Abruzzo regiooni üks tuntumaid veinivalmistajaid on Citra. Näiteks Ameerikas on Citra Itaalia tuntuim veinibränd. Koostööd tehakse ja viinamarju hangitakse piirkonna parimatelt viinamarjakasvatajatelt . Veinimeister Romeo Taraborelli on võitnud mitmeid rahvusvahelisi auhindu . Citral on usaldusväärse ja kindla kvaliteediga tootja maine. Valmistatakse suurepäraseid, originaalseid ning antud regioonile iseloomulikke veine. Citra veine on serveeritud sellistele prominentidele nagu prints Charles ja endine Briti peaminister John Major.
2011 aastal pärjati veiniajakirja “My Wine” poolt Citrat auhinnaga “ Winery of the Year 2011” ehk “Aasta 2011 veinimaja”.

Eestis on Citra veinidest saadaval:

Trebbiano d’Abruzzo DOC maitse elegantne, meeldivalt puuviljane, harmooniline, heas tasakaalus ja pikk järelmaitse . Sobib kergete eelroogade, kala ja valgest lihast toitude ning erinevate juustudega. 

Citra Montepulciano d’Abruzzo DOC maitse täidlane, hea struktuuriga, sametiselt pehme tanniinsus. Sobib tugevas kastmes pearoogade, grill- liha, uluki ja laagerdatud juustudega.


Citra Merlot Terre di Chieti IGT kerge ja puuviljane punane vein, pehme happesusega, tunda kirssi ja punaseid marju. Sobib iseseisvalt nautimiseks ning pastade ja liharoogade kaaslaseks.



Citra Sangiovese Terre di Chieti IGT
maitse täidlane, tunda suitsuploomi, heas tasakaalus tanninsus ja pikk järelmaitse. Sobib pasta, punase liha, uluki, külmade lihalõikude ja laagerdatud juustude juurde.

.

Proovi Citra Trebbiano või Sangiovese veini Abruzzo kohaliku toidu juurde:

Odra risotto spargli ja artišokkidega

500 g sparglit
¼ tassi Extra Virgin oliiviõli
1 tükeldatud mugulsibul
500g kroovitud (purustatud jämedad tükid) odratangu
½ tassi valget veini
1,5l kana või köögiviljapuljongit
200g või 1 purk marineeritud artišokisüdameid
½ tassi riivitud Parmesani juustu ja lisaks veel garneeringuks
2 spl hakitud peterselli

Valmistamine:

Koori sparglid ja tükelda 2-3 cm suurusteks tükkideks. Kalla soolaga maitsestatud kuuma vette ja keeda 3 minutit. Seejärel vala vesi ära, lase üle külma jooksva veega ja nõruta.
Vala suurde potti oliiviõli, lase kuumaks, lisa tükeldatud sibul ning madalal tulel prae kergelt klaasjaks. Lisa odratang, sega läbi, tõsta kuumus keskmisele tasemele ja prae segades 2 minutit. Vala juurde valge vein ja lase see täielikult aurustuda. Seejärel lisa ½ tassi puljongit, keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades kuni vedelik on täielikult imendunud tangu. Lisa ülejäänud puljong ja keeda kuni oder on pehme ( umbes 50-55 min).
Loputa ja nõruta marineeritud artišokk, sega spargliga, lisa soola, pipart ning vala odrale sekka, sega, vajadusel lisa veel puljongit ja lase keeda kuni puljong on täielikult imendunud. Tõsta pott tulelt, lisa ½ tassi Parmesani juustu ja hakitud petersell nind 2 spl oliiviõli, sega korralikult läbi. Garneeringuks raputa peale Parmesani juustu.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Jaga
Kommentaarid