Suvilate ja maakodude kaitsmine soovimatute tegelaste ja juhtumite eest on sarnane mistahes eramus turvalisuse loomisega, selgitab turvaettevõtte G4S Eesti müügijuht Henri Alt. “Peamine erinevus on, et talveperioodil on suvilarajoonides kohe kindlasti vähem liikumist ja siis on oluline, et lisaks valvesüsteemile toimiks koostöö ka nende läheduses elavate inimestega, kes on elanike ära olles kohal,” märgib ta.

Moodsamad turvalahendused hõlmavad videovalvet ja omanikul on võimalik kasvõi mobiili abil oma maalapil toimuval silma peal hoida. Kõrvuti kaasaegsete turvalahendustega peab Henri Alt üha olulisemaks inimlikku tegurit ehk kogukondlikke suhteid. Omades naabritega vastastikku kontakte, saab vähegi kahtlasema tegevuse korral omanikult järele uurida, kas neil on tõepoolest näiteks kolimine käsil. Pealegi ei seisne oht üksnes sissemurdmises, vaid ennast ja oma kodu tuleb kaitsta ka näiteks veeavariide ja tulekahjude eest.

Lukusta aiavärav

Päikseliseks perioodiks suvilat turvaliseks seades kehtivad samad soovitused, mis eramaja puhul. “Kui on vähegi suurem suvekodu, tuleks anduritega varustada kõik eraldi ruumid. Ja kui valveseadmed on juba paigaldatud, tuleks neid ka kasutada. Suurema maja võiks vajadusel osaliselt valve alla panna, seda ka päevasel ajal,” soovitab Henri Alt. Sissemurdmised toimuvad sageli päevasel ajal, eriti pealtnäha rahulikes piirkondades. Üksi kodus olles ei jätku igale poole silmi ja soovimatu külalisega silmitsi sattumine ei pruugi kuigi turvaline olla.

Lisaturvalisust pakub maakodule kindlasti aed, mille saab samuti anduritega varustada. “Liikumisanduritega välivalgustid tekitavad õhtusel ajal kutsumata külalises ebamugavust, samuti aitab hea valgustus näha ka kõige pimedamatesse aianurkadesse,” räägib Henri Alt. Kui igaüks võib vabalt väravast sisse-välja jõlkuda, annab see võimalikele varastele sõnumi. Messidel ja esitlustel tuntakse suurt huvi videovalve vastu, et distantsilt oma maakodul silma peal hoida, kuid kõigepealt peaks ise turvalisuse eest hea seisma. Uksed peavad olema korralikult suletud ja ruumid võiksid olla valvesüsteemiga kaitstud.

Asjade väärtus vargale

Ühe olulisema asjana märgib Henri Alt ära tööriistade, rataste ja aiamasinate turvalise hoidmise maakodus. Ära ei tohi unustada kõrvalhooneid ja kuure. Tööriistad on tänapäeval sageli kallimad kui kodune elektroonika. Kõiki neid hooneid, kus hoitakse selliseid väärtuslikke varasid, tuleb kaitsta turvaliste uste ja kindla lukustusega ning paigaldada sinna andurid.

Abloy Eesti turundusjuht Ulvi Kullerkupp peab kuuride kaitsmisel üheks parimaks lahenduseks karastatud terasest ripplukku koos spetsiaalsete kinnitusraudadega. “Oluline on ka uks, mis peaks olema üheleheline ja tugeva raamiga, et lukku oleks võimalik ukselehe sisse või ukse pinnale kinnitada. Puulaudisest valmistatud kuuriuks ei paku paraku varale mingit kaitset,” tõdeb Ulvi Kullerkupp.

Suvekodust lahkudes tuleks kõik tööriistad ja muud aiatöödeks vajalikud abivahendid silma alt ära kõrvalhoonetesse ringi tõsta. Hoovi ripakile jäetud tööriistad ei pruugi peibutada oma väärtusega, kuid võivad osutuda vargale praktiliseks tööriistaks — olgu selleks aeda ununenud kirves või õunapuu najale jäänud redel, mida on mugav teisele korrusele ronimiseks kasutada. “Alahinnata ei maksa ka asjade väärtust vargale. Näiteks räästa all seisev tünn võib olla metallivarga jaoks juba piisavalt hea saak, et hoovi ronida ja edasi ringi vaadata,” viitab G4S Eesti turundusjuht Tarmo Pärjala. Tema sõnul ei maksa alahinnata varga jaoks ka selliste esemete väärtust, mida on esmapilgul keerukas minema tassida. Kui kodu ei ole valve all, on vargal piisavalt aega, et tema jaoks hiljem kergelt realiseeritav vara minema tassida. “Suvekodudes läheb varguse toime panemiseks tihti tunde, sest kiiret pole kuhugi. On näiteid, kus isegi vett täis veeboiler või radiaatorid viiakse minema.”

Arvesta neljajalgsetega

Klassikaline maakodu asub linnamürast eemal ja nii võib oodata suvist apartementi uudistama ka väikesi külalisi metsaservast. Valvesüsteemi paigaldades tuleb seda arvesse võtta täpselt samamoodi nagu koduloomade pidamise puhul. “Kevadel ja uuesti sügise poole, kui ilmad lähevad taas jahedamaks, tikuvad tihtipeale hoonetesse hiired ja see võib kaasa tuua valehäireid. Ei ole kuigi meeldiv, kui sellise häire pärast pead hakkama oma muid plaane ringi sättima. Loomade liikumisi arvestavad andurid aitavad selliseid valehäireid kindlasti minimeerida,” räägib Henri Alt. Samuti on tähtis valvetehnikat regulaarselt hooldada, mis aitab samuti võimalikke valehäireid vähendada ja tagab süsteemi toimimise ajaks, kui probleem päriselt käes on.

Peale uste ja akende lukustamise ja elamise valve alla panemise saab päris palju suvekodu turvalisuse nimel ise ära teha. Oluliseks nõuandeks on mitte jätta väärtuslikke esemeid silma alla vedelema — ei õue ega ka toas otse aknast nähtavale kohale.

“Kui maakodu on metsa sees, on kindlasti head asjad vanakooli aknakatted, mis tõmmatakse seestpoolt kinni, kasutada tuleks ka topeltuksi,” tuletab Henri Alt elementaarsena näivaid nõuandeid meelde. Nii pea- kui ka vaheuks peavad olema lukustatud. Signalisatsioon rakendub juba esimese ukse lahtimurdmise peale ja edasi jääb vargal üha vähem aega oma plaanide elluviimiseks, sest patrull võib iga hetk kohale jõuda. Varga elu tuleb võimalikult ebamugavaks teha. Mida rohkem peab varas vaeva nägema, seda suurema tõenäosusega ta seda riski ei võta.

Lähemalt vaata TM Kodu ja Ehituse juuni numbrist.