Ma saan aru, et ei ole midagi mõnusamat kui peale jaanipidustusi lõpuks oma koju jõuda, kuid ma ei suuda aru saada autojuhtidest, kes ei suuda kainelt hinnata olukordi, kus ja kuna on mõistlik mööda sõita.

Nädalavahetusel Tartu-Tallinn maanteel liigeldes tundus mulle, et me oleme sattunud mingisse enesetapjate ja wannabe kaskadööride tõsielusarja, kus mängitakse elu ja surma peale. Vähemalt kolm korda olime me olukorras, kus keegi hulljulgelt vastutuleva auto kaugust valesti hinnates möödasõite tegi, nii et vastutulevad autod teeveerde pidid tõmbama. Vähemalt kaks korda tegi keegi kummalisi tagasipöördeid keset maanteed, lihtsalt niisama justkui pimesi ja liiklust üldse mitte arvestades. Kahjuks jäi meile teele ette ka kummalise sõidustiiliga juhte, kus roolis oli kas veel purjus või seltskonnas kõige kainem inimene.

Ma tahaksin teha ühe loogikaülesande kõigile kihutajatele. Te hakkate sooritama möödasõitu, hindate oma kiirust, võimeid ja vastutuleva auto kaugust valesti. Te näete, et te ei jõua mööda, sest vastutulev auto on liiga lähedal. Selle asemel, et tagasi oma ritta reastuda, otsustate te 120-140 km/h kiirusega otse edasi sõita, vastutuleva auto suunas. Te saate möödasõidu sooritatud vaid tänu sellele, et vastutulev auto pidurdab ja tõmbab tee äärde. Kas te olete lugenud statistikat selle kohta kui palju juhte "korraks" pilgu oma telefoni heidab? On liiga palju juhte, kes seda teevad ja nende pilk on teelt täielikult ära lausa mitmeks sekundiks. Oletame, et möödasõitu tegeva auto sõidab vastu just sellisele autole, kus autojuht "korraks" telefoni vaatab. Ta ei näe enda suunas tulevat kaskadööri. Mis on sellise olukorra tulemus? Keegi ei jõua sihtkohta 2-3 minutit varem. Selliste kiiruste ja sellise väikese vahemaa juures oleks tulemuseks see, et autosolijate perekonnad läheksid poodi leinaküünlaid ostma. Kas kiirustamine on tõesti seda väärt?

Kui te, nii kihutajad kui ninapidi telefonis istujad, ei hooli sellest, et seavad ohtu teiste liiklejate elud, siis olge egoistid ja mõelge oma elu peale. Surma ei saa mitte vaid kogemata teie teele sattunud ilmsüütud inimesed, vaid ka teie ise ja teiega ühes autos istuvad sõbrad või perekond. Kasutage ometi oma aju natukene!

Ohtlikest möödasõitjatest ja teistest liiklushuligaanidest andke teada telefonil 6 123 000.