piisab intiimpesugeeliga pesemisest. Kui esineb halba lõhna, sügelust, kihelust, paisetust, siis peate veel kord arstiga sellest rääkima. Põletiku vastaseid ravimeid müüakse retsepti alusel. Tervist.

2. Tere! Olen hetkel 17 ndl rase ja küsimus puudutab vitamiine. Samast päevast, kui rasedustesti tegin, hakkasin tarvitama rasedatele mõeldud vitamiine, Pregnacare (mitte Eestist ostetud).Need ei sisalda kaltsiumi, aga kuna ma piima ei joo siis arvan, et mul tuleks kaltsiumi lisaks võtta.Enamik müügilolevatest kaltsiumipreparaatidest sisaldavad ka D vitamiini ja kuna ka Pregnacare sisaldab D vitamiini, siis tahaksingi küsida, kas ma võin neid koos võtta või tekib üledoseerimise oht?( Calcigran sisaldab 200 RÜ D3 vitamiini ja Pregnacare täpselt samapalju).Võibolla oleks mõttekas teha vitamiinide võtmisesse väike paus ja tarvitada mõnda aega ainult calcigrani? Tänud!

Tere. Teil on õigus, et ka D vitamiinist võib tekida üledoos. Praegu sobiks võtta Ca preparaate kuu jooksul, Pregnacare ära jätta, kuu pärast jätkata. Tervist.

3. Küsimus selline, mida tähendab väljend „laps asub emaka eesseinas” — on see hea või on see halb?

Tere, tõenäoliselt jutt käib platsenta asetusest, lapsuke asub emakas. Kui platsenta ei kata emakast väljapääsu, siis on kõik korras. Tervist.

4. Sünnitasin kaks kuud tagasi ja nüüd tekkis vähene veritsus tupest. Kas on võimalik, et algasid päevad, kuigi toidan last rinnaga, või on midagi muud lahti. Arstile saab numbri kuu aja pärast. Mida peaks tegema?

Tere. Harva tuleb menstruatsioon kaks kuud pärast sünnitust. Teie ei kirjuta, kuidas kulges sünnitus, kas oli õmblused, võib olla on pärasoole veenilaiend. Kõige parem oleks pöörduda sünnitusmaja vastuvõttu, sealt saab abi 24 tundi ööpäevas.

5. Tere, Käisin raseduse 8.-l nàdalal (7+2) ultrahelis, arst ei kuulnud loote südamelööke. Tagasi on mind kutsutud alles mitme päeva pärast. Elan praegu Itaalias. Vahepeal pidin tegema HCG analyysi,yhe tegin 22.11 (7+2) tulemus oli 27 271 mUI/ml, teise 24.11 (7+4) tulemus 24 316 mUI/ml. Kas selline tulemus vòib nàidata raseduse peetust? Enesetunne on hea ja mingeid kaebusi praegu ei ole. Ette tànades, Anne

Tere Anne, kuna raseduse hormoon langeb, tõenäoliselt on tegemist peetunud rasedusega, täpselt utleb arst Teie kohtumisel. Kindlasti kutsub teise arsti abiks, et vaadata loote südame tegevuse koos. Jõudu.

6. Nädalaid 6 ja küsimus selline. Kas on lubatud raseduseajal juuksed värvida või ikkagi see on ohtlik ja ei ole soovitav? Tere raseduse ajal võib juuksed värvida,kindlasti pöörduda spetsialisti poole,mitte kodu tingimustes.

7. Tere lp. ämmaemandad! Minu mure seisneb selles, et olen juba 33n. lapseootel, kusjuures esimene laps (1a 7k) saab veel rinda. Mitte küll väga tihti, kuid vahest tal ikka tuleb nö tissitusk peale. Rinnas enam palju piima pole, teinekord mulle tundub, et üldse pole, aga laps on meeleldi rinna otsas. Kui tema järgi võtta, siis midagi ta vist sealt ikka kätte saab, kuulda on, et neelatab. Otsene mure aga selles, et mida peaksin tegema, kas lõpetama sellise tissitamise või mitte. Armukadedust sündiva beebi ees ma ei karda. Mõtlikuks teeb vaid see, et kas ka siis mu rinda piim tekib, kui esimene laps praegu veel imetab ning et kas ka teise lapse toitmise aeg sellest sõltub, pean silmas seda, et kas ka teisele lapsele võib piima pikaks ajaks jätkuda? Rasedusnädalate järgi peaks rinda ternespiim juba olema tekkinud ning rinnad valulikuks minema. Minul aga need sümptomid puuduvad, ei saa ma aru, et rinnad valusad oleks ning kui ka ternespiim on tekkinud, siis imeb laps mul selle ju ära. Kas kõigest sellest sõltub ka minu järgmine imetamise periood? Tere, paistab et olete väga piimarikas emme. Kuna praegu probleeme pole, ei tule hiljem kah. Õigem oleks vitamiini võtmine, kus oleks Ca koos D, kuna imetamisega raseduse ajal mineraalide kadu tunduvalt suurem, et ei juhtuks nii et: üks laps — üks hammas. Head tervist.

