Mis mahub väikese paneelmaja tüüpkorteri rõdule, millel suurust vaid 1 × 3 meetrit? Kas sinna saab sisustada väikese istumisnurga ja kasvatada samas taimi? Ka selliseid, millega saaks toidulauda rikastada? On ikka! Selle tõestuseks kavandas Kodu & Aed märtsikuus aset leidnud Kodumessile kaks erinevat rõdukujundust, mis pakuvad kuni kolmele inimesele nii toredat ajaveetmisvõimalust kui ka taimede kasvatamiseks sobivaid tingimusi. Pane tähele: kuna meie kliimas on ilmad heitlikud, siis vajab rõdu kaitseks klaase, et sisustus läbi ei vettiks!

ROHELINE RÕDU:

  • Minimalistliku stiili austajatele sobivat hallides toonides rõdu ilmestab killuke kollast ja rohelist. Valguspott loob meeleolu ja pakub võimalust ka hämaras mõnusalt aega veeta.
  • Mugav istumisnurk: kott-tool (NORR11) on valmistatud rõdule sobivast niiskuskindlast materjalist.
  • Tugev Biolani taimeriiul kannab kõik maitsetaimepotid, et köögis valmivale saaks värskeid ürte otse rõdult näpistada.
  • „Põdratrofee" lisab rõdukujundusele vürtsi.
  • Kaunista rõdu laternatega - küünlavalgus loob meeleolu!
  • Seinale riputatavaid plastist potte võib kasutada ka väikeste panipaikadena.

ROOSA RÕDU:

  • Et rõdud kujundati märtsikuus, valiti sel ajal õitsevad taimed. Oma rõdule saad kaunid lopsakad lillekastid siiski suvelillede abil. Kui soovid roosade taimede rohkust, vali näiteks lobeeliad, petuuniad, pelargoonid jm. Neid ürtidega kombineerides saad lillelise ja lõhnava rõdu.
  • Kekkila värvitud kuusepuust ja karastatud klaasidega taimevitriinil (h 193 cm) on gaasvedruavaja, mis sisetemperatuuri kerkides avab automaatselt õhutamiseks katuse. Vitriini alla mahub kast, kus saab hoida aiatööriistu jm.
  • Puidust külmakast on nii heaks panipaigaks (hoiab talvel kartulid soojas ja suvel joogid jahedas) kui ka mõnusaks istmeks. Seina külge kinnitatud klapplaud võimaldab sõprade seltsis aega veeta, aga kui pesukuivatamiseks on ruumi vaja, saab selle lihtsalt kokku pakkida (tööjuhend ilmub juuni ajakirjas).
  • Reha riiuliks! Roosaks värvitud reha hoiab nii klaase, kandikut kui ka klaaspurkidest tehtud küünlalaternaid (teostus Eve-Lii Sandre).

·         Hea idee! Lihtne kokkupandav iste on väikesel rõdul praktiline - selle saab vajadusel ka seinale riputada. Maximast ostetud kolmeeurone iste sai uue rõõmsa värvikihi ja kangast uue istmekatte (vajaliku tüki saab näiteks vetthülgavast laudlinast - osta pikem, kui lauale vaja ja tee sellest sobiv kate).

Tekst: Varje Talivee

Idee ja lavastus: Piret Veigel, Varje Talivee

Fotod: Andres Treial