1. Perekool.ee-s on palju vastakaid arvamusi tekitanud raseduse ajal solaariumis käimine. Oskate Te kommenteerida, kuidas ja kas üldse solaarium oodatavale lapsele mõjuda võib? Ette tänades, Merit (20+5)

Tere, Merit. Tõsi, arvamusi solaariumi külastamise kohta on palju, näiteks nahaarstid kategooriliselt ei soovita käia rohkem kui 10 korda aastas. Kui seda on soovitatud teile ravina 5-6 korda, siis tõenäoliselt halba ei tee, aga kaaluge kindlasti vajadust. Noor ja kena olete te nagunii, kas peab kindlasti olema jumekas. Tervist.

2. Mure selline, et pole juba üle nädala korralikult välja magada saanud, sest öösel umbes kolme-nelja paiku ärkan üles ja uuesti uinuda on raske. Hommikul olen väsinud ja kõhus ka natuke torgib. Olen proovinud piparmündi teed, aga see ei aita. Soovitage palun mõnda rohtu, mis und pikendaks. Väike mure on veel seoses sellega, et 11 nädala keskpaigas kadusid iiveldus ja rõhuv tunne kõhus, kas see on normaalne või peaks kahtlustama, et midagi viltu on? Lugesin , et tavaliselt sellised nähud kaovad 14 nädala paiku. Hetkel nädalaid 12+1. Kadri

Tere, Kadri. Kohanemisperiood rasedusega on kõikidel erineva pikkusega, kindlasti on teie pisikesega kõik korras. Mis puudutab und, siis proovige õhtul jalutada kasvõi 20minutit, lõpetage tööpäev õigel ajal, minge magama kohe, kui olete väsinud, kasutage kuuma dušši või sooja vanni 37-39c, ravimteedest sobib naistepuna, piparmünt melissiga pooleks.

3. Rasedusnädalaid on 17+1. Mure selline, et juba üle nädala aja on munasarjad valusad liikudes, vahepeal valutavad ka niisama. On see normaalne kaasnev asi? Külmetanud ei ole. Kristiina

Tere, Kristiina. Raskus ja valu alakõhus raseduse ajal on seotud emaka toonustega või loote kiire kasvuga kuna see toimub hooti. Õigem oleks kohtuda oma spetsialistiga, lihaspinget on võimalik mõõta.

4. Mul oleks selline küsimus, et minu ämmaemand soovitas mulle rohtu, kuna vererõhk pidavat kõrge olema (130/80 ja 120/70). Siis olin rase 25 nädalat ja 3 päeva. Selle rohu nimi oli siis hjerte magnyl, aga apteegist anti mulle Herzass-ratiopharm 100. Kaasa ei saanud infolehte ega midagi, kui öeldi, et üks rohi päevas… Koju tulles luges mul mees, et seda nagu rasedad kasutada ei tohiks, infot sai www.sam.ee, kus on rohtude kohta infot kirjas. Aga mis tegelikult on? Ssee on ju normaalne, et vererõhk on kõrgem. Hetkel käimas raseduses 29 nädal.

Tere, hjertemagnyl ei ole vererõhualandaja, seda kasutatakse tromboosi profülaktikaks. Teie vererõhk ei ole tõesti kõrge, kindlasti võtke oma arstiga ühendust, kontrollige preparaadi võtmise vajadust.

5. Kas rasedusega tohib võtta “Bon Voyage” kapsleid, mis sisaldavad ingverit? Ees ootab lennusõit ning pelgan, et niigi veidi kimbutav iiveldus läheb hullemaks lennusõidu ajal.

Tere, kindlasti olete lugenud infolehte, et keelatud ei ole, aga tuleb konsulteerida doosi suhtes. Pikaajalist võtmist siiski mitte, alternatiivmeditsiinis liiga tugev vürts ja emakalihase ärritaja on selle rohu põhikomponent ingver. Sööge hästi tihti, 6-8 korda, võtke kaasa sidrunilõigud, kuivikud, kasutage enne lendu B-grupi vitamiine, näiteks Berroca.

6. Nimelt mul selline mure, et olen 8. nädalat rase ning iiveldamine käib tsüklitega (3-päevaste) juba poolteist nädalat ning ma ei tea, kas see on normaalne. Raseduse algupoolel oli tunda ikka iga päev seda, aga nüüd on nii: 1. päev on kõik täitsa korras, poleks nagu midagi viga, 2. päeval on veidike paha, 3. päeval on väga paha olla, kõik ajab oksele ja siis algab jälle kõik otsast peale. Ma ei oska midagi arvata ning ajab natuke muretsema sellinne olukord. Merlyn

Tere. Merlyn. See periood võib kesta isegi 16 nädalat, sööge hästi tihti, 6 kuni 8 korda, toit olgu jahe või külm, ostke näkileibasid, kuivikud. Proovige vitamiinjooki Beroca. Kui olukord halveneb ja soovitused ei aita, on apteegis müügil pärasoole küünlad iivelduse vastu.

7. Esiteks sooviks teada, kas no-spa süst võib kuidagi lapsele kahju teha? Mul olid paar päeva tagasi kõhus valud ja läksin arsti juurde ja siis tehti no-spa süst, aga ei selgitatud, kuidas see mõjub lapsele — ise lollina ei taibanud ka küsida. Rasedus mul 24 nädalat. Teine küsimus oleks, et millest võivad tekkida valud paremal pool alaseljas ja ka kõhus on all paremal pool viimasel paaril päeval valud olnud? Küsiks oma arstilt, aga aeg mul alles kuu lõpus.

