Tegemist on üsna iseloomuliku allergia arengulooga, mis algas imikueas toiduallergiast tingitud nahalööbega ja halvenes pärast rinnapiimaasendaja ja lisatoitude andmist. Pisut vara lisandus allergia aeroallergeenile (lepatolm), mis on üsna seaduspärane, kui varem esines allergia kanamunale. Uute allergeenide lisandumist ja haiguse avaldumist teistes organites (antud juhul silmade sidekestapõletik e konjunktiviit, aga põhimõtteliselt on võimalik ka astma või pollinoosi lisandumine) nimetatakse ALLERGIA MARSIKS.

Väga ilmekas on antud loos allergeenide avastamise keerukus ja aeganõudvus, allergeenide ja lubatud toitude individuaalsus ning muutlikkus. Allergeenide väljaselgitamisel on äärmiselt oluline tähelepanelikkus ja täpsus (päevik), suureks abiks on naha torketestid ja spetsiifiliste antikehade määramine verest. Allergeenide selgitamiseks on oluline saada õigeaegne konsultatsioon probleemi tundvalt eriarstilt. Antud loos esines selles lülis mingi tõrge.

Imiku nahaprobleemide puhul on esimene abiline perearst; kui ei saa paari nädala jooksul abi, aitab laste nahahaiguste arst, kelle juurde muuseas pole vaja mingit saatekirja. Vajadusel laseb nahaarst teha naha torketestid. Ka allergoloog võib aidata allergiliste nahahädade puhul, kuid sinna pääseda on keerulisem. Patsiendi ekslemine ühe arsti juurest teise juurde võib tuleneda probleemi keerukusest, puudulikust infovahetusest arsti ja patsiendi vahel, patsiendipoolsest usaldamatusest. Võib ju olla raske mõista, miks kasulikuks peetud toidud nagu piim, muna ühtäkki ära keelatakse.

Oluline on imiku õige toitmine. Antud loos lisati minu arvates toores riivõun ja porgand beebile varavõitu. Praegu soovitatakse õuna ja pirni anda ka tervele ilma allergiata imikule keedetuna, samuti porgandit. Minu arvates tuleb siit probleem, et emasid ei juhendata beebi toitmisel piisavalt. Mis puutub rinnapiimaga toitmisse, siis loomulikult on rinnapiim parim toit ning ainuüksi sellega võib beebit toita kuni 6. kuuni. Kuid rinnapiim siiski ei garanteeri kaitset allergia eest.

Allergeenide individuaalsust peegeldab selle loos ilmekalt uba ja ananass Carmeni menüüs, mis osadele allergiahaigetele on suisa ohtlikud. Muutlikkus — see on kanaliha taluvuse asendumine mittetaluvusega aja jooksul.

Loost selgub ka tõsiasi, et kõiki probleeme ei jõuta lahendada 15-30minutise arstikonsultatsiooni jooksul. Liiatigi veel esimesel korral. Seepärast jääb hiigelsuur osa ära teha patsiendil endal või tema vanematel. Carmeni ema süvenes allergia uurimisse ja otsis abi saatusekaaslastelt. Igati arukas ja tulemustele viiv tee.

Psühholoogilisest toetusest ja lihtsatest praktilistest nõuannetest meie patsientidele jääb kindlasti vajaka. Näen siin suurt potentsiaali just patsientide omaalgatuses ja osalemises Eesti Allergialiidu tegemistes. Ka seda lünka on Carmeni ema püüdnud täita. Siin kohal tasub tsiteerida Krista Teearu mõtteavaldust: ”Mitte keegi ei oska paremini aidata kui see inimene, kes ise selle raske teekonna on läbi käinud.” Omalt poolt täiendaksin, mitte kellegi sõnal ei ole nii suurt kaalu, kui sellel, kes ise on sama häda üle elanud. Allergia kontekstis hoiatan vaid mitte unustamast allergia äärmist individuaalsust, iga nõuanne tuleb selekteerida vastavalt oma tähelepanekutele ja allergiauuringute tulemustele.

Kahe lapse emana ja arstina võin öelda, et mistahes lapse tervisehäire kajastub tema arengus, mõjub rusuvalt vähemalt mingil etapil, põhjustab pingeid kodus ja tööl, nõuab märkimisväärseid lisakulutusi. Kõigi nende probleemide lahendamiseks tuleb need kõigepealt välja öelda, isekeskis arutada. Lihtsamad probleemid leiavad lahenduse neid kellegagi jagades. Komplekssemad probleemid (toetused, süstematiseeritud jooksev informatsioon, lasteaiarühmad) vajavad vaagimist ja tegevuskava juba teisel tasandil, pean silmas kolmandat sektorit, patsientide ühendusi, Eesti Allergialiitu. Lõpetuseks tahaksin kiita kõiki peresid, kes on solidaarsed oma allergilise pereliikmega, teda aitavad ja toetavad, soovida neile jõudu, visadust ja edu!

MAIE JÜRISSON, Lasnamäe Tervisekeskuse laste nahaarst,
Eesti Allergialiit,
Tallinna Allergiaühendus.