Iga lapsevanem teab, et laste sünnipäevad on isegi kulukamad kui enda juubelid. Väga hea lihtne variant on kutsuda laste sõbrad mängutuppa — seal on piiratud aeg, peopidamine tehtud igati mugavaks ja lastel ka huvitav, saavad käia erinevates mängutubades. Ainus miinus asja juures on mängutubade hinnakiri. Sõltuvalt paigast tuhandest kuni mitme tuhande kroonini ja selle raha eest saab sünnipäevaseltskond siis pidutseda kolm tundi. Söögid-joogid-tordid-kringlid võimalik mõnes paigas kohalt tellida, teises ise tuua. Kallis lõbu.

Sünnipäevadel käies on vanematega ikka jutuks tulnud see ilus toetus, see kompenseeris natukenegi neid mängutubade hindu. Ma usun, et ka mängutubade omanikud said seetõttu rohkem tööd.

Sellest aastast seda kompensatsiooni enam ei ole. „Keskerakondlik linnavõim!” öeldi mulle selgituseks.

Oleks tegu kokkuhoiuga, mõistaksin ideaalselt. Rasketel aegadel tulebki sellised toetused ehk üle vaadata, see ei ole ju hädapärane raha. Kui see raha oleks läinud näiteks raskesti toimetulevatele peredele, oleks mul väga hea meel olnud.

See toetus määrati aga hoopis pensionil olevatele inimestele sünnipäevatoetuseks! „Ehk hakkavad nüüd nemad seal mängutubades hullama!” viskas üks asja naljaga võttev ametnik. Tuli selle inimesega meil juttu ka laste sünnipäevadest. Jõudsime järeldusele, et selline käitumine toob omakorda kaasa tööpuudust, kuna suur osa lastevanematest loobub sünnipäevade tähistamisest mängutubades (kui seal just hinnakorrektuure ei tehta) ja seetõttu sulgevad paljud sellised toredad paigad jälle uksed.

Mul ei ole vähimatki vanainimeste toetamise vastu, aga sellisel moel — laste arvelt, on see nõme. Populistlik, nagu kõik selle linnavõimu otsused. Tahad toetada vanemat generatsiooni, toeta siis, meie linnapea hõikab ju igal pool, kui palju Tallinna linnal rahalist reservi on, aga võtta lastelt toetus ja anda see pensionäridele sünnipäevaks, mitte jällegi eluliselt oluliseks toimetulekuks…minu arvates odav!

Loomulikult ei ole midagi hullu juhtunud, elati enne seda toetust ja peeti laste sünnipäevi ja tehakse seda ka edaspidi, aga varsti on jälle linn täis lubadustega plakateid ja televiisorist saame iga reklaamipausi ajal teada, mis „tehtud” on.

„Lubasime anda pensionäridele raha juurde, tehtud!” aga kusagil ei ole lauset: „Me ei öelnud, et võtame lastelt sünnipäevatoetuse ära, aga me võtsime, tehtud!”

P.S. Ma ei kuulu ühtegi erakonda, seega kellegi propageerimises või laimamises mitte süüdistada! Kirjutasin puhtalt lapsevanema seisukohast.

Tervitustega

Kirsti