Nos-pa on silelihase lõõgasti, kasutatakse, et lihaspinget vähendada, spasmi äravõtmiseks, lapsele ohtlik ei ole. Alaseljas paremal ja ka vasakul asuvad neeruvaagnad ja soolestik, alakõhus emakas ja tema sidemed. Kui nüüd üks süst lahendas teie probleemi, siis muretsema ei pea. Kui valu pidevalt kordub, võtke ühendust oma arstiga enne planeeritud kokkusaamist. Tervist

8. Mul on rasedust 36,5 nädalat, ja nüüd on hakanud kimbutama paistetus. Käed-jalad on paistes. Teadsin, selleks et turseid vältida, tuleb palju vedelikku (mitu liitrit päevas) tarbida. Aga nüüd kuulsin kuskilt, et raseduse lõpus just ei tohi palju juua. kas see on nii? Kui, siis kui palju oleks optimaalne kogus päevas juua? Jaana.

Tere Jaana. Paistetus raseduse lõpus on kohati normaalne: siis kui vähene jalgade paistetus esineb õhtul ja hommikul enam ei häiri, kätel on raskustunne pigem hommikul ja päeval kaob. Esimene asi — on vaja mõõta vedeliku tarbimist ja välja tulemist, alati peab uriini olema natuke rohkem kui on vedelikku tarbitud päeva jooksul. Vedelikutarbimist ei pea piirama, aga on oluline teatud aja tagant puhata, jalad kahe padja kõrgusel. Näiteks kolm tundi olete jalul, 30 min pikutate pluss valgu rikas dieet. Jälgige, et kehakaalu tõus ei oleks rohkem kui 300 grammi nädalas.

9. Olen viimased paar-kolm aastat olnud hädas jämesoole tühjendamisega. Jämesoole sondiuuringut ei õnnestunud mulle teha, kuna sond ei läinud lihtsalt edasi, seejärel tehti uuring röntgeni abil. Sealt selgus, et jämesool on pikenenud ja teeb mitmeid järske pöördeid ning võimalikud on ka liited, raviks on elu lõpuni lahtististe tarvitamine. Kui ma valiksin keisrilõike, kas selle käigus vaadataks üle ka eelmisest keisrist tekkinud liited ja eemaldataks need (rohkem operatsioone peale mandlite lõikuse pole mulle tehtud)?

Keisri ajal puhastatakse kõik eelmisest lõikusest tekkinud liited , kuna muidu ei pääse hästi uut lõikust tegema.

10. Kuidas mul on võimalik aru saada, et beebi on pea allapoole keeranud? Ja kas on normaalne, kui mul on käies altpoolt valus, tunne selline, nagu joostes hakkab pistma? Olen rase 34.nädalat.

Ise on piisavalt raske aru saada, mispidi beebi on, küsige oma arsti või ämmaemanda käest. Pistmist alakõhus võite tunda, kui samm on liiga kiire, emakasidemed tõmbavad kokku. Veel, kui tita end aktiivselt liigutab, surub kusepõie lihastele, tuleb sarnane tunne. Ärge tehke järske kummardusi, tõusmist kiiresti, liiga pikka sammu. Emaka kokkutõmbed juba käivad aktiivselt 10 -15 korda päevas, pooled võivad olla valulikud.

11. Ma olen 25 nädalat rase ja juba tükk aega on nii, et kui me mehega vahekorda astume, siis üpris ruttu hakkab mul alati paremal pool valutama (torkiv valu), kuigi tempo on aeglane. Miks hakkab valutama? Millest võib olla see tingitud, et nüüd raseduse ajal orgasmi saamine võtab nii kaua aega?

Torkiv valu on seotud emaka kontraktsiooniga ja ära minema peaks umbes 20 minuti jooksul peale suguühet, lugege Teile kingitud Libero raamatust seksi poosidest raseduse ajal, et pinget vähendada. Rasedust säilitavad hormoonid ei luba orgasmi kiiresti saavutada .

12. Olen 12 nädalat rase 29.a. naine, esimene laps. Olin 2 nädalat haiguslehel kurguvaluga. Arst kirjutas mind tööle ja enesetunne on ikka halb ning kurk ei parane. Mul on keel kollane ja sügaval suuõõnes on keelel villid, neelutoru on ka valus. Palavikku, köha, nohu ei ole. Kardan, et mulle kirjutatakse antibiootikumid välja. Kas teie praktikas on naised viimaseid kasutanud ja kuidas need mõjuvad lootele? Haiguslehe kohta ütles perearst mulle, et ta on mind niigi kaua kodus hoidnud. Kas see on normaalne ?

Kui te ei tunne ennast tervena, soovitame pöördud era nina-kõrva-kurgu arsti poole (tema jaoks ei ole vaja perearsti saatekirja). Nii saate teada, kas vajate ravi või mitte. Kui ei ole jõudu tööle minna, siis töövõimetuslehe võib väljastada ka günekoloog. Head paranemist.

13. Uuringute käigus avastati, et mul on klamüüdia. Ämmaemand andis retsepti rohtudele Sumamed 500mg. Olen 12+2 ndl rase ja infolehelt lugesin,et rasedatele eriti ei soovitata. Ei tea mida teha,kuna kardan beebile liiga teha neid tablette võttes,kuid samas tahaks sellest haigusest ikka lahti saada. Kas nüüd võtta neid rohtusid?Ja kuidas see võiks lootele mõjuda? Christhely

Peaaegu igas infolehes on kirjutatud, et rasedad ei tohi ravimit tarvitada. Kui teie arst arvas, et see ravim on teile parim, siis võite kasutada. Kui hirm kaalub üle, paluge arstil ravim vahetada. Küsige oma arstilt rohkem infot.

