Igemehaigus üksi võib ka muude riskiteguriteta suurendada loote kasvupiirangute ohtu, väidab Heather Jared Chapel Hilli Põhja-Carolina ülikoolist.

Igemehaiguste põhjustajad on hambakatus ja hambakivis elavad bakterid, mis võivad muuta igemed punaseks ja põletikuliseks. Kui igemepõletik jääb ravimata, võib see põhjustada hammaste väljakukkumist. Raseduseajal võib igemehaigus veelgi süveneda. Sellega seoses kasvab ka oht , et naine sünnitab alakaalulise beebi, ütles Jared Reuters`le. Alakaaluliseks loetakse alla 2500 grammi kaaluvat imikut. Madala sünnikaaluga lapsed on teistest suuremas arenguhäirete ohus, ka võivad nad kergemini surra.

Sama ülikooli suuhaiguste keskuse juhi dr. Steven Offenbacheri sõnul on igemehaiguste mõju (riskitegurina) niisama suur kui suitsetamisel või alkoholil. Teadlased uurisid 850 raseda üle 20-aastase naise igemeid enne 26 rasedusnädalat ja seejärel 48 tunni jooksul pärast sünnitamist. Arvesse võeti ka naise vanust, suitsetamist ja eelnevaid enneaegseid sünnitusi.

Avastati, et kergekujulise igemehaiguse korral oli olemas madala sünnikaalu oht, aga see oli palju suurem, kui haigus oli mõõdukalt tõsine või tõsine.

“Periodontoosiga emad olid teistest kaks korda suuremas pärsitud lootekasvuga lapse sünnitamise ohus, kusjuures riskitegur võib olla kuus kuni kümme korda suurem, kui haigus progresseerus raseduse käigus ja oli raseduse alguses tõsine,” ütles Offenbacher.

Igemehaiguse kõige leebema vormi korral on igemed punased ja paistes ning veritsevad kergesti. Kui haigus progresseerub krooniliseks periodontiidiks, tõmbuvad igemed tagasi ning hammaste ja igemete vahele tekivad kotid, mis võib viia hammaste väljalangemiseni.

Kuidas igemehaigus loote arengut mõjutab, ei ole teada, aga ta mõjutab last tõenäoliselt seetõttu, et tegemist on põletikuga.

Seni pole tehtud veel ühtegi uuringut, mis näitaks, et igemehaiguse ravi mõjutaks loote arengut positiivselt, aga suuõõne hügieenile tasub raseduse ajal tähelepanu pöörata, ütles Offenbacher. Korrapärane hammaste harjamine ja hambanööri kasutamine ning hammaste puhastamine hambaarsti juures ja hambakivi eemaldamine aitab saada jagu bakterite toitepinnaseks olevast katust.