Teraapiat saab vaid teatud maailma osades: tingimuseks on delfiinid, delfinaarium ja treenerid, kes teraapiat tegevaid imetajaid koolitavad ning lastega seansi kaasa teevad.

Eestile lähim koht asub Krimmis. Kuid et ühe teraapia maksumus on umbkaudu 30 000 Eesti krooni, tuleb alati loota heategijatele.
Nii toimub näiteks sellele nädalavahetus ainulaadne heategevuskontsert, mille tulu läheb just nimelt delfiiniteraapia tarbeks.

Miks ja kellele delfiiniteraapiat vaja on?

Delfiiniteraapia imepärane abi seisneb neile omases ultrahelisagedusel võngete kiirgamises, mis stimuleerivad aju tegevust, suurendavad aju aktiivsust ning vastuvõtlikkust uute oskuste omandamisel. Teraapia abil on võimalik aidata autistlikke lapsi, Downi sündroomi põdevaid ning lihasdüsdroofiahaigeid lapsi. Teraapia tagajärjel paraneb laste liikumis-, mõtlemis- ning kõnevõime ning tasakaalustub närvisüsteem.

Viimsi Invaühing on aidanud lastel Krimmis Delfiiniteraapias käia kolmel aastal, see aasta sooviksime neljandat korda lapsi teraapiasse saata. Iga aasta oleme korraldanud heategevusürituse kogumaks raha teraapia eest tasumiseks. Raha teraapia eest tasumiseks oleme kogunud tänu suurepärastele artistidele, kes on leidnud võimaluse heategevuse korras esineda ja tänu firmadele ja eraisikutele kellel on suur süda ja soov toetada Viimsi erivajadustega lapsi.

Kuidas mõjub

Krimmi arstid on öelnud, et teraapia annab häid tulemusi hüperaktiivsete -, õpiraskustes-, Downi sündroomiga — ja muu vaimu- või liikumispuudega laste ravis. Muidugi ei tule oodatud tulemused kohe esimesel korral. Tervistav mõju on teaduslikult tõestatud ja see tuleneb sellest, et delfiin ravib niiöelda oma radariga, mis edastab ultraheli võnkeid. Need võnked stimuleerivad ajutegevust, suurendades selle aktiivsust ja vastuvõtlikkust oskuste omandamisel. Tänu sellele paraneb liikumis-, mõtlemis- ja kõnevõime. Mõjub ka tasakaalustavalt närvisüsteemile, samuti on hea immuunsüsteemile. Iga lapse individuaalsest haigusloost lähtuvalt koostatakse raviseanss, mille juures viibib ka pediaater ja delfiinitreener. Laps ujub kas vees või istub basseini äärel ning suhtleb treeneri abil delfiiniga. Teraapial osalenutega tegeleb rahvusvahelise delfiiniteraapia instituudi juhataja dr. Viktor Lõssenko. Selleks aga, et saavutada maksimaalsed tulemused puuetega laste enesetunde paranemisel on vaja teraapiaseansse korrata.

Tagasiside vanematelt super

Teraapiale saadetud laste vanematelt saadud tagasiside oli vapustavalt positiivne. Ühe lapse ja tema saatja jaoks oli Viimsi Invaühingul majutus-, lennu- ja transpordikulusid arvestatud keskeltläbi 30 000 krooni, lisaks tuli veel teraapia kulu. Delfiinidega ujumisele lisaks oli kohapeal massaažid ja täielik meditsiiniline kontroll.

Vanemad märkasid drastilisi muutusi oma lapse käitumises ja haiguse käigus.Rahulolu oli üldine. Paljud hüperaktiivsete laste vanemad rääkisid, et nende põnn on muutunud rahulikumaks, mõtlikumaks, keskendub paremini.
Öeldakse, et peale teraapiat on aju veel pool aastat aktiivne. Selle ajaga tuleb anda maksimumkoormust. Kellel, mida siis vaja on, et areneda. Üks lapsevanem märkis, et tema laps, kes ei toonud kuuldavale ühtki sõna hakkas peale teraapiat kohe lauseid moodustama ning ta tahtis suhelda. Lapsed, kes muidu vett kartsid, ei tahtnud enam basseinist välja tulla.

* * *
MTÜ Viimsi Invaühing juhatuse esimees Jana Skripnikovi kommentaar:
“Kõik sai alguse sellest kui televiisorist näidati dokumentaalfilmi delfiiniteraapiast. Sinna sõit tundus alguses nii utoopiline ja keeruline, et kas see üldse õnnestub. Raske oli, aga leidsime abistajaid ja toetajaid ning käisime ära. Ühele lapsele maksab üks kord teraapiat 90 eurot ja vaja on igal aastal vähemalt 10 korda järjest ning nii oleks hea kolm aastat käia.

Teraapiale ettevalmisus algab juba Eestis. Oma raviarstilt tuleb võtta dokumendid ja saata Krimmi tohtritele. Need vaadatakse läbi ja otsustatakse, kas lubada teraapiale või mitte. Näiteks onkoolgiahaiged, epileptikud ja tugevate viirushaiguste põdejad ei või delfiiniteraapiat saada.”