14. Küsimus on selline, et millest sõltub lapse sünnikaal ja mida ma saan ise teha, et see tuleks võimalikult väike? Räägitakse, et iga järgmine laps tuleb nagunii eelmisest raskem, kuid juba esimese lapse sünd oli nagu õudusunenägu — sünnitähtajast oli juba 10 päeva üle, kui pärast 24 tundi haiglas tehti erakorraline keisrilõige, sest laps ei kavatsenudki ise sündida. Arst on tagantjärele öelnud, et ilmselt oli põhjus selles, et see laps oli minu organismi jaoks liiga suur. Nüüd on sünnituseni aega kaks kuud ja arst ütleb ultraheli põhjal, et laps on keskmisest suurem. Ise olen kogu rasedusega siiani juurde võtnud 0,5 kg — söön endisest pigem vähem kui rohkem. Viimase kuu jooksul olen söönud shokolaadi, kuid arsti juures näitas kaal MIINUS 1 kg. Muretsen seepärast, et kui tuleb kasvõi samas kaalus laps, ei sünni ta jälle ise ja kõik see õudus algab otsast peale, samas ei ole ma siiani suutnud otsustada, kas tahaksin pigem ise sünnitada või pigem keisrilõiget. Teie arvamust ootama jäädes: T.

Otsuse, kas sünnitada või lasta keiserlõige teha, peate ise vastu võtma. Kuna hirm paistab olema suur, siis praegusel hetkel on see ainus põhjus, mis ei lase sünnitegevusel isa käivituda. Soovitame teil kohtuda ämmaemand-psühholoogi Kristina Urikoga, kes töötab Ida-Tallinna Keskhaiglas. Täpsema informatsiooni saate sealsest registratuurist.

15. Lugu siis selline.Olen rase 33+5 nädalat.(teine rasedus) Laps veel täielikus tuharseisus.Ämmaemand soovitas minna haiglasse, et lasta last kõhu pealt õigesse asendisse pöörata.Küsimus siis selline, et kuidas see lapsele mõjub ja kas sellest üldse mingit kasu on.?? Olen kuulnud,et on ka olemas mingisugused harjutused,mida kodus teha,et laps ennast ümber pööraks aga ei tea millised need on. Samas on ka ju veel natuke aega,et äkki keerab ennast ise ümber. ei oska kohe midagi teha…Keisrit kohe kindlasti ei tahaks…

Praegu ei peagi laps olema pea allpool. 36ndaks rasedusnädalaks keerab laps ennast õigesse asendisse. Loote välist pööret teostatakse ultraheli abil asendi täpsustamiseks. Kui ilmneb mingeid takistusi, siis protseduur jääb ära (näiteks nabanöör ümber kaela). Abiks olev harjutus on järgmine — sättida ennast mugavalt lamama, tuharate alla panna padi ja alakõhu peale panna kõrvaklapid meeldiva muusikaga. Õhtul kui laps on hästi aktiivne, siis rääkige lapsega ja silitage kõhtu päripäeva. Jõudu.

16. Selline küsimus, et mul on praegu 22. nädal ja sabakont valutab õhtuti… Püsti tõusta on natuke valulik ja istuda samuti. Hommikul pole midagi tunda, nõrk tuim valu hakkab tunda andma alles lõuna paiku. Millest see tuleneb? On see normaalne? Kas ta vajub siis lõunaks allapoole ja rõhub sabakonti? muidu tundub et kõik on korras.

Tere, sabakont valutab ja väsib siis, kui palju istuda ühe koha peal,. Liikuge paari tunni tagant , tehke pepuga ringlevaid harjutusi, see on aeg, kus beebi vajab ja kasutab „ehitusmaterjale”, võtke 3 nädala jooksul näiteks Calcigrani.

17. Mure siis selles, et olen rasedusega poole peal ja kolmandat korda olen seenega hädas, siiani olen teinud klotrimasooli ravi küünaldega, mehele pole ravi tehtud, kuna ei peeta vajalikuks, kuna kaebused puuduvad. Ka nüüd viimane kord arsti juures käies kurtsin, et miskit on nihu, eriti peale vahekorda järgnevatel päevadel on voolus imelik ja urineerida on valus. Algul arst arvas, et on äkki bakteriaalne vaginoos või miskit sellise nimetusega ta mainis, aga tegi läbivaatuse ja ütles, et tüüpiline seen, ja sain jälle klortimasooliravi. Siit nüüd mõned küsimused, et mis vahe on seenel ja sellel bakteriaalsel vaginoosil? Kas ainult vaatamisest saab aru, et seen on, ilma et proove võtaks ja uuriks, millest seen tingitud on, peale selle, et seen ja arsedus käivad tihti koos? Ja kas kohe mitte miski ei aita siis selle seene vastu, olen juba tüdinud võitlemast temaga ja samas, kas ikka see klortimasooli kasutamine kahjulik ei ole, kui rase olen?

Kogenud arst tõesti saab aru, millega on tegemist, bakteriaalse vaginoosi puhul lisaks kõigile esineb spetsiifilist lõhna. Ravimpreparaati võiks vahetada, kuna sellest abi ie saa. Paluge ka kaasale ravi. Julgen soovitada sisse võtmiseks Beneflora pulbrit, ravib soori organismist välja.

