IPO-FH jälg on rahvusvaheline jäljekoerte katse, kus koer peab kahel päeval ajama võõra inimese poolt maha pandud jälge. Mõlemad jäljed on vanad ja pikad, sisaldades palju nurki ja ristuvad jälgi ning esemeid, mille koer üles leidma peab.

Sel nädalavahetusel pärjati Eesti 2013. a. IPO-FH meistriks belgia lambakoer malinois Tulikuuma Sähkövirta (koerajuht Aarne Väli).

Agility on tempokas koeraspordiala, milles koer peab läbima erinevatest takistustest koosneva raja. Koerajuhi ülesandeks on teda hääle ja kehakeele abil juhtida. Eesmärgiks on takistuste õiges järjekorras ning tõkkeid maha ajamata läbimine. Koerad võistlevad erinevates klassides lähtuvalt oma turjakõrgusest: alla 35 cm kõrgused miniklassis, 35-43 cm turjakõrgusega midiklassis ning üle 43 cm turjakõrgusega koerad koerad. Hüppetakistuste kõrgus on klassiti erinev.

Käesoleva aasta Eesti Meistrid agilitys on miniklassis shetlandi lambakoer Elbar's Golden Dominik (koerajuht Dmitri Kargin), midiklassis saksa jahiterjer Soft and Furry Kamilla (koerajuht Natalia Garaštšenko) ning maksiklassis belgia lambakoer malinois Frosty Forest Zeta Prime (koerajuht Marje Piiroja). Erilist äramärkimist väärib kindlasti see, et maksiklassi võitja on ka belgia lambakoerte 2013. aasta agility maailmameister.

Sõnakuulelikkus on rahvusvaheline ala, mida saab harrastada kõikide koertega. Kõrgeimas võistlusklassis osalevad koerad peavad lisaks lihtsamatele käsklustele („kõrval", „lama" , „istu") oskama lõhna järgi esemeid valida ning saama aru käsklustest „vasak" ja „parem".

Sellel aastal viis juba kuuendat korda järjest sõnakuulelikkuse meistritiitli koju bordercollie Tending Eagle-Eyed (koerajuht: Anne Tammiksalu).

Kuulekuskoolitus on Eesti rahvuslik koeraspordiala. Tegu on eelkõige teenistuskoertele mõeldud alaga mistõttu võib kõrgeimas klassis ette nähtud 650-grammise hantli toomine üle meetrikõrguse tõkke väiksematele koertele liialt keeruline olla. Lihtsamatest harjutustest on kuulekuskoolituses vaja tunda käsklusi „kõrval", „istu", „lama", „siia" ja „koht". Kõrgemates astmetes võistlevad koerad ei tohi karta stardipüstolist lastavat pauku.

IPO on rahvusvaheline teenistuskoerte koolitusala, mis koosneb kolmest osast - jäljest, kuulekusest ja kaitsest. Koer peab tulemuse saamiseks edukalt läbima kõik kolm ala - ajama võõra inimese poolt tehtud jälge ja leidma sellele jäetud esemed; sooritama kõik ettenähtud kuulekusharjutused ning kaitseosas vastavalt omaniku käsklustele kas valvama või ründama varrukameest. Hinnatakse koera töötahet ning allumist omaniku käsklustele.

2013. aastal viis nii kuulekuskoolituse kui IPO meistritiitlid koju saksa lambakoer Estrellest Hurmuri Hundiin (koerajuht Anu Oks).
Foto: Tuuli Kauer

Foto: Tuuli Kauer

Foto: Tuuli Kauer

Foto: Kalev Lilleorg

Foto: Kalev Lilleorg

Foto: Mari Ojarand

Foto: Kalev Lilleorg
Jaga
Kommentaarid