Muidugi ei saa eitada, et ka nende seas juhtus teinekord olema ülemeelikuid inimesi, kes alkoholi mõjul tegid asju, mida nad ilmselt kaine peaga poleks teinud. Näiteks Vene tsaari õukonnas juhtus kord suure šampanjajoomise lõpus, et seda lakuti koera kombel keelega põrandale asetatud kaussidest, kuhu oli šampanja valatud. See võib olla muidugi ilukirjanduslik liialdus, aga selge on see, et kui midagi sellist ka juhtus, olid need ikkagi erandlikud seigad, mitte tolle aja joogikultuur.

Aga millest ja mismoodi siis juua šampanjat? Enamik inimesi kasutab selleks klaase ja üldjuhul läbipaistvaid — et näha ilusaid šampanjamulle. Tõepoolest, mullid on üks osa šampanja iseloomust, mida ta üsna lahkelt meiega jagab. Kuna šampanja puhul on tegemist elegantse karakteriga joogiga, siis selleks, et ta enda tõelist olemust meile ilmutaks, tuleb teda ka õigesti kohelda. Näiteks kui sa lähened talle pesemata või juba eelnevalt kasutatud klaasiga, jätab ta oma mullid sulle näitamata. Seega, esimene reegel on puhtus. Šampanja armastab puhtust! Kui klaas on puhas, siis on esimene tähtis samm astutud, aga see on alles esimene samm. Nüüd, šampanjat võib küll juua puhtast klaasist või mõnest muust materjalist valmistatud jooginõust, jätab ta siiski ennast suuremas osas sulle avaldamata. Miks?

Šampanja eelistab puhast klaasi, küll aga mitte päris igasugust klaasi. Järgmiseks oluliseks asjaks on klaas ehk pokaal. Minevikupäevilt on teada, et šampanjat on joodud erinevat tüüpi klaasidest, aga mitte iga klaas ei sobi selleks. Näiteks loodi kunagi šampanja joomiseks pokaal nimetusega coupe. Ühe legendi põhjal tehti see Madame de Pompadour’i rinna kuju järgi. Samuti liigub ringi ka teine versioon sellest legendist — eeskujuks olevat hoopiski Marie d`Antoinette. Väga seksikas! Paraku ei ole šampanja ise samal arvamusel. Kuidas nii?

Šampanja tahab sulle oma meeldivat aroomi tunda anda, aga coupe pokaalist juues kaotab šampanja kiiresti oma mullid ja ka aroom hajub sellest rutuga. Seega coupe, olgugi seksikas, hästi ei sobi.

On veel teine kaua aega kasutusel olnud pokaal — flute ehk flöötpokaal. See on kõrge, toruja kujuga ja jalal seisev pokaal. Tema suureks teeneks võib pidada seda, et miljonid inimesed on selles pokaalis jooksvaid šampanjamulle saanud imetleda juba rohkem kui mitusada aastat. Tõepoolest, mullide kõige pikem ja jälgitavam teekond toimub just selle pokaalis. Flute on laialt kasutusel ka tänapäeval ja pokaal on igati sobilik šampanja joomiseks, aga täieliku elamuse saamiseks peab ta olema õige kujuga — tulbikujuline, mis koondab aroome. Teised pokaalivariandid hajutavad neid ja seda me tegelikult ei taha.

Alles hiljuti, 90ndatel, hakkas mõtlemine ja turundus šampanjamaailmas muutuma. Šampanjat hakati jooma valge veini pokaalidest, mis saatis maailma selge sõnumi — see pole ainult tähistamise jook, vaid tegu on kvaliteetveiniga. Ja tõepoolest, tegemist ongi eelkõige valge veiniga, milles boonusena on kaasas mullid, sest tänapäevast rosé-šampanjat hakati tootma ja turustama suhteliselt hiljuti.

Kui minna Champagne`sse, siis pakutaksegi paljudes kohtades seda võrratut jooki valge veini pokaalide sarnastest pokaalidest. Ütlen sellepärast sarnastest, et nad on sama kujuga, aga natuke väiksemad kui klassikalised valge veini pokaalid ja mis on tulbikujulised. See pokaalitüüp lubab tunda šampanja aroome ja kogeda maitseid kõige ehedamalt ja kõige kauem.

Niisiis, kui soov on nautida šampanjamullide kõige pikemat teekonda ja tunda ka tema aroome, vali flute tüüpi pokaal, mis on tulbikujuline, koondades aroome pokaali avause juurde. Kui aga soovid nautida nii aroome kui ka maitset ja saada terviklikku elamust, vali valge veini pokaal. Valge veini pokaal avab sulle paremini šampanja maitseid, kuna laiema avaga olles suunab ta seda elunektarit paremini sinu keelel asuvatele maitseretseptoritele ja niimoodi õpid sa šampanjat veel põhjalikumalt tundma ja nautima. Lõpetuseks veel üks väike saladus — kui valid joomiseks klaase, siis kõige parem on õhuke kristallklaas. Kristallis mitte ainult ei sära šampanja ilusamini, vaid kristallis olevate mikropragude tõttu tekib pokaalis ka rohkem mulle kui tavalises klaasis. Oma isiklike kogemuste põhjal võin öelda, et joogid maitsevad kristallklaasis paremini.

Kõiki neid lihtsaid, aga olulisi juhtmõtteid kokku võttes tuleb öelda, et järgmisel korral vali šampanja joomiseks: puhas, valge veini väiksemas mõõdus tulbikujuline kristallpokaal või tulbikujuline flute pokaal ja tee proovi. Uued meeldivad elamused on teel!

Marek Nõlvak
Champagne Jacquesson`i maaletooja
Dietro OÜ