18. Olen 19 nädalat rase. Peale orgasmi tõmbub emakas kokku paariks sekundiks ja pärast läheb kõik normi. Kas see võib lootele olla ohtlik? Diana Tere Diana. Peale orgasmi, kui emakas tõmbab kokku kuni 2 min jooksul, muretsema ei pea ja lapsele ohtlik see ei ole. Kui tekib määriv veresegune voolus või pidev raskustunne alakõhus, siis vältige vahekorda mõni päev.

19. Minul selline probleem,et mul on pöiepöletik ja arst kirjutas mulle välja rohud nimega unasyn. nüüd ma ei tea mis teha, kuna köik räägivad, et ei tohiks vötta antibiootikume, kuna see vöib just tekitada lapse ära kukkumist:( samas arst arvas, et need rohud pole üldse kahjulikud lapsele. kuulsin veel, et pöiepöletikust vöib lapsele tekkida ajukelme põletik, kui tõenäoline see on?:(öeldi, et küsiksin nõu ka teistelt arstidelt. äkki saate aidata? rasedus on 20+3. ettetänades kätlin.

Tere Kätlin. Õnneks ravimi võtmine ei põhjusta raseduse katkemise, pigem hoiab ära neeruvaagna põletiku teket, võtke koos unasyniga gefiluse kapsleid, see hoiab soolestiku floora korras, jääb seenpõletik ära.. Kiiret paranemist.

20. Minul käsil raseduse 37.nädal. Juba üle nädala tunnen päeva jooksul tihti suurt õhupuudust. Käisin ka arsti juures ja kõik tundus korras olevat. Soovitati korraga mitte väga palju süüa, et muidu lihtsalt kõht surub diafragmale. Tita on ultraheli andmetel väiksemapoolne. Õhupuuduse leevendamiseks teen kõhuhingamist, magan lahtise akna all ja liigun rohkem. Kas on lootust, et kui emakas alla vajub, läheb hingamine kergemaks. Ja kas võib seos olla ka madala hemoglobiiniga (95)? Ette tänades, Mari

Tere Mari. Soovitused on kõik väga õiged, kindlasti raseduse viimasel nädalal läheb kergemaks. Loodan et võtate raua vitamiini, sest õhupuudust võib tekitada madal rauasisaldus veres.

21. Kas raseduse ajal vooluse hulk on tavalisest suurem? Mul on teine rasedus (25 ndl). Viimasel ajal märkasin, et mingid heleroheka värviga tükikesed (nagu kohupiima) on sees, aga nad on hästi väiksed ja vähe ning mitte iga päev. Muidu vooluse hulk ja värvus on nagu esimese raseduse puhul (valge). Mingeid ebamugavusi ega lõhna pole. Nii et ei tea mis asi see võiks olla. Muideks enne standartanalüüside võtmist neid tükikesi on olnud ka, aga analüüsi tulemus ei näidanud midagi. Ette tänades, Tania

Tere Tania. Mõnikord raseduse ajal voolus suureneb, siiski paluge arsti võtta uus proov seenelistele.

22. Olen 26. nädalat rase. Minu perearst ütleb, et ma peaksin tegema gripivastase vaktsineerimise, kuna rasedad on ikkagi riskigrupp, ämmaemand aga väidab, et seda ei tohiks. Kumba uskuda?

Tere, kategoorilist keeldu gripi vaktsineerimisel ei ole,siiski ei soovita. See on elus vaktsiin, kindlasti võimalus haigustada jääb,ainult kerges vormis. Tehke üldtoetavat ravi: vitamiinid, ujumine, jalutamine, jääge õigel ajal puhkusele. Tervist.

23. Kui palju on tõepõhja all väitel, et raseduse ajal käsi üles (pesu kuivama pannes jms) tõstes läheb lapsel nabanöör ümber kaela?

Oleme kuulnud, et paljud muretsevad , kas tohib käsi üle pea tõsta. Tohib, kui seda ei pea tegema 8 tundi päevas. Lapsed väga aktiivselt liigutavad raseduse ajal, mängivad oma nabanööriga. Võimalust, et läheb ümber kaela , jalgade, on palju, siis jälle liigutab eest ära. Neid kordi, millal see võib olla ohtlik, on väga vähe. Kindlasti kodus kasutage kaaslase abi kardinade riputamisel, pesu kuivatamisel — see on ju tore, kui ta on valmis teid aitama.

24. Olen 31+5 nädalat rase, siiani on kõik korras olnud. Kuid viimasel ajal painavad õudusmõtted kõikvõimalikest hädadest beebil. Nimelt kasutasin rasestumisajal Wellburtini AD -d ja xanaxit.

Rasedus on jõudnud juba nii kaugele, et kui Teie arst pole midagi uuringute käigus avastanud ,siis peaks olema ju kõik korras. Muretsevad kõik tulevased emmed, see võib magneesiumi puuduset olla tingitud. Julgen soovitada Berocca vitamiini jooki, või magneesiumi kelasiini drazeed 2 tk kolm korda päevas. Kindlasti minge perekooli, seal on tore . Jõudu.

25. Olen 12+ nädalat rase ja aegajalt tunnen vasakul pool külje sees üksikuid tugevaid torkeid.Torked just siis, kui tahan voodis külge pöörata ,või hakkan tugitoolist tõusma.Need mul tihti kyll ei esine , aga ebamugav on.Tänan.