8. Olen 34 aastane, lapsi ei ole. Kevadel tegin läbi kehavälise viljastamise, ebaõnnestunult. Selgus, et minu mees ei suuda viljastada normaalselt ( geneetiline viga). Ka endal munasarjad mitteläbitavad. Nüüdseks oleme lahus, seda tema soovil. Mina oleksin nõus olnud ka lapsesaamise soovist loobuma. Minu jaoks oli lahkuminek väga valus, koos oldud 10 aastat. Peale lahkuminekut olid mul ühe korra “päevad”, nüüd aga 2 korda juba vahelejäänud. Millest see võib olla, kas üleelamistest? Kas peaksin ruttu arsti poole pöörduma?

Tere. Peale stressi võib mestruaaltsükli häired esineda, siiski kohtuge oma arstiga, et põhjust välja selgitada. Jõudu ja armastust.

9. Tere,, soovin selgitust emakavälise raseduse tänapäeval kasutuselolevate ravivõtete kohta. Nimelt, väidab minu poja elukaaslane, kes oli paar nädalat tagasi erahaiglas Fertilitas uuringutel, et tal diagnoositi emakaväline rasedus. Tema raviarsti väitel pidavat nüüd tema emakaväline rasedus ise taanduma ja välja tulema kuna munajuhas ei olevat loote aremiseks piisavalt ruumi ning rasedustest näitavat raseduse vähenemist. Olen sellisest selgitusest hämmingus kuna minu teamiste kohaselt naine ei saa olla kas natuke rase või palju rase. Mina tean, et emakaväline rasedus katkestatakse vaid operatsiooni teel või on nüüd teisiti? Palun selgitust. Olen mures noore inimese tervise pärast. Kui tõesti on tegu emakavälise rasedusega, mis on tema jutu järgi kestnud juba kaks kuud, siis ei tohiks ju rahulikult kodus haiguslehel istuda ja õnnetust oodata.
Teid ette tänades Ellen

Tere Ellen. Tõsi taga, aeg on muutunud ja ei pea alati emakavälise rasedusega lõikust tegema.Teie poja elukaaaslasel tõenäoliselt peale ultraheli arst määras mitmel korral hormoonanalüüsi, mis määrab raseduse edasise arengu, kas areneb või mitte. Kuna lõikust pole vaja, järelikult rasedus peetus ja analüüsi vastused langevad. Usun et kindlasti arst määras kriteeriumid, millal temaga ühendust võtta, või vastuvõtule.

10. Lugesin platsenta irdumise tunnustest siin ja tekkis omal küsimus: nimelt olen rase ja koigi arvestuste järgi 13 -14 nädalat. Elan aga praegu kodust kaugel ja siinsetes oludes arstile saamine võtab aega. Kaks nädalat tagasi oli järsku kohu alaosas nagu tugev kramp. Heitsin kahku pikali ja masseerisin kohtu ja proovisin lõdvestuda. Kramp andis järgi mõne minuti pärast ja hiljem tundsin veel umbes kuni järgmise päevani vahetevahel nagu natuke õrna torget alakõhus. Tuli ka rohkem heledat eritist tupest ja korraks ainult oli selles ka nagu natuke verist joont sees. Järgmise päeva lõpuks oli ka see hele eritis kadunud ja enesetunne jällegi nagu korras. Arstile saan alles detsembri algul. Mis ja kuidas peaksin sellesse suhtuma, mis toimus? Kas see võis mõjuda pahasti kuidagi lapsele? Siin saan rääkida oma muredest ainul inimestega, kellel on ka endal lapsed ja nende kogemustest ja nad on kull kõik vähemalt positiivset suhtumist näidanud, et enam sul ju valusid pole jne, aga natuke ikka muretsen. Kas on põhjust? Vanust on mul 36 ja esimene laps tänaseks 18.

Tere. Kuna enesetunne praeguseks hea,veritsust ei ole, võite rahulikult korrapärase vastuvõtu ära oodata. Kui tekib veritsust, valuhoogusid, pöörduge lähema sünnitusmaja vastuvõttu tuppa. Tervist.