Tunnete pöörates ja tõustes emaka sidemete pinget, ohtlik raseduse kulule see ei ole, kuigi on ebamugav. Muretsege endale natuke kõrgemad püksid, mis toetavad kõhtu, tõuske aeglasemalt, rahulikumalt.

26. Palun teie arvamust ja nõuannet. Nimelt on käsil 30+6 rasedusnädal ning hommikul oli veritsus. Käisin valvearsti juures, kus kuulati beebi südamelööke ning tehti ultraheli. Valvearsti sõnul on beebiga (hetke kaal 1700 g) kõik korras, aga emakas on hästi vähe avanenud. Arst kirjutas välja progesterooni (2 tabelit 3 x päevas) ja ütles, et pean kodus puhkama. Arsti juurde lähen tagasi ülehomme. Muidu mingit sporti või füüsilist koormust pole olnud. Miks emakas avanes, mis selle tingida võis? Ja mis edasi võib juhtuda või milleks valmis olla? Kas nö puhkereziim jääb kestma raseduse lõpuni või võib olla tegemist ajutise nähtusega. Milline on sobilik puhkereziim — kas ainult voodis lebada või võib ka kodus ringi käia, kui pikalt võib püsti seista…? Vastust ootama jäädes, Natuke Murelik

Tere murelik, olite arsti vastuvõtul vist väga paanikas, rohu nimigi on valesti meeles.Kui oleks situatsioon ohtlik, siis arst oleks pakkunud haiglasse jääda. Ei oska küsimuse teisle poolele vastata, sest ei tea, kui palju see natuke avatust on, võtke ühedust arstiga, kes teid konsulteeris.Tervist.

27. Olen 5. nädalat titaootel. Nädal tagasi jäi abikaasal kurk haigeks ning tuli köha. Perearst ütles, et mingi väike viirus. Nüüd on haigus jõudnud ka minuni: hirmus nohu ja kurk on veidi valus, arvatavasti seesama viirus. Ravinud olen nagu alati: nohu jaoks taruvaigu salv nina alla ning kurguvalu vastu mustsõstra toormoosist tee meega. Mures olen aga just seepärast, et ei tea, kuidas seesugune viirus titale võib mõjuda. Kas peaksin mingeid rohtusid võtma ja kui, siis mida. Kas neoangin´i kurguvalu vähendamiseks võib tarvitada?

Kui Teil kõrget palavikku ei teki , ärge muretsege, siis paranete kiiremeni. Jooge rohkem vedelikku, teed, neoangiini võib lutsida. Kindlasti jääge koju vähemalt nädalaks. Kui paranete, külastage oma arsti

28. Rasedus praegu 15 nädalat. Olen seni teinud kõike, mis parasjagu meeldib, aktiivsus aitas hästi esialgse iivelduse vastu: käinud vannis, trennis, saunas, juuksuris jne. Nüüd kui olen öelnud teistele et olen rase, siis muidugi kõik asuvad õpetama et oma 5 aastast(19 kg) last ei tohiks kindlasti ma enam sülle võtta, samuti ei tohi juukseid värvida ega trenni teha, no vannist ei tasu vist mõeldagi. Tobe küll teise raseduse ajal selliseid asju küsida, aga no südame rahustuseks ikka küsiks siis üle, seda enam et õpetajaid ju jätkub arvatavasti kõigi rasedate ümber…. Kas raseduse ajal võiks ennast gripi vastu vaktsineerida või pigem mitte? Ette tänades, Marit

Tere, Marit, olge elurõõmus, tehke seda, mida jõuate. Kui tunnete raskust alakõhus või pinget, lubage endale pausi. Last sülle tõstes kükitage ta kõrvale või istuge tooli peale ja siis tõstke, nii väldite ebamugavust. Mis pudutab gripivaktsiini, siis pigem ei kui jah. See on elusvaktsiin, toime ei ole lõplikult teada, lisaks on kaitse ainult ühe tüve vastu. Tervist ja jõudu.

29. Keisrilõike kohta on siin väga palju küsitud ja ehk oleks mõtet sellest veidi pikemalt kirjutada. Kõik on selge, kui seda on vaja teha lapse asendi või ema haiguse tõttu ja muud varianti üldse polegi — kuid raskeim on asi siis, kui rase peab ISE OTSUSTAMA, kas tahab sünnitada või lõikust — naisel PUUDUVAD ju piisavad teadmised, et nii tähtis otsus JA VASTUTUS enda peale võtta!!! Tundub, et paljud siin lihtsalt TAHAKSID keisrilõiget AINUÜKSI HIRMUST ja neid püütakse ümber veenda — miks: kas ainuüksi sellepärast, et keisrilõige ON OPERATSIOON ja see on rahaliselt KALLIS ja haigekassal on raha vähe ja aasta lõpus järjest vähemaks jääb ja arstid peavad erilise hoolega jälgima, kelle peale seda vähest raha kulutada. Kas siis mina, kellele arstid juba ette SOOVITAVAD lõikust (kuid lõpliku otsuse pean langetama ISE!!!) peab tundma end erilise ÕNNELIKU VÄLJAVALITUNA, et mul nii palju on vedanud. Ma saan aru, et ISE SÜNNITADA oleks mõte AINULT SIIS, kui see oleks KERGE JA KIIRE — kuid raskest rohkete rebenditega sünnitusest taastumine on MINU MEELEST VÕRDNE keisrilõikest taastumisega või eksin ma.

Mul tuleb TEINE SÜNNITUS ja kardan seda tunduvalt rohkem kui esimest, sest olen REALIST — kui esimene läks 10 päeva tähtajast üle ja haiglasse minnes ÖÖPÄEVA jooksul vaatamata kõigile tonisaatoritele ei olnud laps selleks ajaks veel kuhugi laskunudki ja LÕPUKS tehti ERAKORRALINE KEISRILÕIGE, siis MIKS peaksin ma seekord arvama, et asjad lähevad paremini??? Seda enam, et kui ma pole varem ISE SÜNNITANUD, siis on see ORGANISMI JAOKS NAGU ESIMENE SÜNNITUS ja mingit teise korra KIIREMAT EFEKTI ei ole!!! Mind ei huvita absoluutselt saada LOOMULIKU SÜNNITAMISE KOGEMUST, mind huvitab AINULT SEE, et see laps elusalt ja tervelt kätte saadakse. Ütleme nii, et igal rasedusel on OMA HIND — ma tean, et see on minu VIIMANE VÕIMALUS ja kui selle lapsega midagi juhtub, siis teist võimalust mul enam ei tule…

ESIMESE LAPSE saamiseks kulus VIIS AASTAT selle teemaga tegelemist ja ta on IVF — see oli mu elu esimene rasedus üldse. Viie järgmise aasta jooksul ma mingeid rasedusvastaseid vahendeid ei kasutanud. Olen praegu 42-aastane, mul on mitu endokrinoloogilist haigust, millest ühe hormooni puudulikkust kompenseerin igapäevaselt ravimitega ka praegu, teise rasedusega on olnud kaks verejooksu, millest viimasega olin haiglas. Siit veel üks täpsustav küsimus — mida tähendab, et emakakael on avanenud 7 mm — ei leia sellele küsimusele kusagilt kirjandusest vastust — kas seda on vähe või palju? Kas ma sellisena peaksin poolteist kuud tõesti ainult voodis lebama või võin siiski ka midagi teha — mis on tegevused, mida igal juhul pean vältima — näiteks kükitamine, raskuste tõstmisest ja seksimisest muidugi kõnelemata. Vabandan väga, et kiri nii pikk sai, kuid ehk peaks rohke huvi tõttu seda teemat siiski pikemalt käsitlema. Kena sügist teile kõigile soovides, T.

Tere, saan aru, et olete mures. Pigem peab Teie asemel langetama otsuse arst, leppige kokku nii, et kui määratud ajaks laps ei ole sündinud, tuleb lõikus. Kuna kilpnäärme töö on häiritud, aga need hormoonid võtavad osa rasedusest, ei pruugi Teie organism sünnituse käivitumisel tööle hakata, segab muidugi pinge ja muretsemine. Emakakaela avatus tähendab, et see on pehme ja avatud sõrmeotsale. Kui emaka pinged ei käi rohkem kui 15 korda päevas ja pole valulikud, ei pea pikali olema, kõik on lubatud mõistlikes piires, isegi vahekord. Kui arst määras säilitusravi, siis tuleb säästlikku rezhiimi jälgida, raskusi üle 5-6 kg ei tõsta, vahekord jääb ära, päeva jooksul kindlasti puhkuts. Jõudu ja edu.

30. Meil on perega traditsiooniks kujunenud igal aastal käia puhkamas (sportima) mägedes, st lumelauaga sõita. Lauaga sõidan juba ammu ja seega enam ei kuku. Kuid alati on nii, et kui plaanid mitte kukkuda, siis just vastupidi lähebki. Nüüd küsingi, et kas raseduse esimestel kuudel on see lubatud? Ja kui ohtlik see võib pisikesele olla?

Aktiivne sport on soovitav ära jätta kuni lootemuna pesastub — umbes 12 nädalat, kuigi keelatud kategooriliselt ei ole. Tehke enesetunde järgi, kukkumist võiks vältida, võib-olla see aasta vaatate pealt teiste ekstreemsportimist. Tervist.

31. Olen 21. nädalat rase ja see on juba teine rasedus. Siiani pole probleemi olnud, aga paar päeva tagasi peale vahekorda oli väike veritsus. Ja praegugi tuleb sellist pisut pruunikat voolust. Mida teha ja kas see võib ka lootele ohtlik olla???

Tere, vähene vereeritus peale vahekorda ei ole ohtlik, kui sellele ei järgne emaka pingeid, mis käivad hooti, ja veritsus ei lähe rohkeks. Kui voolus suureneb, minge valvearsti juurde.

32. Olen 22 nädalat rase. Mure selles, et kõhus (all paremal) on torked, pisted (õhtuti), mitte pidevalt, aga näiteks lööb paar-kolm korda ja siis on jälle kõik korras. Õhtu jooksul ikka mitu korda. Kas see võib olla tingitud tööpingest, kas see on ohtlik? Helle

Tere, Helle. Torked võivad õhtul seotud olla emakasidemete pingetega. Minge korraks pikali, küljeli, jalad konksu, hingake sügavalt mõned korrad, pikutage 10-15 minutit. Ärge kunagi kiiresti, järsult tõuske ei voodist ega toolilt, võite sooja vanni minna 20 minutiks 37-39C. Kaaluge sünnituseelse bandaazhi ostmist, see toetab emaka alumist osa rohkem.

33. Minul selline mure. Olen rase 15 n + 6 p. Mõned päevad tagasi avastasin, et siis kui pissil käin, siis on alakõhus sellised ebamugavad valud. Need ei ole sellised teravad aga just sellised tuimad ja kuidagi nagu pressivad valud alakõhus. Kas on muretsemiseks põhjust? Reelika.

Tere, Reelika. Tegemist on tõenäoliselt kiiresti kasvavaga emakaga, kui pinget ei käi hooti, siis pole ohtlik. Tegemist võib olla külmetusega, viige uriini proov, võib-olla ka kaua kannatate, kui tuleb häda, tühjendage kohe põis.

34. Olen kuskil 6nädalat lapseootel. Mure järgmine. Mul on krooniline kurgumandlite põletik. Pidi olema opp, aga jäeti tänu rasedusele ära. Mandlitega on kaasnenud ka südamekloppimine, valud rinnus, liigesevalud jne… kurk on peaaegu iga päev valus. Mida peaksin tegema? Kas raseduse ajal ei tehta tõesti oppi? Öeldi mulle, et omal vastutusel. Pidin oma günekoloogiga selles osas veel asja arutama, aga vastuvõtule on veel 3 nädalat aega. Äkki oskate head nõu anda. helen

Tere, Helen. Need vaevused võivad loomulikud olla raseduse kohanemise perioodil, praegu saab teha ainult põletikuvastast ravi, hiljem kui rasedus on kasvanud, võib kaaluda lõikust, helistage oma arstile, pidage nõu ravi suhtes. Praegu jääb iga päev kurgu kuristamine leige veega, kuhu lisatud klaasi vee kohta dessertlusikatäis mere soola + 3 tilka joodi.

35. 10 päeva tagasi pidid mul “päevad” hakkama, aga kuna päevad jäid ära ja kuna ka planeerisime last (aga ei osanudki loota, et jään kohe rasedax esimesel planeerimiskuul), tegin testi, mis osutuski positiivseks. Kuna see on mu esimene rasedus, siis ma pabistan võib-olla natuke rohkem ja vajan natuke rohkem informatsiooni. Tahan kindel olla, et lapsega on ikka kõik korras jne. Ma panin naistearsti juurde aja kinni ja esimene vaba aeg oli seal 1. detsember. Kas see on normaalne aeg naistearsti juurde pöördumiseks? Või on vaja panna aeg kusagile mujale, kus lühemad järjekorrad? Ausalt öelda ma ei teagi, kas pean minema ämmaemanda juurde või naistearsti. Kui aja kinni panin, siis ka rääkisin, mix, ju nad siis teavad kuhu ma minema pean. Parimate soovidega ja Teie vastust ootama jääv, Marie

Tere, Marie. Raseduse suurus võiks olla 4-5 nädalat, siis on õige aeg pöörduda arsti poole, püüdke olla rahulik, võtke foolhapet, olge elurõõmus. Kõik läheb hästi.

36. Olen 22ndl rase ja alates suvest üha suuremas stressis. Isiklikus elus on väga segane pingeline periood. Tegelen olukorra lahendamisega aktiivselt — käin nõustaja juures ja lähiajal vestlen ka psühholoogiga — kuid see on aeganõudev ja mitte kõige lihtsam protsess. Praegu nutan praktiliselt iga päev, lähen pisiasjade peale endast välja, ja ei tunne mingit rõõmu rasedusest. Kas selline pikaajaline stressamine mõjutab kuidagi ka beebit? Olen tähele pannud, et siis kui ise ärritun, siis hakkab beebi ka kõhus rabelema! Kas selline seostamine on meelevaldne või saab beebi osa minu hormoonidest või …? Tere. Te olete hästi tubli emme, kõik teete õigesti, elu on tõesti raske ja beebi saab varakult harjutada meie karmi maailmaga. Stress on ka vahest kasuks, tõsi, mitte iga päev, loodan et saate spetsialistilt abi. Lapsuke kindlasti suhtub mõistlikult, annab märku, et toetab teid oma liigutustega. Julgen soovitada Beroca vitamiine kord päevas, kohtuge tihti rasedatega võimlemisgrupis, rohkem käige jalutamas. Lapsi me sünnitame kõigepealt endale, mitte meestele. Rahu ja tervist.

37. Tere. Nädalaid 35 ja küsimus selline. kuidas ära tunda, et lapsel on halb-näiteks nabanöör ümber kaela või platsenta irdumine. Lihtsalt on sellised hirmud. Ta on mul väga liikuv ja olen juba väsinud… järsku tal on halb.

Tere . Selles rasedusejärgus hinnatakse lapse enesetunnet liigutuste järgi. Hommikul peale ärkamist peab laps liigutama vähemalt 10 korda 3 tunni jooksul, lugema peab iga vabal hommikul. Kui kahe päeva jooksul laps liigutab 3 tunni jooksul vähem kui 10 korda, peaks arstiga kohtuma. Platsenta irdumine tekib üliharva — tekib rohke hele veritsus tupest, tugev valu alakõhus, mis on pidev, siis peaks pöörduma lähemasse sünnitusmajja.

38. Tere, mees soovib minna Egiptusesse puhkama perega. Aga seal on A-hepatiidi oht. Kas peaksin reisist loobuma? Kas võib vaktsineerida? Mismoodi hoiduda haigustest reisil? Mis kahju toob beebile see, kui peaksin haigestuma A-hepatiiti? Rasedust hetkel 21 näd 3 p.

Tere. Igal reisil on oht haigestuda,vaktsineerimine raseduse ajal ei ole soovitav. Hoiduda saaks nii: — ärge tarvitage kraanivett, peske hambaid mineraalveega, ostke söök oma hotellist, ärge lubage panna jääd karastusjookidesse. Kõik maksahaigused nõrgestavad teie maksa, oht raseduse ajal on niigi, et võib tekkida maksatoksikoos. Katsuge olla positiivne. Kui soovite minna reisile — kindlasti minge. Kena puhkust.

39. Tere! Minul selline küsimus. Olen 14 nädalat rase.Muidu kõik nagu normaalne, aga hommikuti tõustes on keset kõhtu muhk. Kas on võimalik, et juba nii vara läheb emakas nii suureks, et on juba tunda selline muhk naba all? Ja veel. Arvan et olen pisut külmetanud, sest mul on tekkinud voolus. Kas võib kasutada mingeid ravimeid selle vooluse vastu ja kui siis milliseid. Ise töötan momendil välismaal ja siinne arst ei teinud vooluse jutust väljagi. Palun vastust. Ette tänades Anne-Ly

Tere Anne-Ly, hommikul kui kusepõis on veel tühjendamata, siis emakas tõuseb kõrgemale ja on tunda muhuna. Võib olla ka song — see küll peaks ebamugavust tekitama. Kui voolus häirib ainult rohkusega siis piisab intiimpesugeeliga pesemisest. Kui esineb halba lõhna, sügelust, kihelust, paisetust, siis peate veel kord arstiga sellest rääkima. Põletiku vastaseid ravimeid müüakse retsepti alusel. Tervist.

40. Tere! Olen hetkel 17 ndl rase ja küsimus puudutab vitamiine. Samast päevast, kui rasedustesti tegin, hakkasin tarvitama rasedatele mõeldud vitamiine, Pregnacare (mitte Eestist ostetud).Need ei sisalda kaltsiumi, aga kuna ma piima ei joo siis arvan, et mul tuleks kaltsiumi lisaks võtta.Enamik müügilolevatest kaltsiumipreparaatidest sisaldavad ka D vitamiini ja kuna ka Pregnacare sisaldab D vitamiini, siis tahaksingi küsida, kas ma võin neid koos võtta või tekib üledoseerimise oht?( Calcigran sisaldab 200 RÜ D3 vitamiini ja Pregnacare täpselt samapalju).Võibolla oleks mõttekas teha vitamiinide võtmisesse väike paus ja tarvitada mõnda aega ainult calcigrani? Tänud!

Tere. Teil on õigus, et ka D vitamiinist võib tekida üledoos. Praegu sobiks võtta Ca preparaate kuu jooksul, Pregnacare ära jätta, kuu pärast jätkata. Tervist.

41. Tere, Käisin raseduse 8.-l nàdalal (7+2) ultrahelis, arst ei kuulnud loote südamelööke. Tagasi on mind kutsutud alles mitme päeva pärast. Elan praegu Itaalias. Vahepeal pidin tegema HCG analyysi,yhe tegin 22.11 (7+2) tulemus oli 27 271 mUI/ml, teise 24.11 (7+4) tulemus 24 316 mUI/ml. Kas selline tulemus vòib nàidata raseduse peetust? Enesetunne on hea ja mingeid kaebusi praegu ei ole. Ette tànades, Anne

Tere Anne, kuna raseduse hormoon langeb, tõenäoliselt on tegemist peetunud rasedusega, täpselt utleb arst Teie kohtumisel. Kindlasti kutsub teise arsti abiks, et vaadata loote südame tegevuse koos. Jõudu.

42. Nädalaid 6 ja küsimus selline. Kas on lubatud raseduseajal juuksed värvida või ikkagi see on ohtlik ja ei ole soovitav?

Tere raseduse ajal võib juuksed värvida,kindlasti pöörduda spetsialisti poole,mitte kodu tingimustes.

43. Lugesin platsenta irdumise tunnustest siin ja tekkis omal küsimus: nimelt olen rase ja koigi arvestuste järgi 13 -14 nädalat. Elan aga praegu kodust kaugel ja siinsetes oludes arstile saamine võtab aega. Kaks nädalat tagasi oli järsku kohu alaosas nagu tugev kramp. Heitsin kahku pikali ja masseerisin kohtu ja proovisin lõdvestuda. Kramp andis järgi mõne minuti pärast ja hiljem tundsin veel umbes kuni järgmise päevani vahetevahel nagu natuke õrna torget alakõhus. Tuli ka rohkem heledat eritist tupest ja korraks ainult oli selles ka nagu natuke verist joont sees. Järgmise päeva lõpuks oli ka see hele eritis kadunud ja enesetunne jällegi nagu korras. Arstile saan alles detsembri algul. Mis ja kuidas peaksin sellesse suhtuma, mis toimus? Kas see võis mõjuda pahasti kuidagi lapsele? Siin saan rääkida oma muredest ainul inimestega, kellel on ka endal lapsed ja nende kogemustest ja nad on kull kõik vähemalt positiivset suhtumist näidanud, et enam sul ju valusid pole jne, aga natuke ikka muretsen. Kas on põhjust? Vanust on mul 36 ja esimene laps tänaseks 18.

Tere. Kuna enesetunne praeguseks hea,veritsust ei ole, võite rahulikult korrapärase vastuvõtu ära oodata. Kui tekib veritsust, valuhoogusid, pöörduge lähema sünnitusmaja vastuvõttu tuppa. Tervist.